Senare i oktober inleds förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om eventuellt skadestånd för de uppsägningar som Peab gjorde i början av juli vid utbyggnaden av Östrandsfabriken i Timrå.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Bakgrunden är att fack och arbetsgivare inte har kommit överens i löneförhandlingarna för Peab:s anställda i projektet, varken lokalt eller centralt.
En stridsåtgärd
Veckan efter att de centrala förhandlingarna ajournerades sade Peab upp 16 anläggningsarbetare som hade provanställningar på bygget.
Jim Sundelin ser uppsägningarna som en ren stridsåtgärd och säger att han inte har varit med om något liknande under sina 35 år som medlem i Byggnads.
– Genom att använda provanställningar skapar Peab en påtryckningsmöjlighet för att få anställda att acceptera försämrade villkor. Uppsägningarna görs för att pressa facket att säga ja till arbetsgivarens krav och är ett försök att orsaka splittring bland Byggnads medlemmar, säger han.
Peabs förhandlingschef Urban Alm ser ingen koppling.
– Nej, det är inga uppsägningar. Provanställning är en ganska vanligt förekommande anställningsform och det är inget konstigt med att vi avslutar dessa.
Anmärkningsvärt, menar Jim Sundelin.
– Peab använder sig av provanställningar trots att det handlar om erkänt duktiga yrkesarbetare med god erfarenhet.
Enligt Byggnads handlar konflikten i grunden om löneformen. Frågan om löneformer har varit central i förhandlingarna mellan Byggnads och arbetsgivarparten Sveriges byggindustrier, där arbetsgivaren har agerat för att minska ackorden till förmån för fast lön.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Enligt kollektivavtalet är prestationslön, alltså en form av ackord, huvudlöneform i byggavtalet, medan arbetsgivaren vill driva igenom fast månadslön, säger Jim Sundelin.
Urban Alm har en annan bild.
– Företaget har erbjudit både prestationslön och fast lön men facket har tackat nej till båda, konstaterar han.
Delaktighet och inflytande
Jim Sundelin menar att konflikten handlar om mer än bara lönen i plånboken.
– Prestationslönen hänger ihop med våra medlemmars delaktighet och inflytande på arbetsplatsen, något som arbetsgivarna under flera år har försökt inskränka på olika sätt.
Lokala förhandlingar
Förhandlingar har förts lokalt och centralt.
– Arbetsgivaren vägrar svara på frågan varför man sagt upp provanställda varpå frågan har förts upp på central nivå, berättar Jim Sundelin.
Byggnads menar att uppsägningarna är föreningskränkande.
– Det handlar om att arbetsgivaren inte får straffa våra medlemmar och använda uppsägningar som ett påtryckningsmedel, säger Jim Sundelin.
Facket ställer nu krav på skadestånd för sina medlemmar, inte bara de som har blivit uppsagda, utan alla som berörs på arbetsplatsen.
– Även de som är kvar drabbas av arbetsgivarens agerande.
Av de 16 som har fått lämna Östrand har några fått nya jobb, medan andra går arbetslösa.
Urban Alm på Peab ställer sig frågande till skadeståndskravet och ser inte att företaget gjort något fel.
– Vi har följt gällande avtal och lagar. Det här får avgöras vid förhandlingsbordet, säger han.