Enligt en rapport från Studentbostadsföretagen är det samlade behovet av studentbostäder i Sverige nu uppe i 20 000.
– Det är 3 000 – 4 000 fler än för bara fem år sedan och nu är det kris på riktigt. Och det gäller inte bara de stora studentstäderna utan även mindre städer, säger Caroline Sundberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer.
Att behovssiffran ökar betyder att nybyggandet inte ens håller jämna steg med ökningen av antalet studenter på skolorna. Ännu mindre att det byggs ikapp. Enligt samma rapport från Studentbostadsföretagen anger 12 av 30 tillfrågade orter att det råder brist på studentbostäder och värst är det i storstäderna.
– Varje år kommer nya löften om fler bostäder. Men studenter är en resurssvag grupp som inte stannar så länge i lägenheter så det prioriteras inte, och ofta fastnar planerna i planprocesser, säger Caroline Sundberg.
”Kontakta kårerna”
Även för gruppen unga vuxna över lag är bostadssituationen milt sagt svår. Enligt en rapport från Hyresgästföreningen så bor i år 142 000 unga vuxna ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar. 353 000 unga skulle vilja ha egen bostad, men saknar det. Enligt Jonas Hagetoft, utredare på Hyresgästföreningen, är situationen i förlängningen avgörande för hela samhällets välmående.
– Då är det inte rimligt att 353 000 unga som vill ha ett eget boende saknar det. Det måste byggas mer och framförallt hyresrätter med rimliga hyror, säger han i ett pressmeddelande.
De siffrorna minimerar chanserna att skaffa en ”vanlig” lägenhet även för studenterna. Kvar är möjligheten att kanske hitta ett osäkert andrahandskontrakt eller rum i ett kollektiv. För sådana boendeformer finns ingen statistik, men det är troligtvis säkert att anta att de inte uppfyller de stora behoven som finns.
– Mina enda tips är att kontakta kårerna, som är oerhört hjälpsamma och känner till aktörerna i sina respektive städer. Samt försöka sätta upp sig i köer så tidigt som möjligt, säger Caroline Sundberg.