— Det känns som en del budgivningar spårar ur. Slutpriset kan bli mer än dubbla summan mot utgångspriset om flera budgivare kämpar om samma objekt, säger Gabriel Damar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örebro.
Mäklarna hinner inte med
Gabriel Damar berättar att han bland annat tittar på vad liknande bostadsrätter i samma område har sålts för när en lägenhet ska värderas inför en försäljning.
— Men när priserna ökar så här snabbt hänger vi mäklare inte alltid med. Och då kan det tyvärr hända att utgångspriset blir för lågt.
I Stockholm och Göteborg infördes ”accepterat pris” 2011, alltså ett utgångspris som säljaren ska acceptera. Syftet var att få bukt med så kallade lockpriser. Med lockpriser menas att mäklare medvetet sätter ett för lågt pris för att locka många spekulanter. Målet är att få igång en budgivning med flera intressenter för att trissa upp priset.
— I Örebros fall rör det sig nog mer om att utbudet inte motsvarar efterfrågan än om lockpriser. Men visst händer det att bostäder värderas alldeles för lågt när utgångspriset sätts, säger Thomas Carter, kommunikationsansvarig på Fastighetsmäklarinspektionen.
”Accepterat pris” fungerade ett tag.
— Men nu tycks lockpriser vara tillbaka i främst Stockholm och Göteborg. Vi ser att det i många fall är en stor skillnad mellan utgångspriset och slutpriset, säger Thomas Carter.
Konsumentskydd
Thomas Carter berättar att nästan alla anmälningar som görs till Fastighetsmäklarinspektionen handlar om just budgivningsprocessen. Och att anmälningarna har ökat kraftigt. I år har det redan kommit in flera anmälningar än under hela fjolåret.
— Vi ser på anmälningarna att många konsumenter upplever att lockpriser är tillbaka. När slutpriset gång på gång slutar långt över utgångspriset blir folk på bostadsjakt fundersamma och besvikna, säger Thomas Carter.
Han berättar att det är svårt att bevisa att det verkligen rör sig om lockpriser.
—Men om samma mäklare gång på gång sätter ett alldeles för lågt utgångspris så finns det anledning att bli misstänksam.
Att använda lockpriser är inte olagligt.
— Men oetiskt. Budgivningsprocessen måste ses över så att konsumentskyddet stärks. Nya regler kan var på gång inom en snar framtid, säger Thomas Carter.