Anna König Jerlmyr (M) gick i taket eftersom artikeln innehöll flera anonyma citat från partikamrater och medarbetare som kritiserade henne. Det som hände därefter står i skarp kontrast till vad finansborgarrådet säger i offentligheten. I en intervju med SVT nyligen förklarade hon varför Stockholms stad saknar en visselblåsarfunktion för anställda.
– Vi har en garanti om meddelarskydd och meddelarfrihet. Vi säkerställer den funktionen fast på annat sätt.
”Så gör man inte”
Det är inte tillåtet att som företrädare för en myndighet försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Brott mot mot efterforskningsförbudet kan ge böter eller fängelse i högst ett år.
Men Dagens ETC kan nu avslöja att Anna König Jerlmyr vid minst två tillfällen eftersökt källor i sitt eget kansli. Det första tillfället ägde rum i april efter artikeln i Dagens Industri.
– Jag var med på ett möte där hon pekade ut en medarbetare som en misstänkt läcka till tidningen. Det var väldigt obehagligt. Så gör man inte på en arbetsplats och det är dessutom inte lagligt, säger en tidigare medarbetare som vill vara anonym.
Chef tillrättavisade
Denna uppgift bekräftas i ett mejl från en anställd i chefsposition på finansroteln till finansborgarrådet och kanslichefen. Agerandet kallas då för oacceptabelt.
”Tyvärr sattes en norm på kansliet när Anna tidigare i våras anklagade medarbetare för att tala med journalister.”
Mejlet skickades den 16 juni men refererar till när Anna König Jerlmyr under april månad anklagade flera medarbetare för att ha läckt uppgifter till pressen. Men M-toppen lyssnade inte på de interna protesterna utan fortsatte istället att under sommaren misstänkliggöra kanslipersonalen.
Lämnade inte ut mejl
När flera redaktioner under våren försökte begära finansborgarrådets mejl fick de beskedet att vissa mejl inte kunde lämnas med hänvisning till ”internt arbetsmaterial”. Vad som lämnas ut eller inte beslutas av antingen finansborgarrådet eller kanslichefen. Men flera av de mörkade konversationerna har nu Dagens ETC ändå tagit del av. De visar hur finansborgarrådet styr en dysfunktionell organisation utan att lyssna på sina medarbetare. Konflikten nådde sin kulmen i somras när Anna König Jerlmyr blev hårt pressad under en poddintervju med sajten Kvartal.
Under inspelningen den 12 juni framförde intervjuaren Jörgen Huitfeldt ny intern kritik mot finansborgarrådets ledarskap och ställde frågor om massuppsägningarna. När pressekreteraren som suttit med under intervjun kom tillbaka till kansliet någon timme senare började han genast konfrontera en medarbetare.
– Han påstod att det för ”Anna var helt uppenbart” att det var medarbetaren som läckt uppgifter till reportern, säger en medarbetare på kansliet som bevittnade konfrontationen.
Incidenten som ägde rum den 12 juni beskrivs också utförligt i ett internt mejl som skickades fyra dagar senare från en mellanchef på finansroteln till Anna König Jerlmyr. Chefen protesterade mot konfrontationen och skrev att ”det här inte är acceptabelt”. Och: Jag kommer, av princip, inte att finna mig i att någon medarbetare utsätts för något sådant på arbetsplatsen.”
Fredagen den 12 och under måndagen den 15 juni anklagade Anna König Jerlmyr flera medarbetare. Utan några bevis eller förvarning fråntogs medarbetarna sina arbetsuppgifter.
– Hon frös ut mig och det blev ohållbart att vara kvar, säger en av de utpekade.
Det var alltså andra gången under ett halvårs tid som finansborgarrådet efterforskade källor.
Stoppade intern rapport
Förutom att förhindra journalistisk granskning har också Moderaterna i Stadshuset hindrat en intern genomlysning av arbetsmiljön. I våras anlitade partiets stockholmsförbund konsultbolaget Aspro som gjorde djupintervjuer med medarbetare, chefer och ansvariga politiker i stadshuset.
– Många av oss var väldigt ärliga och berättade om arbetsmiljöproblemen. Det gillades inte av ledningen, säger medarbetare.
Rapporten färdigställdes i maj och skickades till Lars-Peter Swärdh, chefsombudsman för Moderaterna i Stockholms stad. Sedan blev det tyst. Ingen utom en mindre krets känner till innehållet i rapporten.
– Vi har inte fått se den. Det enda jag har hört är att den är under produktion, säger Dick Morén på fackförbundet Akavia.
”Tillbakavisar med emfas”
Anna König Jerlmyr vill inte svara på frågor men bekräftar i ett mejl, via sin pressekreterare, att arbetsmiljön är under utredning:
”I våras genomfördes medarbetarsamtal och HR-stöd tillsattes i syfte att stärka och utveckla organisationen. Det är ett pågående arbete som vi ser som positivt och helt normalt för en arbetsplats, och där medarbetarnas integritet måste värnas.”
Pressekreteraren skriver också att:
”Finansborgarrådet tillbakavisar med emfas alla påståenden om att hon ska ha eftersökt källor, det stämmer inte.”
Sänder en signal
En tidigare medarbetare berättar att det inom Moderaterna sedan länge funnits en kritik mot finansborgarrådets ledarskap.
– Hon har skickats på flera chefskurser men det har tydligen inte fungerat. Hon tror att all kritik kommer från hennes politiska motståndare som försöker manövrera bort henne från makten.
En annan anställd tycker att det är viktigt att allmänheten får reda på när en politiker missbrukar sin makt och jagar källor i sitt eget kansli.
– När den högsta ledaren i staden har den här synen på meddelarfrihet och källskydd, hur ska då hemtjänstpersonal eller en lärare våga rapportera missförhållanden?