Det har inneburit en öppen dispyt mellan C och MP om skog och strand. MP menar att man ska förhandla om frågorna, men C anser att de redan är avgjorda.
En namninsamling under namnet Rör inte allemansrätten skriver att Centerpartiets krav till regeringen i praktiken kan innebära att allemansrätten riskerar att avskaffas. På drygt en vecka har kampanjen fått över 10 000 underskrifter.
Uppluckrat strandskydd
Att fritt kunna röra sig i naturen är för många svenskar en självklarhet. Men i resten av världen är samma frihet inte given. Avstängda vägar och privata skogar, stigar och stränder är vanligare i nästan hela världen. Det är främst förslaget att luckra upp strandskyddslagstiftningen som kan innebära en försvagning av allemansrätten. Strandskyddet syftar till att djur och växter ska kunna fortsätta leva i sin egen miljö och ger människor tillgång till strandområden. Men Centerpartiet vill att strandskyddslagstiftningen görs om i grunden.
I januariavtalet står att lagstiftningen ska ta hänsyn till att tillgång till sjöar, befolkningstäthet och exploateringstryck varierar i landet. Det ska därför vara enklare att bygga strand-
nära i områden med lågt exploateringstryck. Strandutredningen lämnades in till regeringen i slutet av 2020 och föreslår bland annat att det generella strandskyddet vid små sjöar och vattendrag ska tas bort.
Experterna kritiska
Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Friluftsfrämjandet, Svenska Turistnäringen och Sportfiskarna skrev tillsammans i en debattartikel i Svenska Dagbladet att utredningens förslag hotar svenskarnas tillgång till stränder. Utan strandskydd så försvinner de allemansrättsliga tillgångarna. Men det innebär inte att alla organisationerna är emot allt i förslaget.
– På platser där det finns gott om fria stränder i förhållande till den framtida efterfrågan, där menar vi att man skulle kunna göra lättnader i strandskyddet, säger Daniel Skog, tf vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen (STF) till Dagens ETC.
Men de flesta friluftsaktiviteter sker i närhet till där man bor, förklarar Daniel Skog. STF vill därför se att det sker en skärpning av strandskyddet i högexploaterade områden. I sitt remissvar till utredningen skriver organisationen att utredningen saknar förslag för att stärka strandskyddet där många bor och rör sig.
– Det är viktigt att man skärper strandskyddet i högexploaterade områden så att vi inte riskerar att förlora den allemansrättsliga tillgången till stränder och sjöar, säger Daniel Skog.
Övriga organisationer bakom debattartikeln riktar liknande kritik som STF i sina remissvar. Strandutredningen lade också fram förslag om att kommunerna ska kunna ansöka om att upphäva strandskydd helt eller delvis i så kallade ”landsbygdsområden”. Världsnaturfonden WWF skriver att utredningens förslag om landsbygdsområden kan innebära att även tätorter räknas in, då begreppet ”riskerar alltför vida tolkningar om vad som egentligen är landsbygd”.
Politisk konflikt
När det gäller utredningen om stärkt äganderätt av skog finns inte samma oro för påverkan av allemansrätten i remissvaren. Men några av organisationerna påpekar att allemansrätten nämns enbart tio gånger i utredningen, som är flera hundra sidor lång.
Miljöpartiet var emot Centerns förslag om strand och skog redan när januariavtalet skrevs och är nu kritiska till att kraven kommit upp igen, när januariavtalet i övrigt är dött. Partiets två språkrör menar att Centerpartiet nu ”går betydligt längre än januariavtalet”.
Miljöpartiets riksdagsledamot Rebecka Le Moine säger till Dagens ETC att skillnaden är att partiet fick med egna punkter i januariavtalet, och att C nu exempelvis i skogsfrågan bara vill värna om produktionen och inte miljö.
– I januariavtalet så förhandlade fyra partier in frågor, och där har ju också betonats vikten av att vi når våra internationella åtaganden gällande biologisk mångfald. Vi anser därför att det är fel att Centerpartiet nu bara vill gå vidare med sina egna perspektiv och ingångsvärden, säger hon.
I sin kritik av Centerpartiets krav om strand- och skogsfrågorna säger Miljöpartiet också att förslagen inte värnar om allemansrätten. I strandutredningen finns främst förslag som skulle innebära en nedmontering av strandskyddet, påpekar Rebecka Le Moine. Hon säger att det redan idag ges mycket strandskyddsdispens.
– Det finns många skyltar för privata områden som man kan se när man är ute och vandrar, och som skulle kunna bli ännu vanligare, säger hon.
Riskerar även förändringar av skogsäganderätten att försvaga allemansrätten?
– Det kommer inte påverka allemansrätten på samma sätt, utan den påverkas främst av förändringarna i strandskyddet
Rebecka Le Moine beskriver allemansrätten som en unik stolthet för Sverige, som hon tror att många tar för givet.
– Det finns undersökningar som visar att 75 procent vill att vi stärker strandskyddet i exploaterade områden, säger hon.
Kristina Yngwe, Centerns landsbygdspolitiska talesperson, svarar på kritiken i ett sms:
– Centerpartiet ser utredningens förslag som viktiga steg mot ett strandskydd som tar hänsyn till hur olika förutsättningarna är i olika delar av landet. I alla utredningens förslag finns det ventiler som säkerställer att det även fortsättningsvis tas hänsyn till områden av betydelse för biologisk mångfald och allemansrättsligt tillgång. Debatten har ett tonläge som vi upplever inte står i proportion till förslagens faktiska omfattning.