Näringsministern, arbetsmarknadsministern, Arbetsförmedlingens generaldirektör och vd:ar för Trygghetsrådet och Trygghetsfonden. Alla radade de upp sig med allvarliga ansikten på torsdagen och talade på en pressträff om ”kraftsamling” för att stötta de runt 3000 Northvoltanställda som drabbas av den största konkursen i svensk historia.
Näringsminister Ebba Busch (KD) säger sig ha goda förhoppningar om att en ny långsiktig ägare ska gå in och fortsätta verksamheten. Det finns stor potential i den gröna omställningen var budskapet – men också att Europa kläms i ett industrikrig mellan USA och Kina som gett stora statliga stöd till ”gröna” bolag. När det gäller batteritillverkning dominerar Kina idag stort.
– Europa har varit alldeles för naiva i många av de avgörande delarna i grön omställning och digitalisering inför den konkurrens vi möter från andra länder som agerar på ett sätt som vi aldrig skulle acceptera inom unionens territorium, säger Ebba Busch.
Näringsministern säger att Sverige nu driver på inom EU för att bolag som är centrala för omställningen inte bara ska få stöd i starten, utan måste få långsiktiga förutsättningar. Idag tyngs man av såväl höga skatter som regler och byråkrati, anser hon.
– Vi behöver få de här aktörerna att flyga och att skala upp.
Kritik mot fossilsatsningar
Regeringen har mött svidande kritik för sin klimatpolitik från flera tunga aktörer. Så sent som på onsdagen kom en rapport från OECD som kritiserar de kraftigt sänkta skatterna på fossila bränslen. Elbilsförsäljningen minskade kraftigt under fjolåret, men enligt näringsministern har detta ”mycket marginell” påverkan på investeringsviljan i batteritillverkning.
Med en konkurrenskraftig grön omställning finns stora möjligheter till jobb med schyssta villkor och finansiering av välfärd och säkerhet, säger Busch.
– Tillväxt och omställning går hand i hand. Det är inte ett slagord, inte ett fantasi, det är en verklighet i Västerbotten och på många andra håll i vårt land.
Tobias Andersson, sverigedemokratisk ordförande för näringsutskottet, kritiserar tidigare S-regeringar för att ha gett statligt stöd till Northvolt. Ebba Busch stämmer inte in i den kritiken.
– Vill man värna ”made in Sweden-stämpeln”, svenska arbetare och svensk konkurrenskraft, då behöver man se att andra företag nu dopas av främmande makt och ges helt andra förutsättningar än svenska företag, säger Ebba Busch till Dagens ETC.
S: Staten kan äga
Socialdemokraterna anser att staten nu måste agera för att batteritillverkningen kan fortsätta i Skellefteå och att man undviker ett kinesiskt ägande.
”Det här är en framtidsindustri och stora värden har investerats. Vi kan och får inte hamna efter länder som Kina”, skriver Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson (S) i ett SMS.
Ebba Busch anser att statens roll är att underlätta för privata ägare, exempelvis genom att hjälpa till att sammanföra olika aktörer. Hon vill tona ner oron för att en kinesisk ägare tar över batteritillverkningen i Skellefteå. Att batterierna är europeiska och därmed bidrar till att minska beroendet från Kina är enligt Busch en konkurrensfördel, liksom att tillverkningen sker med hjälp av fossilfri el.
– Styrkan i Northvolt har varit att det har varit en europeisk batteritillverkare.