Idag får människor gå från sina jobb och arbetslösheten stiger. 8,5 procent är enligt SCB utan jobb. När Tidöregeringen tillträdde var motsvarande siffra 7,1 procent. Arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) har plockat fram vädermetaforerna.
– Vi går mot en lång vinter på arbetsmarknaden, sa han på en pressträff nyligen.
Men i den politiska debatten talas det om annat. Arbetslösheten står alltjämt i skuggan av kriminalitet och andra frågor.
Hoppet står till konsumtion
Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Jonny Cato är frustrerad. Han har räknat propositionerna som väntas från regeringen under hösten. Från arbetsmarknadsdepartementet väntas två. Endast kulturdepartementet har färre planerade. Från justitiedepartementet kommer 25 – en illustration av var Tidöregeringen lägger sitt krut. Det förklarar varför det enligt Jonny Cato är svårt att få igång en jobbdebatt.
– Det är klart att regeringen inte vill ha fokus på frågan när det inte händer någonting.
Mats Persson håller förstås inte med. Efter vinter kommer vår och när regeringens politik börjar få effekt kommer arbetsmarknaden att blomstra, är budskapet. När skatter nästa år sänks för 27 miljarder blir det fart på konsumtionen och därmed ekonomin som helhet, resonerar arbetsmarknadsministern.
– Hjulen börjar snurra under 2025 och de kommande åren, säger Mats Persson.
I regeringens plan ingår också ett tak för hur stora bidrag man kan ta emot. Det kommer att öka människors motivation att ta jobb även när lönen är låg, resonerar regeringen.
Då billigt, nu dyrt
Centerparitets Jonny Cato är inte imponerad. Hans bild är att regeringens passivitet inför den stigande arbetslösheten skiljer ut sig från liknande perioder i historien då de styrande utifrån sina respektive politiska utgångspunkter bedrivit en aktiv politik för att få fler i arbete.
– När Alliansen hade ansvaret under finanskrisen gjorde vi det billigare att anställa. Nu har man har en passiv arbetsmarknadspolitik och gör det till och med dyrare att anställa.
Centerpartiet gillar regeringens sänkta inkomstskatter, men efterlyser lättnade för småföretag. Sänkta arbetsgivaravgifter på ingångslöner är ett av förslagen i partiets budgetförslag. Något som finansminister Elisabeth Svantesson (M) med tunga ekonomer i ryggen dömt ut som ett dyrt och ineffektivt sätt att få fler i arbete. Gör det bättre själv då, är Jonny Catos inställning.
– Jag är lite trött på att Centerpartiet som levererar jobbförslag efter jobbförslag kritiseras av regeringen. Kom med någonting som är bättre så ska vi titta på det. Men det kommer ingenting.
S: välfärd och bostäder
Också Socialdemokraterna anklagar regeringen för passivitet. Den ekonomisk-politiska talespersonen Mikael Damberg pekar särskilt på två områden där han vill se mer verkstad – och budgetsatsningar – från regeringen. Det ena är välfärden. Hittills i år har 1 800 sagts upp från kommuner och regioner, enligt färska siffror från SCB.
– Det är dubbelt så många som förra året, i ett läge när sjukvården går på knäna, säger Mikael Damberg.
Det andra område han lyfter fram är byggbranschen som led hårt när räntorna steg. Antalet påbörjade bostäder halverades ifjol jämfört med året före. Socialdemokraterna föreslår därför bland annat statliga byggkrediter och satsningar på energieffektivisering av bostäder.
– Jag har aldrig varit med om att en regering inte gjort någonting i en lågkonjunktur för att undvika att byggsektorn helt stannar upp, säger Mikael Damberg.
Regeringen tittar bort
Geografin skiljer sig från tidigare perioder med hög arbetslöshet. Nu är det storstäderna som drabbats hårdast. Där är skuldsättningen hög och när räntorna stiger blir påverkan på handel och servicesektor stor. Lägst arbetslöshet har just nu Norrbotten och Västerbotten. Men det kan det bli ändring på, om batteritillverkaren Northvolt och andra ”gröna” industriprojekt tillåts fortsätta. Regeringen ger dock ingen hjälp på traven, anser Mikael Damberg.
– Sverigedemokraterna, det största partiet i regeringsunderlaget, tycker inte det är så viktigt med gröna batterier. De tycker att vindkraft ska rivas, inte byggas. Med ett sådant samarbetsparti blir det såklart svårt att leverera de lösningar industrin behöver.
Enligt Mikael Damberg behövs en större tydlighet från politiskt håll om att den gröna industriomställningen är viktig för att mota den osäkerhet som nu finns bland flera av investerarna.
– Jag tror att de aktörer som fortfarande vill göra de här investeringarna i Sverige letar efter ledarskap, en klimatpolitik som håller och breda överenskommelser. Ingenting av det här regeringen levererat.
Mer än 800 anställda sägs upp från Northvolt i Skellefteå. Men Mats Persson underströk på pressträffen att det ännu finns en stor efterfrågan på arbetskraft i regionen:
– Det finns goda möjligheter att få ett arbete, arbetsmarknaden där är urstark.
Arbetsgrupp: Lägg ner rubbet
Regeringen har skurit ner på arbetsmarknadspolitiken och motiverar det med att man fokuserar på yrkesutbildning ”som leder till riktiga jobb”. Men Socialdemokraterna menar att den som står långt från arbetsmarknaden måste få mer stöd för att komma in. En av partiets arbetsgrupper har föreslagit att Arbetsförmedlingen, som privatiserades under januarisamarbetet med Centerpartiet, läggs ner. Istället ska en ny myndighet inrättas med lokal närvaro i hela landet. Om det också blir vad S går till val på avgörs på partikongressen i vår.
Klart är att Socialdemokraterna inte är nöjda med resultatet av privatiseringen. En forskningsrapport nyligen visade att de privata arbetsförmedlarna är upp till 70 procent mer kostsamma, utan att de lyckas förmedla fler jobb.
– Man måste dra slutsatser av det och se till att göra det som funkar, säger Mikael Damberg.
Centerpartiet försvarar i grunden privatiseringen, men tycker inte att regeringen regeringen värnat om reformen. C vill att se ett rankingsystem för att kunna jämföra aktörerna och kasta ut dem som inte håller måttet.
– Gör man en så stor reform måste man skruva på den, säger Jonny Cato.