Röster inifrån C: Partiet har en tuff tid framför sig
Bild: Claudio Bresciani/TT
Dagens ETC
Öppna för SD – för att få bättre förhandlingsläge. Eller håll dörren stängd för att för att försvara liberala principer. Det är en av de centrala frågorna när Centerpartiet nu ska välja ny partiledare.
– Vi som förespråkar en stängd dörr till Sverigedemokraterna har ju inte gått och blivit socialister, säger Alireza Akhondi (C), riksdagsledamot.
Som så många gånger förr i svensk politik hamnar relationen till Sverigedemokraterna i centrum när Centerpartiet ska välja ny partiledare efter Muharrem Demirok – även om det är få centerpartister som öppet förespråkar att öppna för ett SD-samarbete. Bland Demiroks interna motståndare finns däremot en utbredd kritik mot hans ställningstagande för S-ledaren Magdalena Andersson som statsministerkandidat.
Den bostadspolitiska talespersonen Alireza Akhondi är bedrövad efter måndagens besked.
– Jag tycker det är djupt olyckligt. Murre har varit en duktig partiledare och det är synd att han tvingas avgå, säger han.
Alireza Alkhondi (C), beklagar Muharrem Demiroks avgång och säger att partiet nu behöver tid att läka.
Enligt Akhondi fick Centerpartiets riksdagsgrupp informationen om att Demirok skulle avgå först 40 minuter före pressträffen.
– Jag tycker inte att det är så man hanterar frågor, säger han.
Nu menar han att partiet har en tuff period framför sig och att det behövs tid att partiet ska läka och hitta en samsyn. Att vägvalet i regeringsfrågan var central för Demiroks avgång är uppenbart, liksom svårigheterna att komma vidare i den diskussionen.
– Vi som förespråkar en stängd dörr till Sverigedemokraterna har ju inte gått och blivit socialister. Det politiska landskapet ser ut som det gör idag för att andra partier har stängt dörren till oss, säger Alireza Akhondi.
"Levererat i val"
Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson, uppges tillhöra en av dem som ha stöttat Muharrem Demirok internt. Han framhåller att Centerpartiet i somras gjorde sitt näst bästa EU-val någonsin.
– När vi blickar tillbaka på det här om några år är det en partiledare som faktiskt levererat i ett val, säger Rickard Nordin.
Han vill i nuläget inte säga vad partiledarvalet kan innebära för hur Centerpartiet ställer sig i regeringsfrågan.
Centerpartiets och klimat- och energipolitisk talesperson Rickard Nordin säger att Demirok lyckades leverera i val. EU-valet 2024 blev en framgång för Centerpartiet.
Bild:
Anders Wiklund/TT
– Det är medlemmarna som avgör hur vi ska positionera oss i svensk politik, säger Rickard Nordin.
EU-parlamentarikern Abir al-Sahlani, som öppet stöttat Demiroks linje och gått till angripit kritiker som anonymt gett sig på honom i medierna, skriver i ett SMS att det är "oerhört tråkigt" att Demirok lämnar.
"Nu behöver vi ha respekt för den interna process som väntar. Oavsett vem det blir är det avgörande att Centerpartiet fortsätter stå för människors lika värde och håller dörren stängd mot högerextremisterna i riksdagen", skriver al-Sahlani.
Karin Källström, fristående ledarskribent för Östersundsposten och Liberala Nyhetsbyrån, hör till dem som vill att partiet ska överge de röda linjerna för att skapa sig en bättre förhandlingsposition. Efter valet ska partiet kunna kroka arm med de som är beredda att ge Centerpartiet mest genomslag.
– Problemet nu är att den röda linjen mot SD är det enda Centerpartiet är riktigt tydligt med. Det spelar ingen roll om man har hundra förslag på plattare skatt, utbyggd inlandsbana och och hur man ska leva och bo i hela landet. Om de röda linjerna är viktigare än de frågorna kommer man inte få igenom någonting, säger Karin Källström.
Karin Källström säger att Centerpartiets problem är att det enda tydliga i partiets politik är den röda linjen mot SD.
Bild:
Afirm Advokat AB
Muharrem Demirok pekade hösten 2023 ut S-ledaren Magdalena Andersson som statsministerkandidat. Opinionsmätningar har visat att C-väljarna föredrar Andersson före Ulf Kristersson som statsminister, men Karin Källström anser att det inte kan vara avgörande för partiets linje.
– Det man behöver göra är inte att se vad väljarna vill enligt interna opinionsundersökningar, utan förmå väljarna och centerpartisterna att vilja någonting som är i linje med det man själv vill.
"Mjukare inställning till SD"
Tove Hovemyr är ledarskribent på liberala Upsala Nya Tidning och har tidigare arbetat på C-kopplade tankesmedjan Fores. Hon befarar att partiet nästa ledare öppnar dörren för SD-samarbete efter valet.
– De som varit de främsta kritikerna till Demirok ville redan när han valdes ha en annan partiledare med en mjukare inställning till Sverigedemokraterna, säger Tove Hovemyr.
Det skulle i så fall vara i strid med medlemmarnas vilja, enligt Hovemyr.
En sådan förskjutning skulle vara början på slutet för Centerpartiet som parti.
– Det finns en risk att gräsrötterna inte ser vilka partiledarkandidater som skulle kunna tänka sig gå i en sådan riktning.
Liberalernas problem borde tjäna som avskräckande exempel på vad som sker när ett liberalt parti samarbetar med ett anti-liberalt som SD, anser Tove Hovemyr.
Tove Hovemyr pekar på Liberalerna som ett varnande exempel på vad som sker när ett liberalt parti samarbeter med SD.
Bild:
Klara Nyth Stålberg
– En sådan förskjutning skulle vara början på slutet för Centerpartiet som parti.
Däremot håller Tove Hovemyr med dem som tycker att man inte på förhand ska peka ut andra partiers ledare som statsministerkandidater före valet.
– Instinkten måste vara att partiets statsministerkandidat är partiledaren själv.
Vill ha sluten process
De senaste två partiledarna har valts efter öppna processer med utfrågningar av kandidaterna. Karin Källström vill att valberedningen nu ska arbeta i tysthet med att ta fram ett förslag med stöd i centerrörelsen, för att det ska vara enklare för centerpartister som inte redan är heltidspolitiker att ställa upp.
– Man kan inte kräva av folk med vanliga jobb att de ska räcka upp handen och säga: ”vet ni vad, jag vill hellre ha ett annat jobb som jag har 25 procents chans att få”, säger Karin Källström.
Flera av dem som nu nämns i spekulationerna finns idag utanför politiken. Såväl Anna-Karin Hatt, vd för LRF och Emil Källström – bror till Karin Källström och vd för biokemiföretaget Sekab – uppges ha starkt stöd i till centerrörelsen. Dagens ETC har sökt dem båda utan framgång.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.