– Fortum säger att man kan bygga de här små modulära reaktorerna på tre års tid, sa Ebba Busch.
Vad Ebba Busch inte berättade var att Fortum talat just om byggtiden, från det att spaden sätts i marken. Men åtskilligt krävs innan dess – politiskt, juridiskt och tekniskt. I dag finns inte de regelverk som skulle krävas för att bygga små modulära reaktorer – och inte heller några färdiga konstruktioner för kommersiell drift.
Fem år som minst
Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, är varm anhängare av ny kärnkraft. Han vill se kraftfulla beslut för att skynda på utvecklingen. Då tror han att det skulle vara möjligt att ha en reaktor på plats 2027 – men endast vid Ringhals eller Oskarshamn där dagens lagstiftning tillåter nya reaktorer. Själv skulle han gärna se exempelvis en reaktor i norra Sverige för att producera vätgas åt LKAB. Men det skulle ta betydligt längre tid, menar han.
– Om man vill utnyttja tekniken fullt ut då blir det något helt annat, säger Ane Håkansson.
Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid Chalmers, vill också han se ny kärnkraft. Men hans bedömning är att det tar minst sju år att få en SMR-reaktor på plats. Det handlar om nya konstruktioner som inte är färdiga, påpekar han.
– När man väl har processen uppe för att bygga de modulära reaktorerna går det snabbt, men den första går inte så fort, säger Christian Ekberg.
Man skulle behöva flera år för att utforma regelverken och att pröva nya konstruktioner. Det skulle ta någonstans mellan fem och tio år, innan man ens börjar bygga
”Alla chansar”
Samtidigt betonar han den stora osäkerheten.
– Det spelar ingen roll vem du ringer, alla chansar. Det här är något vi inte har gjort innan, säger han.
Tomas Kåberger, professor i fysisk resursteori och ledarskribent på Dagens ETC, menar att skulle ta femton till tjugo år att få en SMR-reaktor på plats.
– Man skulle behöva flera år för att utforma regelverken och att pröva nya konstruktioner. Det skulle ta någonstans mellan fem och tio år, innan man ens börjar bygga. Sedan visar erfarenheten att det tar ungefär tio år att bygga den första reaktorn av en ny typ, säger han.
Tomas Kåberger pekar också att tidsplanerna sällan hålls när reaktorer byggs. Minst 31 av 53 pågående reaktorbyggen var försenade 2021, enligt FN-organet IAEA:s rapport.