Ingrid Sahlin, professor på socialhögskolan i Lund, menar att man inte kan skylla de katastrofala boendelösningarna på de enskilda handläggarna eller socialtjänstkontoren. Problemet är snarare avsaknaden av en socialt inriktad bostadspolitik.
– Det beror på att de kommunala bostadsbolagen inte erbjuder några lägenheter för socialt utsatta grupper. Speciellt inte i storstäderna, säger Ingrid Sahlin.
Allmännyttan marknadsanpassad
Till följd av en rad bostadspolitiska beslut, de första från början av 90-talet, betraktas inte längre bostaden som en rättighet. Allmännyttan är idag marknadsanpassad och drivs rätt och slätt som en affärsverksamhet. Bostadsförsörjningslagen, enligt vilken kommunerna hade ett ansvar att förse sina invånare med bostäder, avvecklades av den borgerliga regeringen redan 1991.
– Lagen återinfördes 2001, men med en svagare skrivelse. Enligt Boverket har endast 39 procent av landets kommuner antagit riktlinjer för bostadsförsörjningen, säger Ingrid Sahlin.
2006 slog EU-kommissionen fast att allmännyttan antingen måste ha en mer social inriktning, eller drivas affärsmässigt, om den ska kunna ta emot offentligt stöd. Det för att inte otillbörligt konkurrera med privata hyresvärdar. Sverige valde här marknadslinjen.
– Allmännyttan ska nu enbart se till den bostadssökandes förtjänst och attraktivitet. Har du inget fast arbete, för låg inkomst, för många barn eller saknar referenser så har du inte en chans. Socialtjänsten har inte heller de några maktmedel för att påverka fördelningen av lägenheter från allmännyttan, därför tvingas de till sådana här akuta kortsiktiga lösningar, säger Ingrid Sahlin.
Situationen katastrofal
Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh (V) håller med om att situationen för de socialt utsatta på Stockholms bostadsmarknad är katastrofal.
– Det här är ett gigantiskt problem som vi fått ta över efter alliansstyret. De avsatte inga medel alls för byggande inom allmännyttan. Socialtjänsten gör så gott de kan och försöker finna lösningar, men det handlar om tusentals familjer som behöver hjälp. Det enda vi kan göra från politiskt håll är att avsätta mer pengar för byggande av hyresrätter, säger hon.
”Social housing”
Enligt Ingrid Sahlin är bostadssituationen i Sverige värre än i våra grannländer.
– Nästan alla andra länder har någon form av ”social housings”, som prioriterar socialt utsatta grupper. I Sverige har politikerna varit emot att införa sådana lösningar, man hänvisar till brittiska skräckexempel av misär, på 80-talet. Men när allmännyttan inte längre tar någon social hänsyn finns inga andra alternativ kvar, säger hon.