– Ungdomarna är rädda för uniformer och myndigheter. De vet att de kan lita på mig och därför vågar de berätta. De förstår att jag inte vill dem något ont, säger Shervin Mehdi Nejad, som är initiativtagare till föreningen Ung och stolt.
Genom aktiviteter, stödsamtal, boxning och nattvandringar fångar föreningen upp ungdomar på glid och hjälper dem till en drogfri och hederlig tillvaro.
Här i Ung och stolts lokaler i Farsta centrum sitter Shervin Mehdi Nejad i en soffa tillsammans med Stefan Karlsson, som är säkerhetschef i Farsta centrum. Väggarna är målade med graffiti och föreningens logotyp. Från taket hänger boxningssäckar, på golvet står skivstänger och i hörnet med soffan finns en tv och ett X-box-spel. Hit kan ungdomar mellan 15 och 29 år komma för att antingen boxas, eller bara för att hänga och ingå i en gemenskap.
Stefan och Shervin möttes för drygt två år sedan på torget i Hökarängen, där Shervin Mehdi Nejad gick och delade ut flygblad för att locka nya medlemmar till föreningen. Stefan Karlsson, som i sex års tid hade haft en vision om att starta en social verksamhet för unga i Farsta, säger att de fann varandra direkt.
Men först i våras fick Ung och stolt till slut en egen lokal i Farsta centrum och Shervin Mehdi Nejad blev projektanställd av stadsdelsnämnden.
– Jag gick upp till min chef och sade att jag vill hyra ut en lokal gratis till de ungdomar som stjäl och sabbar här i centrumet, säger Stefan Karlsson och skrattar.
Han menar att inget stadsdelscentrum har råd att inte satsa på ungdomar.
– Det är så lätt att säga att det där är ett samhällsproblem. Men det är ju vi som är samhället och det är vi själva som kan göra något.
Stökigt förut
Genom socialt arbete och uppsökande verksamhet har föreningen fått ned ungdomsbrottsligheten rejält i Farstaområdet. Statistik från väktare och polisdistrikt visar att ungdomsrelaterade brott som skadegörelse i centrum har minskat med cirka 40 procent jämfört med förra året. Centrumvakterna har inte heller haft några problem alls med ungdomsgäng under den här sommaren, som de har haft tidigare.
Avgörande, menar Stefan Karlsson, har ungdomarnas förtroende för Shervin Mehdi Nejad varit.
– Shervin är en av dem. De känner till honom sedan tidigare då han sålde narkotika. När han säger att det där livet är inget att ha, då lyssnar de på honom.
De är båda överens om att fler väktare eller poliser aldrig kan lösa problemet med unga som har hamnat på fel bana.
– Tidigare såg ungdomarna upp till mig för att jag hade pengar och guldkedjor, i dag ser de en helt annan person. Jag tar ansvar och har valt ett annat liv, säger Shervin.
Boxningen skapar respekt
Stefan Karlsson, som har boxats sedan 1982, ställer på sin fritid upp som boxningstränare för ungdomarna. Måndagar, onsdagar och fredagar tränar killarna. Tisdagar och torsdagar har tjejerna sina pass. Han menar att just boxningen är en bra aktivitet för att skapa en känsla av gemenskap och respekt varandra emellan.
– Det skapas ett starkt band när man svettas och kämpar ihop. De som har varit här längre visar nykomlingen, det här alstrar kärlek och förtroende. Dessutom får de slå ur sig sina aggressioner på säcken, i stället för någon ute på gatan, säger Shervin Mehdi Nejad.
Föreningen har några väldigt tydliga regler som medlemmarna ska följa. Det handlar om drogfrihet, hederlighet (att inte begå brott), kamratskap, solidaritet och respekt. En gång i veckan drogtestas alla medlemmar. Men Ung och stolt är noga med att inte döma någon.
– Om man skulle ge ett positivt test blir man inte utesluten. Alla får återfall någon gång, det är helt normalt. Själv fick jag sex stycken innan jag blev helt ren. Men om man pissar positivt sex gånger på raken kanske man bör fundera på vad man vill, säger Shervin Mehdi Nejad.
”Vi dömer ingen”
Två unga killar tittar in i lokalen, presenterar sig och frågar när boxningsträningen börjar. ”Okej, vi ses då”, säger de innan de går.
– Det där är två helt färska killar, säger Stefan.
Egentligen är de för unga för att vara här, men Ung och stolt har insett att det gäller att satsa även på de yngre.
– Just de här två killarna är inte välkomna på ungdomsgården eftersom de har varit för bråkiga.
– Men här hos oss beter de sig hur bra som helst. Det är för att vi inte dömer dem. De behöver inte komma hit för att få höra vad som är fel och rätt, det vet de ändå. Här fokuserar vi på det positiva, säger Shervin Mehdi Nejad.
Enkät: Känner du till föreningen Ung och Stolt? Tycker du att den bidrar till ett tryggare Farsta?
Daniel Palm, baskettränare, Farsta
– Jag har haft kontakt med dem i min roll som baskettränare och tycker att de kan det. Jag tror att ungdomar i en viss sits behöver stöd och hjälp från andra som själva har varit i samma situation och förstår dem. Jag tror inte att de är mottagliga för hjälp från myndighetsutövare.
Lars Liljemark, pastor, Farsta
– Jag har träffat dem ofta eftersom jag själv jobbar med en form av social verksamhet. Jag tycker att det är jättebra att det här är ett initiativ från ungdomarna själva. Och ja, jag tror att det är enormt viktigt med satsningar på ungdomar.
Gunilla Ekstrand, blomsterhandlare, Farsta
– Jag har hört talas om dem och vet vilka de är. Självklart är det viktigt med satsningar på den här gruppen ungdomar. Du kan ju bara se till hur det ser ut i samhället i dag. Det är viktigt att fånga upp ungdomarna och ge dem någonstans att vara.
Ingvor Nydahl, pensionär, Farsta
– Vi såg dem på tv och har varit på deras sommarkafé vid kyrkan. Jag och min man tyckte att de var jättetrevliga och duktiga. Det är så duktigt av dem att de har tagit tag i detta själva. Vi har mött dem några gånger när de är ute och vandrar. De gör tydligen det så fort de har lite tid över. Det är nog viktigt för dem som är lite på gränsen till ett tyngre missbruk.