Föreningen Röstånga tillsammans får 100 000 kronor för att de ”genom ett brett och praktiskt samhällsarbete med frågor som bostäder, arbetsplatser, turism och utbildning visat på styrkan i en demokratisk organisering för att stärka gemenskap och byutveckling”.
– Det jag gillar är att de betonar just det här med demokrati, att vi har hittat ett innovativt sätt att organisera det demokratiskt och lyfta ner besluten på lokal nivå. Det är en väldigt fin formulering och det är vi stolta över att de lyfter fram, säger Nils Phillips, ordförande i Röstånga tillsammans.
Startade för tio år sedan
Han och några andra Röstångabor startade föreningen för tio år sedan. Då hotades skolan av nedläggning eftersom det inte fanns tillräckligt många barn bland de då knappt 900 byborna.
– Vi kunde inte förstå hur det kunde vara för få barn. Här finns billiga hus, tillgänglig natur och ett aktivt föreningsliv. Det borde varit för många ungar, inte för få. Samtidigt hade vi inget sätt att få de goda krafterna att samverka. Då bildade vi den här föreningen för att jobba mot avfolkning och lyfta byn tillsammans.
Skolan överlevde och idag har Röstånga nästan 1 000 invånare, en ökning med cirka 100 personer sedan 2010. 2011 startade föreningen upp fastighetsbolaget Röstånga Utveckling AB, RUAB, som är ett så kallat SVB-bolag. Det betyder att det i princip inte får dela ut någon vinst, allt överskott ska återinvesteras. Byföreningen äger drygt 90 procent av aktierna och knappt tio procent finns hos cirka 450 enskilda Röstångabor och lokala föreningar.
– Det är fördelen med ideella aktiebolag, att vinsten återinvesteras. Man kan se det som så att andelsägarna ändå får vinst eftersom det blivit så attraktivt att bo här. Skolan fyller sina platser. Husen som kommer ut säljs direkt, säger Daniel Unnerbäck som är engagerad i Röstånga tillsammans och i den lokala idrottsklubben Röstånga IF.
Bygga konstgräsplan
Han har under många år jobbat för att det ska byggas en konstgräsplan så barnen och ungdomarna ska kunna träna på hemmaplan även under vintertid i stället för att ta sig till kommunens huvudort Svalöv. Beslut om planen togs nyligen och den kommer att anläggas inom kort.
– Ofta tänker man att kommunen ska göra saker, när man i stället kan tänka att man ska ordna finansiering och göra saker själv, säger Daniel Unnerbäck.
Äger sju fastigheter
Idag äger RUAB sju fastigheter som bland annat inrymmer konsthall, restaurang och bryggeri. Intäkterna kommer från försäljningen och hyrorna. Fridhems folkhögskola hyr lokal i en av fastigheterna där de bedriver svenskundervisning för asylsökande som väntar på uppehållstillstånd och ännu inte börjat på SFI.
– Får de uppehållstillstånd och kommer in i SFI har de en fördel av att ha varit här, säger Annette Nilsson som bott i Röstånga i 18 år och extraknäcker som lärare utöver sitt vanliga yrke som arbetsterapeut.
Undervisningen är indelad i teoretisk svenska och praktisk svenska. Vissa dagar pluggar deltagarna glosor och grammatik i skolbänken, andra dagar gör de något aktivt som att odla, snickra eller laga mat.
– Då går jag igenom den svenska som används, till exempel ett recept om vi lagar mat, säger Anette Nilsson.
Mohammed Amin Habak som är agronom från Syrien har precis fått sitt uppehållstillstånd beviljat. Han bor i Landskrona runt fyra mil bort och pendlar till Röstånga för att delta i undervisningen.
– Jag åker hit för att prata och diskutera eftersom jag vill lära mig språket och känner att det är ett bra sätt att göra det på, säger Mohammed Amin Habak.
Följer gammal tradition
Föreningsandan och gör det själv-mentaliteten har lång tradition i byn och var inget som föddes genom Röstånga tillsammans. 73-åriga Hjördis Nilsson som äger den lokala ICA-butiken var med och startade Turist- och hembygdsföreningen för 35 år sedan. Hon är fortfarande dess ordförande och genom åren har hon varit med och byggt upp både turistbyrå och camping. 1993 började föreningen arrangera årliga konserter vid natursköna Odensjön och bland de som uppträtt finns artister som Peter Jöback, Robert Wells och Malena Ernman.
– Andan här har varit mycket, mycket större än vad den är idag. Därför är det jättebra att det kommer nya. Tack vare Röstånga tillsammans och RUAB har det kommit hit många barnfamiljer och unga och skolan är fin. Att de utvecklar stationshuset är också jättebra, säger Hjördis Nilsson.
Hon poängterar dock att det ensidiga bostadsutbudet är ett stort problem i Röstånga och bromsar den pågående generationsväxlingen.
– De äldre som säljer sina hus vill bo kvar i Röstånga men här finns varken lediga bostadsrätter eller hyresrätter. Så fort de kommer ut försvinner de direkt. Vi behöver marklägenheter där de äldre kan flytta in och hyresrätter för unga, säger Hjördis Nilsson.