– Ska vi minska segregationen behövs ett blandat boende, det har vi tyvärr inte som det ser ut idag. Problemet är inte bara att vissa områden domineras av lägenheter, utan lika mycket att lägenheter nästan saknas helt i de mest välbärgade villaområdena, säger Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet.
Nästan tio av nio i vllla
I Älvsborg, där till exempel Långedrag och Fiskebäck ingår, bor nästan nio av tio i villa eller radhus. I Bratthammar-Näset-Önnered är andelen ännu större: här bor 93 procent i hus. Några flerbostadshus finns knappt. Men trots det har planerna på runt 350 lägenheter vid Skattegårdsvägen i Fiskbäck just skrotats. Nu är planen istället att här ska byggas 80 småhus. Det efter att Alliansen och Demokraterna beslutat att riva upp markanvisningen, eftersom de menade att det kommunala bolaget Framtiden som skulle bygga varit för långsamma med att få igång projektet.
– Jag tycker det är väldigt illa, vi har en av Europas mest segregerade städer, och samtidigt bostadsbrist. Nu blir det fler småhus på en plats där vi verkligen hade behövt lägenheter, säger Karin Pleijel.
Har kostat 2,5 miljoner
Planen var från början att ungefär 70 procent av lägenheterna skulle bli hyresrätter. Enligt Martin Blixt, vd på Framtiden Byggutveckling AB, skulle arbetet med detaljplanen ha kommit igång nu under hösten. Men istället stoppas arbetet helt. Därmed går 2,5 miljoner kronor som lagts ner på utredningar förlorade.
– Det är tråkigt att vi inte fick fullfölja processen, och lite förvånande. Men vi följer den demokratiska processen, och de politiska beslut som tas, säger Martin Blixt.
Johan Zandin (V), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, tycker liksom Karin Pleijel att den ursprungliga planen borde ha genomförts. Hyresrätter skulle kunna göra att fler har chans att bo där, menar han.
– Menar man allvar med att vi behöver bryta segregationen så måste vi se till att bygga blandat i alla områden. Det vinner alla på. Att bara växa upp med andra höginkomsttagare skapar ett avstånd, staden glider isär. Det borde vara självklart att genom bostadsbyggande göra vad vi kan för att motverka det, säger han.
Fler småhus ett måste
Från Alliansen och Demokraternas sida låter det dock annorlunda. De menar att det är viktigt att satsa på just småhus för att barnfamiljer annars flyttar från staden, till någon kranskommun.
– Efterfrågan på småhus är mycket större än tillgången. Barnfamiljer med jobb i Göteborg flyttar, och sedan får de pendla hit. Att få fler småhus är vår största utmaning när det gäller bostadsbyggande, inte att vi bygger för lite hyresrätter, säger Martin Wannholt, som sitter i byggnadsnämnden för Demokraterna.
Han menar att det finns färdiga planer på 10 000 hyresrätter som står redo att börja byggas. Fler än så behövs inte de närmsta åren.
– Vi bygger snart mer hyresrätter än vad folk har betalningsförmåga till.
Kan inte hyresrätter i villaområdena vara ett sätt att minska segregationen?
– Nej, nybyggda hyresrätter blir ändå så dyra att de med låga inkomster inte har råd att bo där. Ska vi minska segregationen genom byggande är det småhus i Bergsjön och den typen av områden som gäller, säger Martin Wannholt.
Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden, håller med Martin Wannholt. Göteborg behöver satsa på småhus.
– En av våra viktigaste uppgifter är att stoppa utflyttningen, så att inte den arbetsföra befolkningen lämnar staden. Därför behöver byggandet av småhus öka, säger han.
Spelar det någon roll att det knappt finns hyresrätter i vissa områden?
– Vi behöver alla sorters boenden, och vi har drivit flera sådana projekt, till exempel i Nya Hovås där vi kompletterat med flerbostadshus. Vad gäller Skatttegårdsvägen är det inte så dominerat av villor som det kan låta som, i Tynnered som ligger alldeles bredvid är majoriteten av bostäderna lägenheter.
Går segregationen att bygga bort?
– Byggandet är en viktig aspekt. Men där är det viktigaste att bygga bostadsrätter och småhus i våra utsatta områden, så att de goda förebilder som bor där men vill äga sitt boende kan bo kvar, och därmed lyfta området.
”Kan inte ge upp”
Johan Zandin tror att hyresrätter i områden som Fiskebäck är lika viktigt. Att hyrorna i nybyggda bostäder blir höga är visserligen ett problem menar han, men inte ett tillräckligt starkt skäl för att inte bygga.
– Vi kan ju inte bara ge upp. Det finns dessutom sätt att hålla nere hyrorna, som genom statligt investeringsstöd som man kan få om man som hyresvärd lovar att hålla hyrorna under en viss nivå. Kommunen kan också gå ut och kräva att man ska hålla en viss nivå för att få bygga, säger Johan Zandin.
Några hundra meter bort från Skattegårdsvägen, vid Önneredsvägen, har planerna på flerbostadshus också fått göras om. Här var tanken först att det skulle byggas 250 nya bostäder, nytt äldreboende, förskola, grundskola och butiker. Men Alliansen tyckte att de planerade fyra- och femvåningshusen skulle bli för höga i ett område som domineras av villor och radhus, och förra våren stoppade de detaljplanen. Istället ville de se hus på högst två våningar. Nu har ytterligare ett år gått, och nyligen bestämde byggnadsnämnden att två olika förslag ska ut på samråd – i ett det ena föreslås runt 250 bostäder varav 34 radhus, nytt torg och ny idrottshall, och i det andra max 140 bostäder, där en majoritet är radhus/parhus.
– Här kommer allmänheten och grannarna få tycka till. Och vill de hellre se radhus än större hus skulle jag tro att Alliansen och Demokraterna går på småhus-linjen även här tyvärr, säger Johan Zandin.