– Jag tror att jag är ensam om att ha arbetat nära tre statsministrar från tre olika partier, säger Anders Ljunggren till Dagens ETC.
– Det har jag kunnat för att jag är klar över mina värderingar på min ideologiska hållning och de har inte förändrats så mycket över tiden vågar jag tro. Jag får kanske säga som Jan Myrdal: Ibland har jag kanske ändrat ståndpunkt, men inte mina värderingar. Politik handlar dels om att samla stöd för det man står för och det som det egna partiet står för, men det handlar också om att åstadkomma resultat.
”Otroligt dålig utveckling”
Anders Ljunggren menar att det handlar om att göra kompromisser.
– En demokrati som inte förmår att lösa de problem som medborgarna upplever som mest angelägna riskerar att försvagas och därför är kompromissen och möjligheten att skapa majoriteter avgörande för demokratins livskraft.
– Vi har en otroligt dålig utveckling för närvarande. För 30 år sedan var optimismen gränslös. Idag minskar demokratins styrka och vi har fått en rad auktoritära stater, även inom EU. Dessa tendenser finns i praktiskt taget varje land.
Han menar att det sker när människor upplever att de inte kan påverka sin egen situation och samtidigt känner att inte heller de som är folkvalda kan förbättra situationen.
– Detta utnyttjas av rörelser som inte står för demokratin. I vårt land är det helt uppenbart att det är Sverigedemokraterna som tydligast gör detta, de deklarerar sig själva som ett illiberalt parti. De beklagar att man ännu inte kan ingripa mot Sveriges Radio eller Sveriges Television som man kan i Ungern, ett land som är ett föredöme för dem. De säger att vi ännu inte kan göra som i Ungern.
– Jag menar att man inte kan samarbeta med Sverigedemokraterna. Man ska tala med dem, man ska debattera med dem, framför allt på basplanet. Men jag kan inte se att man kan regera tillsammans med dem. Jag kommer inte att rösta på ett parti som har som mål att bilda en regering med stöd av Sverigedemokraterna.
Missar jämlikhetsfrågan
Anders Ljunggren säger att det stora felet som liberaler gör, han räknar också Socialdemokraterna som liberaler, är att inte ta jämlikhet på allvar.
– De senaste åren har klyftorna ökat, en liberal som vill blir tagen på allvar måste stå för jämlikhet. Det får inte vara så att friheten bara finns för de som har höga inkomster, en liberal måste hävda att alla ska vara fria och det kräver jämlikhetspolitik.
– Om det är något jag skulle önska är det att jämlikhetsfrågan skulle bli central i den svenska politiken. Egentligen borde detta gälla alla som är liberaler, socialdemokrater eller socialister. Det borde också gälla kristdemokrater och socialkonservativa.
Anders Ljunggren hänvisar till forskning som visar att hela samhället gynnas av jämlikhet och att stora klyftor är negativt för utvecklingen.
– Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort ett stort misstag när de närmat sig Sverigedemokraterna och öppnat för att försöka regera med deras stöd. Jag tror att det vore farligt om de skulle lyckas, de underskattar Sverigedemokraterna som är starkt ideologiska. Sverigedemokraterna har inte som mål att regera efter nästa val, deras mål är att i grunden förändra vårt samhälle. De är öppna motståndare till att människor med olika ursprung, med olika religioner och olika kön ska leva på jämlika villkor i vårt samhälle och ha samma rätt att se sig själva som en del av gemenskapen. Sverigedemokraterna har en mycket långsiktig politik. Moderaterna å sin sida har en tro på att en negativ syn på invandring och krav på hårdare straff kommer att vara vinnande i nästa val, precis som Kristdemokraterna.
Högern saknar trovärdighet
Anders Ljunggren tror att detta är fel. Gängbrottsligheten är inte en höger-vänster-fråga, utan den är något som alla vill bekämpa och som drabbar framför allt de som har det sämst i samhället.
– Magdalena Andersson är inte mindre trovärdig än Ulf Kristersson när det gäller att bekämpa gängbrottsligheten, snarare tvärt om. Alla är eniga om att vi ska försöka spärra in de som begår de här brotten, däremot finns det inte någon politisk enighet om hur vi ska förebygga att unga människor rekryteras till gängbrottsligheten och där menar jag att den politiska vänstern är mycket mer trovärdig än högern.
– Att förbättra livsvillkoren, att se till att de här unga människorna ges positiva alternativ, att komma bort från trångboddheten i de här utsatta områdena och att medverka till att människorna där kommer i arbete är fundamentalt. Här är inte högern trovärdig, medan vänstern borde vara det. Ingen kan peka på en lösning om man inte förbättrar livsvillkoren och ökar jämlikheten i samhället.
”Fortsätter ha en nyckelroll”
Olika politiska och ekonomiska kriser i Sverige beror till stor del på att vi inte på länge haft några majoritetsregeringar, menar Anders Ljunggren som tycker att Sverige har mycket att lära av Finland som under mycket lång tid har haft regeringar som består av många olika partier.
Inom svensk politik är Centerpartiet avgörande för olika samarbeten. Anders Ljunggren slår fast att han egentligen inte vill tala om Centerpartiet med tanke på sitt förflutna, men går motvilligt med på det ändå.
– Centerpartiet har en tuff period framför sig. Högern – moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater – kommer att ägna mycket tid åt att försöka mala ner Centerpartiet. Samtidigt kommer vänsterpartister och miljöpartister att angripa från andra hållet. Socialdemokraterna kommer nog att försöka undvika angrepp.
– Fortfarande kommer man inte förbi Centerpartiet och det ser ut som situationen i Sverige kommer att se likadan ut även efter valet. Centern kommer att fortsätta ha en nyckelroll.
– Jag skulle gärna se att vi får en majoritetsregering i Sverige också. Men om Vänsterpartiet ska ingå i regeringen eller som regeringsunderlag så kräver det att partiet trovärdigt deklarerar att de accepterar marknadsekonomin och att de accepterar privat ägande fullt ut och där är vi ännu inte. Det sagt trots att jag inte ser Vänsterpartiet som samma kommunistiska parti som tidigare, men de måste göra det tydligt.
Höstens mardrömsscenario
Centerpartiet försöker, enligt Anders Ljunggren, visa att partiet är ett självständigt parti med en egen politik.
– Det går att samarbete med 80 procent av väljarnas partier och att vara motståndare till blockpolitik. Detta gäller inte bara situationen i Sverige, vi måste öppna oss för EU. För att få framgång i klimatpolitiken, i säkerhetspolitiken, i den ekonomiska politiken och de viktiga områdena måste vi samarbeta inom EU.
– Nationalstaterna kommer att vara viktiga även i framtiden, men om demokratin ska överleva och motsvara människors krav då måste demokratin också finnas utanför nationalstatens gränser.
Anders Ljunggren menar att det inte finns någon anledning att vara uppgiven inför det kommande valet, men han har ett mardrömsresultat.
– Det är att vi får en tvåpartiregering med kanske till och med mindre än 30 procent av väljarna bakom sig och som måste ha stöd av Sverigedemokraterna. En sådan regering kommer att ha oerhörda utmaningar. Om det är så att Centerpartiets ekonomiska politik inte ligger i linje med Vänsterpartiets så måste man se att Sverigedemokraternas politik inte ligger alls i linje med Moderaternas.
– Jag tror att Centerpartiet i första hand skulle vilja se en alliansregering på nytt, jag vet inte om det är möjligt, det finns säkert många i Centerpartiet som vill ha ett liknande samarbete med Socialdemokraterna som vi haft den senaste perioden.
”Mycket kvar att bevisa”
Den stora frågan blir dock hur samarbete skulle kunna se ut efter ett val som leder till ungefär samma parlamentariska läge som idag.
– Ett alternativ av flera är en regering bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men jag ser det som osannolikt. Det enda samarbete Centerpartiet haft med Vänsterpartiet är i Linje 3, när jag satt i finansdepartementet hade Socialdemokraterna och Centerpartiet en majoritet och Vänsterpartiet behövdes inte.
– I många stycken är Vänsterpartiet ett liberalt parti idag, men när det gäller den ekonomiska politiken och inte minst EU-politiken har de mycket kvar att bevisa.
Det senaste val som Anders Ljunggren deltog i som partirepresentant var 2002, sedan dess diskuterar och följer han politiken tillsammans med sina vänner oavsett tidigare partitillhörighet. Han har bara haft ett längre samtal med Annie Lööf.
– Jag deltog i partiarbetet under 30 år, något som upptog mig sju dagar i veckan under i princip alla vakna timmar. Jag såg skräckbilden av mig själv som en gammal gubbe som säger till alla yngre: ”Det där går inte, vi har redan försökt många gånger.”
– Jag är fortfarande engagerad i internationell politik; klimatfrågan, migrationen och även pandemin kan bara hanteras genom internationellt samarbete.