Men flera röster kritiserar nu Alliansen för att investeringarna egentligen innebär nedskärningar. Demokraternas Martin Wannholt blev förvånad över att miljonbesparingar presenterades som satsningar och Miljöpartiets Karin Pleijel avfärdar budgeten som kamouflerade nedskärningar. I en debattartikel i GP skriver representanter från Lärarförbundets lokalavdelning: ”Att kalla denna budget för satsning menar vi är att fara med osanning. I stället tar man fram osthyveln och karvar på en ost som redan ser ut att gå sönder med ett hyveldrag till.”
Kostnaderna ökar
Bakgrunden är att Sveriges kommuner och landsting (SKL) varje år räknar ut hur mycket kommunernas kostnader kommer att öka. Nästa år uppskattar de en höjning på 2,7 procent, eftersom lönerna och priserna blir högre.
– Om man bara utökar ramarna med 1,5 procent så är det ju nedskärningar. Det blir stora skillnader i stadsdelarna och det påverkar hur många anställda kommunen kan ha, säger Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel.
Alliansen menar att neddragningarna är nödvändiga eftersom kommunen går mot bistrare ekonomiska tider. Högkonjunkturen är på väg att mattas av, samtidigt som befolkningen växer och det behövs nya skolor, bostäder och äldreboenden. De rödgröna partierna vill lösa problemen genom att höja kommunalskatten med 40 öre och plocka ut 650 miljoner kronor från den så kallade resultatutjämningsreserven, pengar som Göteborg sparat ihop genom åren. Socialdemokraterna vill behålla skattesatsen men ta ut nästan en miljard kronor från de kommunala bolagen. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är kritisk till båda förslagen.
– Finansieringen av deras budgetar är bristfällig. Vänsterpartiet vill höja utdelningen från bolagen men lyckas ändå med konststycket att nå ett nollresultat. Om de ska klara av framtidens investeringar kommer de antingen behöva höja skatterna rejält eller slakta välfärden, säger han.
Inga marginaler
Han motsätter sig också beskrivningen av att Alliansens gör stora besparingar, eftersom de ändå höjer anslagen med 1,5 procent. Kristdemokraternas kommunalråd Elisabeth Lann håller med honom om att partierna på vänsterkanten tänker för kortsiktigt. Hon är särskilt kritisk till att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ vill använda så mycket sparpengar redan innan lågkonjunkturen slagit till på allvar.
– Då har man inga marginaler när de svåra tiderna kommer. Reservpengarna ska vi ha om det händer någonting oförutsett, men de använder dem i budgeten redan från början. De fortsätter festen som om det inte fanns någon morgondag, säger Elisabeth Lann.
I dag måndag är planen att kommunfullmäktige bestämma vilken budget som ska styra Göteborg det kommande året. Så länge som alla partier röstar på sitt eget budgetförslag kommer Alliansens förslag att vinna omröstningen. Under gårdagen öppnade Socialdemokraterna och Demokraterna för en återremiss av alliansbudgeten skriver P4, då de vill att Alliansen ska göra om sitt budgetförslag. Går en sådan återremiss igenom så skjuts budgetbeslutet framåt.
S skrev i ett pressuttalande i går söndag att de planerar att fälla alliansbudgeten om den inte görs om.
”Om inte högerstyret återkommer till nästa kommunfullmäktige med ett budgetförslag som stoppar privatiseringar, utförsäljningar, ombildningar, nedskärningar på skolan och sämre villkor för personalen kommer Socialdemokraterna att rösta för att fälla den borgerliga budgeten.”
Enligt S är de öppna för att rösta för såväl det rödgrönrosa budgetförslaget, Demokraternas förslag, liksom det egna förslaget, i en avgörande budgetomröstning. Det enda förslag de ratar helt är SD:s.
Demokraterna säger till DN att de inte ska rösta på Socialdemokraternas budget, utan att deras beslut om åtterremittering endast handlar om just en återremittering.
Så mycket avsätter partierna till skolan och stadsdelarna
Grundskolenämnden
Alliansen: 8,030 miljarder
Rödgröna: 8,225 miljarder
Socialdemokraterna: 8,194 miljarder
Sverigedemokraterna: 7,986 miljarder
Förskolenämnden
Alliansen: 4,369 miljarder
Rödgröna: 4,512 miljarder
Socialdemokraterna: 4,427 miljarder
Sverigedemokraterna: 4,210 miljarder
Stadsdelsnämnderna
Alliansen: 13,255 miljarder
Rödgröna: 13,564 miljarder
Socialdemokraterna: 13,230 miljarder
Sverigedemokraterna: 11,846 miljarder
Källa: Respektive partis budgetförslag.