Det omedelbara intrycket av Maria är heller inte alls skrämmande, enligt de personen vi har pratat med. Hon uppfattas som engagerad med stort driv. Och tack vare det lyckas hon få en förtroendepost i en väletablerad kvinnojour. Men en rad händelser gör att hon efter en kort tid utesluts. Situationen är så pressad att det krävs polisbeskydd under mötet.
I samband med konflikterna får flera personer ta emot allvarliga hot. Så allvarliga att vissa av dem som då var inblandade lever under skyddad identitet idag. Det går dock aldrig att bevisa var hoten kommer ifrån, vilka som egentligen ligger bakom. Men de som Dagens ETC pratar med är säkra på sin sak – Maria och ett nätverk runt henne är avsändarna.
Allvarliga missförhållanden
Viveca Holst, som då var kassör i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, kom också hon i kontakt med Maria under den här tiden. Hon uppfattar henne först som trevlig, senare som manipulativ och skrämmande.
– Allt är bluff. Hon har varit bra på att ge sken av att vilja väl, men målet är bara pengar, säger Viveca Holst.
Trots händelserna för några år sedan har Maria fortsatt driva skyddat boende för våldsutsatta kvinnor. För några veckor sedan berättade vi om hur det gick när Nacka kommun och sex andra stockholmskommuner nu upphandlar skyddade boenden – och att ett av de bolag som vunnit upphandlingen drivs av ett par som är dömda för brott, och misstänkta för att ha misshandlat och hotat sina egna barn.
Kvinnan bakom företaget är Maria, som nu har bytt efternamn. Hon har de senaste åren fortsatt att driva skyddat boende, trots att hon uteslutits ur de båda riksorganisationerna, Roks och Unizon, och trots brottsmisstankarna mot henne. Så sent som i slutet av 2017 hör en tidigare anställd på bolaget av sig till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och varnar för att det råder ”allvarliga missförhållanden i huvudmannens samtliga skyddade boenden”.
Några månader senare slår en kommun larm om att en kvinna som bor med sina barn på ett av boendena också vittnar om missförhållanden.
– Hon utsattes för sexuella trakasserier av en anställd, och polisanmälde sedan händelsen, säger Frida Tamker, verksamhetschef på Ivo.
Kvinnan omplacerades direkt av kommunen, och enligt Ivo var inga kvinnor placerade på boendet efter händelsen. Hur det är nu vet Ivo dock inte.
– Skyddat boende för kvinnor kräver inte tillstånd från oss, och därför gör vi inte inspektioner så länge det inte är någon som gör en anmälan, som en kommun eller en anhörig till exempelvis. Det kan vara så de bedriver verksamhet med skyddat boende igen, säger Frida Tamker.
Polisanmälda av Ivo
Hos Ivo är Maria och bolaget som hon och hennes man driver kända av fler anledningar är att deras skyddade boenden blivit anmälda. Under 2016 upptäcktes att de drev flera HVB-hem, utan tillstånd. Framförallt handlade det om hem för ensamkommande barn.
Också här har inspektionerna föranletts av att någon har slagit larm, som en god man eller socialsekreterare. Unga som har bott i företagets boenden har bland annat klagat över att de inte har fått tillräckligt med mat, att de inte fått någon god man, att personalen inte pratar svenska eller något språk de förstår, att de lämnas ensamma nattetid utan någon vuxen att vända sig till.
Efter att Ivo gjort sina inspektioner har de krävt att samtliga barn ska skrivas ut omedelbart från boendena. De har också polisanmält företaget för att de fortsatt driva verksamhet, trots att de saknar tillstånd.
– När vi har påtalat att de måste skaffa tillstånd har de bytt inriktning, först från HVB-hem till stödboende. När även stödboende blev tillståndspliktigt bytte de till skyddat boende, säger Frida Tamker.
Vid minst ett tillfälle har företaget förfalskat ett tillstånd, uppger Ivo. Det falska tillståndet skickade de till Karlskrona kommun, som hade en ungdom placerad på företagets boenden. När Karlskrona kommun vände sig till Ivo för att kontrollera om tillståndet var giltigt, visade det sig att det var förfalskat. Därefter gjorde Ivo en polisanmälan om urkundsförfalskning.
– Det är första gången vi ser ett förfalskat tillståndsbevis och det är graverande att man försöker vilseleda kommunerna på det här sättet sa Agneta Krantz, dåvarande enhetschef på Ivo avdelning öst, i ett uttalande.
Tiotal kommuner
Även Frida Tamker menar att turerna kring företaget på många sätt är unika.
– Det här är ett ovanligt fall. Vi stöter emellanåt på mindre seriösa aktörer, men det är väldigt ovanligt att inte svara på våra frågor eller öppna när vi kommer på besök, utan istället ändra inriktning på verksamheten, trots förelägganden och polisanmälningar. I andra fall när vi begär in yttranden eller dokumentation brukar vi få det, men här har funnits en ovilja vill dialog, säger hon.
Hur många kommuner som har haft barn placerade i företagets boenden vet inte Ivo, men i deras utredningar har ett tiotal kommuner förekommit. Totalt har bolaget under åren 2016 och 2017 omsatt drygt 17 miljoner kronor – inkomster som sannolikt kommunerna stått för när de har placerat ensamkommande i företagets boenden.
Hur mycket de har fått in på att driva skyddade boenden är också oklart, men det bolag som nu har vunnit upphandlingen i Nacka och de sex andra stockholmskommunerna, drog förra året in 2,5 miljoner kronor. Som Dagens ETC tidigare har berättat är paret bakom bolagen också åtalade för bland annat skattebrott och bokföringsbrott, och de har stora skulder hos Kronofogden. Viveca Holst, som tidigare har varit kassör på Roks, berättar att Maria försökt vilseleda även dem.
– Vi upptäckte att det organisationsnummer hon angett för sin kvinnojour inte alls stämde, och att bankkontot hon uppgett var hennes eget.
”Helt horribelt”
Att Maria och hennes man kunnat fortsätta driva kvinnojoursboenden, och boenden för ensamkommande, tycker Viveca Holst är häpnadsväckande. Och inte minst det faktum att de kan vinna en upphandling, och därmed kan bli anlitade av de sju Stockholmskommunerna.
– Att köpa in sådana här tjänster från ett lurendrejeriföretag, det är obegripligt att det kan gå till så, säger hon.
En annan av dem som för några år sedan blev vittne till hur Maria försökte ta över den väletablerade kvinnojouren, och hur många engagerade därefter fick ta emot hot, reagerar också hon starkt.
– Det är helt horribelt. Det här handlar om kriminella personer, som nu ges tillstånd att arbeta för att skydda andra, i en verksamhet som handlar om liv eller död för de kvinnor och barn som är beroende av den.
Fotnot: Dagens ETC har på flera sätt försökt få tag i Maria och hennes man utan att få något svar. Sara och Maria är fingerade namn
• I början av året gick sju Stockholmskommuner, Nacka, Värmdö, Haninge, Botkyrka, Nynäshamn, Tyresö, Värmdö och Huddinge, ut med en gemensam upphandling av skyddat boende. Istället för att ge kvinnojourerna ensamt ansvar för skyddet av våldsutsatta ska de konkurrera med vinstdrivande bolag på den öppna marknaden. Något som fått skarp kritik av kvinnojoursrörelsen.
• I mitten av april var upphandlingen klar och det blev offentligt vilka som får teckna avtal.
• För några veckor sedan avslöjade vi att paret bakom ett av bolagen är dömda för flera brott, och att deras barn, en flicka och en pojke, båda under 15 år, tvångsomhändertogs enligt LVU i oktober förra året sedan flickan berättat för skolpersonal att föräldrarna misshandlade dem fysiskt och psykiskt.
• I februari i år åtalades pappan misstänkt för att ha slagit dottern, och mamman för att ha hotat henne. Rättegången är inplanerad i september. Föräldrarna nekar till misstankarna.
• Dagens ETC:s granskning visade också brister hos andra bolag som fått avtal med kommunerna om skyddat boende, bland annat har två av bolagen fått tidigare ansökt om att få starta HVB-hem, men IVO, har stoppat bolagen från att driva sådan verksamhet med motiveringen att företagen inte är lämpliga.