Obekvämt, tungt och ögonöppnande. I Ung cancers nya podcast ska allt få plats. I totalt tio program pratar Julia Mjörnstedt cancer med inbjudna gäster. Första avsnittet är precis släppt.
Poddar associeras nog mest med lite lättsamt prat om sig själv och populärkultur, varför en podcast om cancer?
– Delvis därför. Vi är lite less på att när man nu får en timma att prata om saker, så kan man väl prata om sådant som är viktigt också. Jag har mött så många olika historier, och samtidigt blivit förbannad på synen på cancerdrabbade, att det ofta framställs som en väldigt homogen grupp. Så är det inte. Det finns lika många historier som det finns drabbade. Det vill vi visa. Sen tror jag att många tror att vi är bra på att prata om cancer i Sverige, men det stämmer bara till viss del. De mest obekväma frågorna undviker vi. Här får cancerdrabbade berätta utan att visa hänsyn till den som frågar.
Det låter som ett tungt ämne, tror du att folk kommer att orka lyssna?
– Det kommer vara tungt många gånger, men allt vi gör gör vi primärt för våra medlemmars skull. De kommer förhoppningsvis känna igen sig, och det kan vara skönt. Sen hoppas vi också på att skapa större förståelse. Jag tror att folk kommer att vilja lyssna, men också tycka att det är jobbigt.
Vad kommer podden innehålla, blir det bara prat om cancer?
– På sätt och vis, om livet för den som drabbats eller den som är anhörig. Det första avsnittet handlar till exempel om ett par. Bilden är ju oftast att man som par blir starkare tillsammans när något sådant här händer, men här får ett par berätta om att det för dom inte var så. Han valde att börja jobba mer, var ute och festade, och var inte med på hennes behandlingar. Jag blev först provocerad av den inställningen, men började sedan förstå. Vi pratar om allt sådant som är tabu, lite läskigt och obekvämt. Det är naket och brutalt ärligt.