Mindre känd än Internationella kvinnodagen – och mer omdebatterad. I dag är det den internationella mansdagen. Men behövs den ens, och i så fall varför? Dagens ETC söker svaret på stan.
2. Vad tycker du borde uppmärksammas på mansdagen?
Mattias Öström, 23, Haninge, arbetslös
– Rakt av nej, men varför inte? Det skadar väl ingen, men det behövs nog egentligen inte i samhället.
– Det typiska, psykisk ohälsa, att män får känna att det är en självklarhet. Uppmärksamma de saker som tas upp på kvinnodagen fast för män. Alla ska vara inkluderade.
Ida Ölmedal, 35, Gamla stan, kulturchef på SvD
– Nej, haha, kvinnodagen behövs för att kvinnor har varit socialt förtryckta i årtusenden, män har inte det. Det finns fortfarande kulturella orättvisor i samhället som påverkar kvinnor generellt. Så den dagen förstår jag mer. Men vi har en stor fixering vid kön som identitet.
– Det finns män i ett skikt av samhället som hamnat efter och pojkar har svårare i skolan, men det är svårt att hitta lösningar för det. Men pojkars förutsättningar i skolan, kanske.
Pontus Ärlerud, 57, Kungsholmen, konsult
– Ja, det borde väl finnas. Mest för att belysa hur vi beter oss. Men vi blir bättre och bättre.
– Uppmärksamma mannens mjukare sidor, det behövs nu mer än någonsin. Vi borde hitta manliga förebilder som inte är av Putin-typen och liknande. Bättre manliga förebilder.
Mimmi Fasth, 30, Södermalm, turistnäring
– Ja, om man gör något av den så behövs mansdagen. Sen pratar alla om kvinnodagen på mansdagen, så det säger något.
– Vad män kan göra för en mer jämställd värld, män som pratar med andra män. Har man privilegier så har man större ansvar att hantera dem.
Melker Haak, 17, Sigtuna, studerar
– Jag tycker att den kan behövas fast av rätt skäl, inte för att hylla allting män har gjort utan uppmärksamma de problem som män har. Det finns saker att jobba på, det behövs inte mer hyllning.
– Den mentala hälsan, tystnadskulturen, men också sexuella övergrepp som män utsätts för och tystas ned av, självmordskrisen, sånt där.
Barbro Fagerlind, 66, Vasastan, konstnär
– Ja, för män kan också vara förtryckta, och med tanke på demokrati ska alla ha en dag. Alla behöver bli sedda i samhället.
– Jämställdhetsfrågor. Allt som har med mansfrågor att göra, och därmed mänskliga frågor.
Leif Eriksson, 82, Liljeholmen, pensionär
– Jag har aldrig förstått mig på den, vad händer då?
– Om det eviga problemet med mäns våld mot kvinnor och de problem vi ställer till med. Jag är tveksam till om att det är något som vi ska vi fira. Jag vet inte vad vi skulle önska oss mer. Det skulle vara eventuella områden som berör alla kön i så fall.
Otto Henningsson, 23, Södermalm, kock
– Nej, jag visste inte ens att det fanns så det är inget jag tänker på. Men eftersom kvinnodagen finns så är det väl trevligt att det finns en dag för alla människor.
– Att kunna våga visa känslor och inte trycka ned dem, många män lider av psykisk ohälsa. Och dra ned machokulturen lite!
Birgit Jacobsen, 74, Stockholm, pensionär
– Ja varför inte, män brottas också med sina problem och möjligheter.
– De svårigheter som män, unga män har, att hitta sin identitet som man. Könsroller, samspel, sex och porr, och annat som går att fundera över. Jag tror unga killar har svårare att hitta sin roll, flickor har ett bredare register där.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.