Frida Asteberg är sjuksköterska och sektionsledare på mottagningen och visar hur det kan gå till vid ett sprututbyte. Oftast är det ingen kö och ett vanligt besök tar inte många minuter.
Men det kan också innehålla mycket mer än bara själva sprutbytet. Här kan patienter få hjälp med behandling av infektioner, rådgivning om sexuell hälsa eller samtal med en kurator.
– Det finns många andra bitar vid sidan om själva bytet. Vi tar prover på alla nyinskrivna och följer upp dem. Det kan vara så att man är i behov av en vaccination mot hepatit A eller B till exempel. Vi försöker hjälpa till med det vi kan när de är här, för det kan vara svårt att ta sig till vårdcentralen när man behöver det. Om vi kan behandla till exempel infektioner i tid kan man förhoppningsvis undvika att patienten behöver läggas in, säger Frida Asteberg.
280 inskrivna patienter
I maj invigdes mottagningens permanenta lokaler som ligger i en modulbyggnad ett stenkast från Östra sjukhusets huvudentré. Sedan starten i de tillfälliga lokalerna på infektionskliniken den 6 december har mottagningen haft över 1 600 besök och just nu är 280 patienter inskrivna.
– Vi är väldigt nöjda med uppstarten, vad gäller att nå patienter, säger Panos Vasilakis, vårdenhetschef på infektionsmottagningen.
Inför starten gjordes en grov uppskattning av hur stor målgruppen skulle kunna vara i storgöteborg och enligt beräkningen handlar det om ungefär 900 personer. Det innebär att mottagningen har nått en tredjedel av de potentiella patienterna det första halvåret. Som jämförelse hade mottagningen i Stockholm 4 000 besök under sitt första år när den öppnade 2013, och då är huvudstadens upptagningsområde dubbelt så stort.
I Göteborg tror man på 3 000 besök under första året. För att nå ut har man spritt information via medierna, och genom socialtjänsten och akutboenden. Men den viktigaste faktorn för att få människor att komma är ändå mun-till-mun-metoden.
– Vi ser att de flesta som kommer har hört om oss via någon kompis. Vi är noga med att ha ett bra bemötande. Patienter ska känna sig välkomna och trygga här. Man kanske inte känner sig trygg med en gång, men efter några besök hoppas vi att man gör det, säger Frida Asteberg.
En milstolpe
På Göteborgs brukarförening blev man lättade över beslutet att starta sprututbytesmottagningen.
Mikele Yohannes, som tidigare var ordförande, upplever att det första halvåret varit positivt.
– Alla jag haft kontakt med tycker att det är bra. Att man inte behöver åka till en annan stad utan kan byta sina sprutor här, säger han.
Sedan mottagningen startade har föreningen blivit mindre aktiv och har i dag ingen formellt vald ordförande. Beslutet var något av en milstolpe för föreningen.
– Det finns alltid saker som måste förbättras. Men det är inte alls som tidigare, när vi demonstrerade för rätten till rena sprutor. Det som skulle behövas nu är en attitydförändring i synen på folk som har missbruksproblem. En del ser på gruppen som kriminella som måste straffas, men ser inte missbruket som ett hälsoproblem, säger han.
På mottagningen jobbar tre sjuksköterskor och en undersköterska. En kurator, en barnmorska, en infektionsläkare och en beroendeläkare är också knutna till mottagningen och finns på plats vissa tider. Det finns även ett samarbete med sjukhusets avdelningar för psykiatri och beroende.
– När patienten vill komma vidare med behandling finns ett snabbspår till beroendekliniken tack vare att vi har ett nära samarbete, säger Panos Vasilakis.
Frida Asteberg säger att fokus ligger på att minska smittspridningen, men också på att motivera till drogfrihet.
– Det är viktigt att det finns möjlighet att få hjälp. Under tiden man har ett pågående missbruk är det viktigt att man får med sig så lite skador som möjligt för framtiden. Det är ju inte riskfritt att bruka droger och vi kan aldrig göra det riskfritt. Men man kan minimera riskerna, och framförallt de skadorna man får med sig. Den dagen man har möjlighet att ta sig ur sitt missbruk så ska man ha så lite skador med sig som möjligt, säger hon.
Även Mikele Yohannes menar att mottagningen fyller en viktig funktion på flera plan.
– Först och främst handlar det förstås om att hälsan blir bättre. Men att man kommer i kontakt med vården och kuratorer är också bra. Förut har folk med den här problematiken befunnit sig i ett stort utanförskap. Det här är en dörr som öppnas tillbaka till samhället, säger han.