Orden är Sveriges överbefälhavare Micael Bydéns och utgör inledningen på det tal till svenska folket som TV4 Nyhetsmorgon valde att lägga upp på Tiktok på måndagen. I klippet varnar Micael Bydén för att Sverige kan dras in i en militär konflikt och att var och en mentalt måste förbereda sig på ett sådant scenario.
Det tog inte lång tid innan kommentarerna började trilla in.
”VAD ÄR DET SOM HÄNDER.” ”Det är nåt som e på gång. Han ger en signal.” ”vad händer ska Sverige attackera nån land.” ”Bra att man får reda på att det kanske blir från tiktok haha.” ”Vi kommer dö.”
Undrande. Förvånade. Ifrågasättande. Många skämtsamma. Andra sarkastiska. Men flera också oroade och rädda.
Fler samtal än vanligt
Att det sistnämnda inte bara är utslag av kaxig och ungdomlig ironi – Tiktok befolkas som bekant av en stor andel barn, ungdomar och unga vuxna mellan 16 och 24 år – kan organisationen Barnens rätt i samhället, Bris, bekräfta. Enligt Maja Dahl, pressekreterare på Bris, har fler samtal till dem än vanligt rört just oro för krig i Sverige.
– Det är en del som hört av sig efter att på Tiktok och andra ställen sett det där klippet och blivit oroliga, säger hon till Dagens ETC.
Hon bollar vidare till Malin Berggren Griffiths, kurator på Bris, och expert på hur man kommunicerar med just barn.
– Hur smart det var av TV4 att lägga ut klippet? Jag förstår din fråga, men Bris som organisation kan inte recensera vad en nyhetsredaktion gör, säger hon.
– Det jag kan säga är att det under lång tid pågått många saker som redan för vuxna är svåra, och att det vi tar del av får också barn ta del av, särskilt på en plattform så stor som TV4:s, där både barn och vuxna befinner sig. Då bör vuxna, även på en nyhetsredaktion, ta ansvar och bemöta barns oro.
Hur gör man det i praktiken?
– Man ska vara nyfiken på barnen, ställa öppna frågor – ”vad har du nåtts av, vad har du tagit del av?”. Om barnet är oroligt ska man vara en trygg vuxen som avlastar dem från oron. Man ska vara så ärlig man kan, men utan att överinformera. Våga ta tag i de svåra frågorna.
Malin Berggren Griffiths säger att det finns de som tror att man inte ska väcka oro hos barnen genom att prata om svåra saker. Men det är bättre att vara mer rakt på sak. Ta emot deras oro så att de för egen del kan lägga undan den för ett tag.
– Man kan titta på nyheter tillsammans, kanske begränsa nyhetsflödet till Lilla Aktuellt eller MSB:s Lilla krisinfo. Där hittar du information direkt riktad till barn, plus tips till vuxna, säger hon.
Ibland kan det kännas som att barn via sociala medier får reda på saker långt före oss vuxna.
– Det går så klart inte att vara med dem hela tiden, men det är som att skjutsa dem till träning eller vara med dem i andra sammanhang. Intressera dig för vad de gör på nätet! Man kanske inte kan stoppa flödet de är i, men man kan prata källkritik, ha löpande samtal med dem om vad som händer, fråga hur de mår av det, vad saker de ser väcker i dem.
Hur förmedlar man jobbiga nyheter?
– Barn har rätt att få information på sin egen nivå. Var saklig, konkret, informera om vad som sker men gå inte i på detaljer, men gör det med barns språk, om du pratar för vuxet kan det i värsta fall öka stressen hos dem.
Dagens ETC har sökt TV4 Nyheterna.