Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Ungdomssatsningarna i staden är ett direkt resultat av Backabranden. Från början var det en pott med pengar som avsattes för att man såg behov av att jobba extra med olika mötesplatser och positiva sammanhang för den äldre målgruppen ungdomar, säger Anna Hildesson, processledare och ungdomskonsulent, på Ungdomssatsningen Hisingen.
Hon tillägger:
– Det har sett lite olika ut under åren. Men vi har idag fem stycken ungdomens hus runtom i Göteborg och även kontor här på Hisingen där jag är placerad. Numera utlyser nämnden resurser men satsningarna har väldigt tydlig koppling till Backabranden.
På Ungdomssatsningen har de pratat mycket om hur de ska lyfta lärdomar från Backabranden till en ny generation, en generation som inte ens var född när tragedin inträffade.
– Att uppdraget hamnar på oss på Ungdomssatsningen gör att vi förhoppningsvis kommer att locka vår målgrupp till minnesceremonin, vi kommer att uppmuntra och ledsaga ungdomar från våra olika regioner för att möjliggöra deltagande. Sen har vi utställningen som knyter an, säger hon.
Håller brandutbildningar
Utställningen består av 21 skärmar, varav fyra står direkt utanför lokalen och resten står längs cykelbanan parallellt med Hjalmar Brantingsgatan. Inom ramen för satsningen kommer Ungdomssatsningen också att ha tre brandsäkerhetsutbildningar den närmaste tiden, där de vänder sig till ungdomar som arrangerar evenemang, men även arrangörer i staden som har ungdomar som målgrupp.
– En av de frågor som väcktes i och med Backabranden var just säkerhetstänk kring brand och brandsäkrade lokaler. Nu var Makedoniska föreningens lokaler brandsäkrade och godkända, men kunskapen om hur man hanterar en lokal, hur många man släpper in, saknades, säger Anna Hildesson.
Hon fortsätter:
– Idag ser vi en hel del arrangemang i lokaler som inte är brandsäkrade. I och med den här utbildningen hoppas vi kunna föra vidare lite kunskap som förhoppningsvis ger ringar på vattnet.
Det händer flera saker i Göteborg just nu som syftar till att hedra brandens offer och dra lärdomar av händelsen. SVT premiärvisade i förra veckan dokumentärserien Branden på Bio Roy och i förra veckan hölls också en föreläsning på Länsstyrelsen om hur vår stad påverkades av tragedin. Men ytterligare aktiviteter väntar. Här är några av dem.
29 oktober
Samling klockan 18 för fackeltåg från Gustav Adolfs torg en timme senare. Tåget går till Herkulesgatan. Utanför lokalen kommer minnesceremonin att hållas. Det blir, utöver musik av en rad olika artister, även tal av anhöriga, räddningstjänsten, representanter från Hammarkullekyrkan och brandrättegångens målsägandebiträde, senare justitieminister, Thomas Bodström. Utöver Poe Aslan och hans bror Sandhar AK och Danijel Gubic så uppträder bland andra Roberto Morales, Blues och Laila Adèle. Ceremonin väntas börja cirka 20-tiden. Vid 23.42 hålls en tyst minut.
29 oktober
På Biskopsgårdens bibliotek kommer Angelica Riquelme, som är en av författarna till boken ”Göteborg har sorg”, att berätta om sina erfarenheter.
30 oktober
Göteborgs stadsmuseum tillägnar sin Tisdagsklubb åt att intendenten Marie Nyberg berättar om hur museet tog hand om de minnessaker som lämnades vid brandplatsen tiden efter tragedin. Hon kommer att berätta om arbetet och vad som har hänt med alla saker som samlades in. Det är den första av två föreläsningar som gäller branden.
22 oktober–22 november
Vid parkeringsplatsen framför lokalen på Herkulesgatan har bland andra Ungdomssatsningen bidragit till en utställning med skärmar.
6 november
Rozbeh Aslanian, som överlevde Backabranden och nu är Brandoffrens anhörigförenings ordförande, berättar om sitt liv. På Göteborgs stadsmuseum kommer han att prata om allt från livet på flykt som liten till tiden runt katastrofen på Herkulesgatan. Föreläsningen heter ”Om jag inte ser dig igen” och är den andra av två föreläsningar på muséet.