Som politiker hade Bengt Westerberg en mycket tydlig socialliberal profil. Ett av de ögonblick som han blev mest känd för var när han gick reste sig upp och lämnade studion efter att Ny Demokratis ledare Bert Karlsson och Ian Wachtmeister bjöds att sitta med de andra partiledarna på valnatten 1991.
Trots Ny Demokratis vågmästarroll i riksdagen efter valet valde Bengt Westerberg att ingå i den borgerliga regeringen, men detta var under förutsättning att inga förhandlingar eller samarbeten skulle ske med Ny Demokrati.
– Långt senare, när jag läste Lars Leijonborgs memoarer fick jag veta att han utan att berätta för mig hade fört diskussioner med Ian Wachtmeister. Han har länge haft inställningen att man gott och väl kan samarbeta med partier som Ny Demokrati och Sverigedemokraterna.
”Ideologiskt medvetet”
Bengt Westerberg menar att det trots allt är en stor skillnad mellan Ny Demokrati och Sverigedemokraterna.
– De är bägge missnöjespartier men till skillnad från Ny Demokrati är Sverigedemokraterna ett ideologiskt medvetet parti, vilket är en betydelsefull skillnad som gör Sverigedemokraterna mycket farligare.
– De som driver den nya linjen inom Liberalerna tycker att regeringsskifte är så otroligt viktigt att de nog är villiga att betala ett ganska högt pris för att få ett till stånd. Det var en inställning jag kunde förstå på 1970-talet efter ett 44-årigt socialdemokratiskt maktinnehav, men inte idag. Andra inom Liberalerna ser mer till värderingar och sakpolitik.
Bengt Westerberg menar att det är synen och bedömningen av Sverigedemokraterna som skiljer sig:
– Om du skulle fråga Lars Leijonborg eller Nyamko Sabuni så tycker de nog nästan lika illa om Sverigedemokraterna som jag gör, men de tycker inte att det är så farligt att ge SD inflytande, vilket jag gör.
– De tror att man kan hålla tillbaka Sverigedemokraternas krav. Om du frågade Nyamko Sabuni skulle hon säga att hon är garantin för att Sverigedemokraterna inte kommer att få igenom en rad av sina krav. Men jag fruktar att Sverigedemokraterna kommer att sätta ett högt pris på sitt stöd, precis som Liberalerna och Centerpartiet gjorde för att stödja Stefan Löfven (S).
Bengt Westerberg ger besked:
– Jag kommer inte att rösta på Liberalerna om man håller fast vid att vilja bilda en regering med stöd av Sverigedemokraterna. Och det är dessvärre osannolikt att partiet lämnar den inriktningen.
Leijonborg påverkar
På många sätt tycks Lars Leijonborg, partiledare 1997–2007, vara en viktig ideolog för Liberalerna idag:
– Ja, han står nära partiledningen idag, det gör han. Själv har jag inga kontakter med partiledningen, frånsett att partisekreteraren Juno Blom har ringt mig vid ett par tillfällen, men inte för att rådgöra om strategin utan framför allt för att diskutera funktionshinderpolitik. Det är de kontakter som har tagits.
Bengt Westerberg menar också att det är en stor skillnad på Moderaterna under Fredrik Reinfeldt jämfört med under Ulf Kristersson. Den senare har successivt förflyttat sig från att ha sagt nej till samarbete med Sverigedemokraterna till att nu ha öppnat för samtal och att låta SD ha tjänstemän i Regeringskansliet. Han skulle inte bli förvånad om de till sist också bjuds in att ingå i regeringen.
– Det är en väldig skillnad mellan Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson. Det symboliseras mycket av när Reinfeldt under flyktingkrisen sa att vi skulle öppna våra hjärtan och när man nu säger att Sverige bör ha den mest restriktiva flyktingpolitiken i Europa. Då ska man komma ihåg att i Europa finns länder som Ungern och Polen så det betyder en väldigt tuff politik.
– Sverigedemokraterna har ritat om den politiska kartan i Sverige. En del tror att det inte är några problem att samarbeta med Sverigedemokraterna, de kommer att ställa upp på det mesta, medan andra som läser deras program fruktar att de kommer att tvinga fram mer gehör för sina åsikter. Jag tycker att utvecklingen inom flyktingpolitiken är ett tydligt exempel på att de redan innan de är i maktställning har ett stort inflytande på hur politiken utformas.
”Förskräckligt scenario”
Det kommer, menar Westerberg, att bli ett antal konfrontationer inte minst med Liberalerna när Sverigedemokraterna driver i och för sig välgrundade reformkrav som höjda pensioner, men vill finansiera dem med sänkt u-landsbistånd.
– Moderaterna har nog inte så stora problem med att köpa ett sådant krav, de kan säkert offra lite bistånd, men för Liberalerna blir det rimligen problem.
Flyktingsituationen i världen är dramatisk, säger Bengt Westerberg:
– Vi har 20–25 miljoner människor som är på flykt utanför sina hemländer och samtidigt stramar alla länder i världen åt sitt mottagande. Sverige kan naturligtvis inte ensamt lösa problemen, det krävs ett internationellt samarbete. Men vi måste vara beredda att ta vår del av detta – nu säger man bara att vi inte ska göra någonting. Jag tycker att vi, liksom vi har gjort under lång tid, ska eftersträva en ledande roll, även om vi i ett internationellt perspektiv bara kan ge ett litet bidrag.
Sverigedemokraterna har också öppnat för att kunna lämna gamla ställningstaganden, som till exempel när det gäller skolpolitiken, för att få nytt inflytande. De skulle kanske kunna överge sitt motstånd mot Nato-medlemskap, något som både Liberalerna och Moderaterna skulle välkomna, för att få ett ökat inflytande över andra politikområden, som kulturen.
– För en en socialliberal som jag är det ett förskräckligt scenario, jag är tveksam till Nato-medlemskap och vill fortsatt ha stora kultursatsningar, säger Bengt Westerberg.
– Skulle man få både Nato-medlemskap och kulturnedskärningar så är det optimalt dåligt.
Siktar på regeringskifte
Men vad det är som har hänt inom Liberalerna, hur man kunnat komma fram till en politik som skiljer sig så mycket från den tidigare linjen? Det är något Bengt Westerberg funderat mycket över.
– Det är svårt att svara på frågan vart Liberalerna är på väg idag. Man har nu valt en tydligare högerposition än vad partiet har gjort någon gång tidigare. Grunden är, tror jag, att det är vad som ger störst förutsättningar för ett regeringsskifte. Man kan inte heller blunda för att regeringsfrågan varit mer komplicerad sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.
– Jag skulle gärna se det som Annie Lööf (C) brukar ge utryck för, det vill säga ett brett samarbete i mitten, men det skulle också kräva ett större samförstånd mellan socialdemokrater och moderater och det verkar de idag ointresserade av.
Vid en närmare eftertanke var det inte någon stor överraskning att Nyamko Sabuni valdes till partiordförande efter Jan Björklund, partiledare 2007–2019.
– Jag tror att det berodde på att Erik Ullenhag var mer förknippad med Jan Björklund och den gamla partiledningen medan Nyamko Sabuni uppfattades att komma utifrån och ha bättre förutsättningar att förnya partiet. Det var likadant när jag själv en gång valdes till partiordförande, jag var den av fyra kandidater som kom utifrån, de andra tre uppfattades mer som förknippade med den gamla partiledningen.
– Jag och Erik Ullenhag tyckte ganska lika, men jag tror att det mer handlade om att Nyamko Sabuni uppfattades vara en fräschare kandidat.
Sagan kan ta slut
Nu på fredag börjar Liberalernas landsmöte då partiet ska enas inför valrörelsen.
– Jag tror säkert att de kan enas, säger Bengt Westerberg. Jag tror att Nyamko Sabuni har partiet bakom sig för den politik som drivs, men det beror delvis på att man stött ut många personer som har ungefär samma inställning som jag, alltså socialliberaler.
Ett annat område som kommer att diskuteras på landsmötet är åtgärderna mot kriminaliteten och framför allt gängkriminaliteten. Där har debatten förändrats fundamentalt under de senaste åren.
– Först måste man erkänna att vi faktiskt möter nya problem inom det här området. Vi har individer som är ganska fullfjädrade kriminella vid 15 års ålder, så var det inte tidigare. Därför tror jag det är rätt att avskaffa straffrabatter för unga kriminella och att ha fler poliser i de utsatta områdena. Däremot är jag mer skeptisk till att hårdare straff skulle hjälpa, problemet idag är framför allt att gärningsmännen inte åker dit. Jag tror att fler poliser behövs, men det är viktigt att betona att vi också måste satsa mer på skola och socialtjänst och där har inte skett särskilt mycket hittills.
Landsmötets beslut kommer att avgöra hur Liberalerna ställer sig i valrörelsen, men att det skulle ske några större förändringar jämfört med dagens linje är inte realistiskt, säger Bengt Westerberg.
– Jag känner mig pessimistisk inför valet. Det ser ut att bli en ganska tydlig kamp mellan högerblocket som man kan kalla det, och någon form av lösare vänsterkoalition. Det borde egentligen finnas större förutsättningar för ett samarbete mellan Liberalerna och Socialdemokraterna än mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Jag blev väldigt besviken när Liberalerna hoppade av samarbetet i januariavtalet.
– Om Liberalerna inte kommer in i riksdagen efter nästa val blir det jättesvårt att komma tillbaka, jag tror att det är risk för att sagan tar slut då. Men det finns lokala politiker som är framgångsrika hos Liberalerna, jag gillar Jan Jönsson här i Stockholm – han är min socialliberala idol.
Tror på höjda skatter
Men vad är då liberalism? Hur ser ideologin ut bakom liberalism? Vad är det att vara liberal?
– Jag brukar kalla mig socialliberal, men det finns många olika ”liberalismer”. Jag brukar använda termen nyliberal istället för marknadsliberal. Tidigare kallade man det vi idag kallar nyliberalism för gammalliberalism och det som utmärker den är att man vill att staten ska vara så liten som möjligt, medan socialliberaler tycker att staten har en viktig roll att spela – inte minst när det gäller välfärdspolitiken.
– Skillnaden mellan socialdemokratin och socialliberalismen har undan för undan minskats och i viktiga avseenden försvunnit. Socialdemokratin driver inte längre förstatliganden och planekonomin som lösning är borta. Idag kallar Centerpartiet sig liberalt men är egentligen mer marknadsliberalt än Liberalerna.
I förhållandet till Centerpartiet är Bengt Westerberg aningen kluven:
– I vissa frågor tycker jag att de har rätt. När det gäller regeringsfrågan delar jag helt Annie Lööfs inställning, i ekonomiska frågor ligger de lite längre till höger än vad jag gör. De ligger inte så långt ifrån Moderaterna egentligen, de talar om stora skattesänkningar och jag tillhör dem som tycker att man inte ska lova det. Jag tror att vi så småningom snarare behöver höja skatterna för att klara alla behov.