Centerpartiet och Vänsterpartiet – tillsammans höjer de skatten och tar tillbaka vård i offentlig regi. Nu uppmanar de forna rivalerna i region Stockholm sina respektive partiledningar att se vad de gör.
– Muharrem Demirok, titta på oss, säger regionrådet Gustav Hemming (C).
Året är 2018. Den moderata partisekreteraren Gunnar Strömmer tar fram allvarsrösten när han intervjuas av Ekot.
– Det är ingen som helst tvekan om att koalitioner av det slaget mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna inte är förenliga med våra riktlinjer.
Ett par dagar tidigare har det skakats hand i Sölvesborg, SD-landets inofficiella huvudstad. Partiledare Åkessons dåvarande sambo Louise Erixon har tagit över ordförandeklubban i kommunstyrelsen med Moderaterna som stödparti. Före valet hade M-ledaren Ulf Kristersson gjort ett annat handslag – med förintelseöverlevaren Hédi Fried. Något SD-samarbete kunde det inte bli tal om. I Sölvesborg och ytterligare några sydsvenska kommuner trotsar de lokala moderaterna partiledningens SD-motstånd och blir tagna i örat.
Fyra år senare är Gunnar Strömmers allvarston den samma. Men nu är han justitieminister och berättar om krafttag mot gängvåldet – sida vid sida med SD:s rättspolitiska talesperson Richard Jomshof. De sydsvenska kommunföreträdare som blivit tagna i örat har förvandlats till pionjärer.
Inför valet 2022 är det Centerpartiet som peppras med frågor. Ska de samarbeta med Vänsterpartiet? Partiledaren Annie Lööf säger ihärdigt nej och talar om V som ett ytterkantsparti.
Samarbete i getingbo
Nu är det just vad centerpartisterna gör – i Sveriges näst största parlamentariska församling region Stockholm. Ett politiskt getingbo med skarpa ideologiska motsättningar. Vänsterpartiet hålls visserligen utanför själva styret, men de förhandlar med de styrande partierna S, C och MP, inte minst om budget.
Vänsterpartisterna är nöjda. Efter 16 år av ett moderatlett styre som privatiserat allt mer av vården går nu utvecklingen åt andra hållet. Regionen tar över verksamhet som varit privat.
– Försiktigt börjar vi ta steg mot mer kontroll och mer egen regi inom framför allt sjukvården, säger Anna Sehlin (V) som sitter i regionstyrelsen.
Idag är det fritt fram för privata vårdgivare att etablera sig inom 38 olika vårdområden i Stockholmsregionen, från BVC till cancerrehabilitering. Nu ska fem av dessa så kallade vårdval avvecklas och vården bedrivas av regionen själv, bland annat inom hudvård och neurologi. Dessutom har regionen avslutat samarbetet med flera företag som man anlitat genom upphandling, däribland utskällda Medhelp som drivit 1177 Vårdguiden i Stockholm.
Men något systemskifte är det inte tal om, enligt Centerpartiets regionråd Gustav Hemming. Han var själv med och införde vårdvalsmodellen 2008 och menar att man slår vakt om den genom att förändra och i vissa fall avskaffa de vårdval där vårdkvaliteten brustit eller kostnaderna skenat.
– Ett medskick jag gärna gör till kollegorna i de andra borgerliga partierna är: Glöm inte att en viktig borgerlig princip är att slå vakt om skattebetalarnas pengar, säger Gustav Hemming.
V: Avprivatisera mera
Men Vänsterpartiet är inte färdiga med att rulla tillbaka privatiseringarna, enligt Anna Sehlin.
– Det tar tid att vända den här skutan. Vi tycker ju att man ska gå fortare fram, men vi har också förståelse för att det här är komplexa frågor med många avtal, säger hon.
Orosmoln finns. I förra veckan berättade Dagens ETC om farhågor för svåra konsekvenser av att den PTSD-behandling Röda korset bedriver läggs ner och sköra patienter ska slussas över till en offentlig verksamhet där köerna redan är långa. Ur ett V-perspektiv finns risken att en politik, som leder till att privat vård läggs ner i ett läge när också den offentliga vården tampas med nedskärningar, får dåligt rykte, erkänner Anna Sehlin.
– Vi säger till styret att man måste vara lyhörda och se de problem som uppstår när man genomför förändring, säger hon.
V krokade arm med M
Många hakor tappades när Vänsterpartiet nyligen gjorde gemensam sak med Moderaterna för att slå vakt om den privata vårdgivaren Romeo. Företaget hotas av konkurs eftersom de inte längre anlitas av Karolinska sjukhuset för rehabilitering av intensivvårdspatienter. Men enligt Anna Sehlin är det vårdplatserna man värnar, inte bolaget i sig.
– Vi vill att patienterna ska få den här vården, oavsett om det är av Romeo eller av någon annan.
Gustav Hemming menar att det är förvånande att Moderaterna vill överpröva det beslut Karolinska sjukhusets ledning har fattat på egen hand. Han säger sig inte vara rädd för kritik från höger om att Centerpartiet är med och bidrar till att privat vård läggs ner.
– Moderaterna har blivit en företagsakut som rycker ut för att försvara varje företag, oavsett om de är välfungerande eller inte, men de värnar inte vårdvalen långsiktigt när de inte vågar ändra på sådant som inte fungerar. Tvärtom underminerar det tilltron till privata alternativ, säger Gustav Hemming.
Den skattehöjning som Vänsterpartiet jublade över satt långt inne för Centerpartiet. Men också den försvarar han i det krisläge regioner i hela landet befinner sig i.
– Jag tror faktiskt inte ens den blåaste moderat skulle vilja se nedskärningar motsvarande 4000 anställda i vården, vilket skulle krävas för en balanserad budget. Men vi är överens om att skatten ska sänkas igen när läget förbättrats.
Muharrem Demirok, titta på oss framöver och dra dina egna slutsatser om V går att samarbeta med.
Det som sker i region Stockholm är oprövad mark, enligt Gustav Hemming. Han menar att det finns all anledning för centerledningen i riksdagshuset att noga följa vad som sker där, liksom i region Uppsala där Centern bytte sida så sent som i januari och nu styr tillsammans med S, MP och V.
– Muharrem Demirok, titta på oss framöver och dra dina egna slutsatser om V går att samarbeta med. Det är en svår väg vi balanserar på och det är ännu för tidigt att säga om samarbetet varit lyckosamt eller inte, säger Gustav Hemming.
Varnar vänsterpartisterna
Han varnar vänsterpartisterna för att driva på för att slopa ännu fler vårdval.
– Om vi inte ska hamna i slitningar bör nog Vänsterpartiet vänta med de förslagen tills de kan styra utan oss. Det finns verkligen frågor där vi har en gemensam syn som de kan fokusera på. Som att utveckla primärvården, bygga ut cykelvägar och stärka kollektivtrafiken, säger Gustav Hemming.
På riksplanet är det mer rimligt att det är Centerpartiet som är stödpartiet.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostars besked är att Vänsterpartiet ska ha ministerposter om man ska ingå i regeringsunderlaget. Bland Tidöpartierna är Sverigedemokraterna ensamma om att ha gått framåt i opinionen sedan valet. Som stödparti utanför regeringen har de inte varit sena att utnyttja sin friare roll. Om det får Dadgostar att tänka om återstår att se. Anna Sehlin menar att det snarare är C som ska hållas utanför.
– Man kommer vara oerhört långt ifrån varandra i en del frågor. Men i så fall får man väl göra någon sådan struktur som vi har gjort. På riksplanet är det mer rimligt att det är Centerpartiet som är stödpartiet, då S, MP och V står närmare varandra.