Detta menar Pensionsmyndigheten är nödvändigt eftersom vi svenskar blir allt friskare och äldre.
”Vill inte springa till 70”
Yasmine Morell, som är butikssäljare och facklig klubbordförande för Handels på H&M i Stockholm, fnyser åt förslaget som hon menar är helt orimligt.
– Pensionsåldern är för hög redan som den är idag. Att jobba i butik är extremt tufft. Det är hög press på de anställda på golvet och mycket sjukskrivningar till följd av det. Framför allt är det axlar, rygg och knän som går sönder. Men vi ser även en markant ökning av psykosocial ohälsa, säger hon och påpekar att många går in i väggen.
– Tempot pressas upp och det görs inga undantag för dem som är äldre. Är det vettigt då att tvinga folk att jobba till 70? Hur ska de orka det, säger Rose-Marie Schönros, 66, som har jobbat som butikssäljare på H&M sedan hon var 47. Idag har hon gått i pension men fortsätter att jobba som fackligt förtroendevald två dagar i veckan.
– Inte skulle jag vilja springa på golvet till jag var 70, det kan jag säga dig. Det måste väl finnas någon gräns om vi ska få något liv efter arbetet? Vi kan väl inte bara leva för att arbeta, konstaterar hon.
Pensionsmyndighetens resonemang om att vi idag är så mycket friskare och lever längre – och att vi följaktligen behöver jobba längre – köper inte Yasmine Morell.
– Jag tror det beror på vilka man pratar om. Vanliga arbetare med otrygga anställningar och låg anställningsgrad tror jag definitivt inte är friskare och piggare än vad folk var förr.
Folk är slutkörda
Huvudproblemet tror hon snarare är hur våra politiska beslutsfattare prioriterar.
– Ska vi ha en samhällsutveckling där saker bara blir sämre? Där saker går bakåt i stället för framåt, frågar sig Yasmine Morell retoriskt.
Hennes kollegor på golvet står bakom henne. Att arbeta allt längre upp i åldrarna, samtidigt som arbetsvillkoren blir allt sämre, tycker alla är orimligt.
– Alla känner att utvecklingen går åt fel håll. Folk jobbar tills de känner att de är helt slutkörda, både kroppsligt och mentalt, säger Yasmine Morell.
Rose-Marie Schönros fyller i:
– Detta samtidigt som heltidstjänsterna tenderar att bli allt färre, så att folk inte kan slappna av när de är lediga heller. De måste ständigt vara beredda på att hoppa in för att ta ett extrapass. Hur ska den arbetsbördan gå ihop med att vi ska jobba tills vi är 70?