Kommunen satsar miljoner på nya utegårdar på Råslätt. Samtidigt protesterar många boende. Nu läggs projektet på is och en enkät skickas ut.
– Man kommunicerade inte med hyresgästerna om vad de tyckte, säger Rolf Wennerhag, Hyresgästföreningen på Råslätt.
Arbetet har redan pågått länge. Sedan 2008 har många av utegårdarna på Råslätt renoverats från grunden – till en kostnad av uppåt 40 000 kronor styck – men de boende protesterar nu mot utegårdarna, som man menar saknar ordentligt insynsskydd. SmF har träffat några missnöjda hyresgäster.
– Jag kan inte ställa bord och stolar här ute längre. Någon har varit inne och brutit av grenar på mina träd, berättar Genoveva Al-Fatlawy.
Tidigare omgärdades hennes utegård av ett trästaket, med en grind som hon kunde låsa. Numera ringas utegården in av en låg stenmur med lösa stenblock och en gles bokhäck. Vintertid saknar häcken löv och numera hänger det ständigt en gardin som skydd mot insyn i den inglasade balkongen.
Grannen Malin Ishak är också missnöjd efter ombyggnationen:
– Det var mycket bättre tidigare. Nu vågar jag inte ställa våra cyklar här ute, säger Malin, vars utegård renoverats på samma sätt.
Enkät till boende
Rolf Wennerhag på den lokala hyresgästföreningen är kritisk till Vätterhems agerande. Han menar att de inte har lyssnat på de boendes åsikter; många är emot den planerade ombyggnationen. Redan 2008 ska boende på Fiskgjusegatan ha skickat in en protest till Vätterhem. Trots detta har byggnationen på närliggande utegårdar fortsatt, menar han.
– Vi förstår ju att det som redan har gjorts inte bara går att riva upp, men vi vill att de ska lösa det genom att plantera annan växtlighet eller sätta dit ett staket, säger Rolf Wennerhag.
Nu har bygget avstannat. Efter möten med boende på Fiskgjusegatan har Vätterhem beslutat att en enkät ska skickas ut till boende vars utegårdar redan har renoverats.
Borde ni inte protesterat kraftigare redan från början?
– Varenda gång som frågan har varit uppe så har vi klagat, säger Rolf Wennerhag.
I ett brev som bostadsbolaget Vätterhem skickar ut till sina hyresgäster står det att Vätterhem och Hyresgästföreningen ”beslutat i samförstånd att utegårdarna ska se enhetliga ut efter en ny standard”. En formulering som Rolf Wennerhag menar är felaktig.
– När vi diskuterade frågan första gången kom vi fram till att staketen på utegårdarna är gamla, ruttna och behöver bytas. Då tog Vätterhem fram modeller för renoveringen. Vi sa att det måste ske en utvärdering först, men de bara körde på, säger Rolf Wennerhag, som själv bor i en lägenhet på bostadsområdet.
Vätterhem förnekar
Hos Vätterhem är bilden en annan. De menar att renoveringen visst sker i samråd med Hyresgästföreningen.
– 2008 beslutades det att det ska se ut på ett visst sätt. Det är undertecknat och klart. Att det finns andra åsikter i dag måste vi ju ha respekt för, men renoveringen har skett i samråd med föreningen, säger Annika Harrysson, områdeschef på Vätterhem på Råslätt.
Det Annika Harrysson hänvisar till är ett samrådsmöte mellan Vätterhem och Hyresgästföreningen som ägde rum 2008. Men Hyresgästföreningen menar att beslutet som togs då var att förslaget skulle utvärderas innan bygget satte igång. Ord står alltså mot ord. Dessutom har det uppkommit splittringar inom Hyresgästföreningen.
– En del är jättenöjda och en del är missnöjda, men det har inte varit särskilt mycket protester. Vi har fått många signaler om att de boende blir jätteglada över att få sina utegårdar ombyggda. Nu, fyra år senare, har det dykt upp en del protester och därför gör vi nu en enkät, säger Annika Harrysson, på Vätterhem.
Samtidigt medger hon att de har gått lite fort fram:
– Det är lätt att vara efterklok. Hyresgästföreningen har brustit i det här och vi har brustit i det. Renoveringarna har skett av bara farten.
Hanna Eklöf