Lillemor Göransson i Timrå är ordförande för Hyresgästföreningen Norrland. Hon ser med oro på utvecklingen i Sundsvall där det nu byggs allt fler lägenheter, men främst dyra bostadsrätter i centrala stan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vilka är det som har råd att bo i lyxlägenheterna på Norra kajen? Det byggs inte för dem som har behov, för de som köar för en bostad. Med tanke på den bostadsbrist som råder så tycker jag synd om alla unga som vill flytta hemifrån.
Det finns också en brist på hyresrätter. I Sundsvall utgör bostadsrätter 53 procent av beståndet i flerfamiljshus jämfört med 29 procent i Umeå. Och kön till kommunala Mitthem har på bara ett halvår ökat med ett par tusen personer. I dagsläget står 13 000 i deras kö, som för närvarande växer med i snitt 30 personer om dagen.
Fokus på stadskärnan
Enligt Hyresgästföreningens prognos finns ett samlat underskott på minst 1 000 lägenheter i Sundsvall och Timrå eftersom bostadsbyggandet har legat på låga nivåer sedan mitten av 90-talet.
– Politikerna tenderar att fokusera på stadskärnan och Norra kajen men de styrande måste inse att hyrorna för nyproducerade lägenheter i centrala lägen endast lockar de rikare, säger Lillemor Göransson.
Hon skulle gärna se fler satsningar i andra delar av kommunen.
– Det finns gott om mark och det är inte alla som vill bo i stan. Dessutom är markpriserna lägre vilket skulle ge billigare hyror, säger hon.
Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, håller med om att det även behövs billiga lägenheter.
– Att bygga nytt är dyrt. Därför är det glädjande med regeringens nya investeringsstöd som riktar sig till byggnation av hyresrätter och studentbostäder. Det är en av åtgärderna som kan bidra till fler mindre och billigare lägenheter.
Stödet är på totalt 11,3 miljarder kronor för åren 2016–2019 och kan sökas i områden med befolkningsökning och bostadsbrist. Stödet villkoras med en högsta tillåtna hyra för hyresgästerna.
Lillemor Göransson är inte säker på att det nya stödet verkligen får effekt på den lokala marknaden.
– Tyvärr har vi ännu inte fått några svar från vare sig Mitthem eller Timråbo om de vill ta del av pengarna för att bygga billigare lägenheter. Vi väntar oss konkreta besked och hoppas att politikerna trycker på sina bostadsbolag så att det blir av.
Sundsvalls kommun vill öka takten i bostadsbyggandet. I maj reviderades kommunens handlingsplan för bostadsförsörjning. Den tidigare planen från 2014 talade om behov på 250 nya bostäder om året. Den nya planen säger 750 om året och enligt kommunens prognoser krävs det 3 000 nya bostäder i Sundsvall till år 2021. Bodil Hansson ser gärna att det byggs mer även utanför centrala stan.
– Vi tittar på hur vi kan stödja bygget av bostäder i olika kommundelar genom att kommunen i förväg tecknar hyreskontrakt i delar av fastigheterna, berättar hon.
Tror på flyttkedjor
En annan åtgärd är att försöka pressa byggkostnaderna. Bodil Hansson pekar på Mitthems nya bygge på Skönsmon. Där finns ett punkthus med 37 lägenheter som stod klart förra året, byggt efter ett färdigt koncept kallat Sabo-hus, som ska ge lägre byggkostnader. Liknande planer finns i Njurundabommen.
Bodil Hansson tror också att så kallade flyttkedjor kan ha betydelse.
– Att det byggs nytt skapar en ökad rörlighet. Om ett äldre par flyttar in i trygghetsboendet på Norra kajen kan en ung barnfamilj ta över deras villa.
Men flyttkedjorna fungerar inte, menar Henry Magnusson, regionchef på Hyresgästföreningen.
– Nej, erfarenheterna har visat att de har mycket begränsad effekt och de hjälper sällan de grupper som är mest utsatta på bostadsmarknaden, de unga och resurssvaga hushållen.