En mängd bråte står samlad i museets vackraste utställningssal. Ett rum som byggdes för att visa kyrkokonst en gång i tiden. Här har ingen utställning visats på två år. Dels för att en branddörr saknas och dels för att ekonomin inte finns.
– Som ekonomin ser ut i dag har vi inte råd att visa någonting i den här salen, säger Maria Uddén som fram tills nyligen har ansvarat för den publika verksamheten på museet.
Nu har hon valt att lämna sitt uppdrag i protest mot den ekonomiska situationen.
Örebro läns museum invigdes 1953. Byggnaden som öppnades då hade 30- och 40-talens arkitektur som grund. Efter det har vissa ombyggnationer gjorts, bland annat skapades en ny hörsal för några år sedan. Men byggnaden behöver moderniseras för att klara dagens krav, menar museichefen Mikael Eivergård. Han jämför med intilliggande län, och där ligger Örebro läns museum 15-20 år efter i utvecklingen.
– För att möta konkurrensen om besökarna är det nödvändigt att Örebro läns museum får en rejäl ansiktslyftning, säger han.
Central mötesplats
I grannlänet Västmanland invigdes 2010 en helt ny museibyggnad där även ett konstmuseum ingår. Och nyligen öppnades ytterligare 900 kvadratmeter utställningsyta, berättar Carl-Magnus Gagge, länsmuseichef på Västmanlands museum. Han menar att där har ansvariga politiker satsat på att modernisera verksamheten. Och det har gett ett tydligt resultat i besökssiffrorna. Sedan öppnandet av Karlsgatan 2, nya Västmanlands museum, har antalet besökare fördubblats och låg i fjol på 96 000 besökare.
– Och ännu fler personer passerar genom byggnaden här, det är en centralt belägen mötesplats med caféer och restauranger, som ett varuhus, säger Carl-Magnus Gagge.
Entréavgift en möjlighet
Ett av de stora problemen är att Örebro läns museum inte får låna konst från Nationalmuseum. Per Hedström är utställningschef på Nationalmuseum i Stockholm och han förklarar att för att de ska låna ut konst till museer ute i landet krävs en konstant luftfuktighet på 50 procent i utställningslokalen. Temperaturen ska ligga på runt 20 grader och så gäller högsta klassning i fråga om säkerhet. Per Hedström pekar på goda exempel som Jämtli i Östersund och Karlsgatan 2 i Västerås som utställningslokaler som möter många av dessa krav. Örebro läns museum uppfyller inte kraven och kan därmed inte låna konst som är ute på turné.
Att inte kunna låna konst och att inte heller ha ekonomi till egna satsningar leder till tomma väggar. Hur museet ska utvecklas framöver är oklart. En möjlig utveckling är att det blir besökarna som via en entréavgift får betala. För några ytterligare pengar från landstingsledningen är inte att vänta.
Riskerar bli av med jobben
Under 2013 fick museet drygt 22 miljoner kronor från landsting och staten för sin verksamhet. I år har museet önskat och blivit beviljade ytterligare en miljon kronor extra. Men det räcker inte långt eftersom kostnaderna har ökat med 3,5 procent samtidigt som anslagen har ökat med 1,5 procent under de senaste tio åren, enligt Pentti Supponen, ordförande för museet.
Och någon ny- eller ombyggnad av länsmuseet i Örebro är heller inte aktuellt.
– I nuläget finns det inte någon sådan diskussion. Frågan om hur bidragen används i dag är en fråga för museets styrelse och dess ledning, understryker Iren Lejegren (S) ordförande i nämnden för tillväxt, kultur och bildning inom Örebro läns landsting.
Just nu pågår förhandlingar mellan arbetsgivare och fackliga representanter om hur bemanningen ska se ut på framtidens Örebro läns museum. Åtta personer riskerar att bli av med sina jobb, samtidigt som museet planerar för att ändra och förnya de kompetenser som ska finnas i huset.