BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Stefan Nygren gör sitt sjunde år på stationen.
– Jag funderar fram och tillbaka på hur jag ska göra och jag pratar med familjen, säger Nygren och fortsätter:
– Å ena sidan är jag stolt över att göra ett jätteviktigt samhällsjobb, ibland till och med livsräddande. Å andra sidan måste man ju väga det mot att man utsätter familjen för en hel del strul.
De flesta larm är falska
Stefan jobbar på en plastfabrik i Holmsund, alldeles intill brandstationen. Var tredje vecka har hans femmannateam dygnet runt-jour. Ordern är att bilen ska rulla inom fem minuter efter att larmet har gått. Då utesluts vin till maten på fredagen, det blir inga biobesök, han kan inte skjutsa barn till träningar och om familjen bjuder hem gäster så kan han när som helst behöva springa ut.
– Jag lägger kläderna på golvet innan jag lägger mig så att jag snabbt kan komma i dem. Kör jag lagligt tar det fyra minuter att åka till stationen, då har jag en minut att byta om till arbetskläderna.
De flesta larm är falska och snabbt avklarade. Men inte alla.
– Jag satt en kväll och tittade på tv med familjen när larmen gick. Klockan var runt tio och jag åkte direkt.
Det brann i en lägenhet och lågorna stod höga.
– Tio i nio dagen efter backade jag in bilen i garaget, bytte om och skyndade mig till jobbet och bad om ursäkt för att jag missat de första två timmarna.
40 brandmän överväger att sluta
Sedan var det vanlig heldag på jobbet innan han kom hem till familjen.
– Det begriper vem som helst att familjen påverkas av uppdraget.
Varför är du brandman?
– Jag är stolt att få hjälpa till och jag vet att jag gör samhällsnytta. Oftast är det automatlarm, men ibland släcker vi bränder och vid enstaka tillfällen räddar vi liv. Jag har varit med och räddat en person som vi hittade avsvimmad vid rökdykning.
Det finns runt 120 brandmän i Umeå. 80 av dessa är deltidare på stationerna i Holmsund, Sävar, Tavelsjö, Botsmark och Hörnefors. Och det protesteras vilt mot det nya avtalet. Tio av medarbetarna i Holmsund – runt hälften – funderar på att säga upp sig, men har inte gjort det ännu.
– Fler än 40 på Umeås deltidskårer har aviserat att de överväger att kliva av, åtta har redan gjort det, säger Nygren.
Sänkt lön blev droppen
En deltidsbrandman med jour var tredje vecka tjänar 68 000 kronor per år. Till det kommer ersättning för övningar och larm. Bortförhandlat i det nya avtalet, och själva kärnan i konflikten, är OB-tillägget som var 120 kronor per timme.
Stefan Nygren har själv undersökt hur avtalet slår.
– Jag har räknat på fyra personer i mitt lag och tittat sju år tillbaka. Samtliga går back med som mest 2 000 kronor per år, säger Nygren och fortsätter:
– Deltidsbrandmän har redan tidigare varit missnöjda. Att få sänkt lön blev droppen.
"Bäst om avtalet skrevs om"
Protesterna och uppsägningarna i Umeå är inte på något sätt unikt. Det finns mediarapportering om massuppsägningar på flera håll i landet.
– Jag har varit med på flera stormöten och ska på fler. Det har blivit lite av en facklig uppgift att dämpa känslorna.
Är det verkligen fackets jobb?
– Det borde inte vara det men jag vet inte av att arbetsgivaren försökt lyssna och prata med deltidarna.
Vad vill du ska hända?
– Det bästa vore om avtalet skrevs om. Det näst bästa att det gick att justera villkoren i lokala förhandlingar. Men båda de dörrarna verkar dessvärre vara stängda.