BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kaplan ville se stora statliga investeringar och planer för byggandet av 700 000 ny bostäder, men Alliansen drog sig ur samarbetet, då de menade att projektet riskerade att bli för dyrt och olönsamt.
Uppenbara förlorare
De som förlorar på den akuta bostadssituationen är framför allt låginkomsttagare, unga, arbetslösa, invandrare och gamla med dåliga pensioner, men även medelklasshushåll som tar allt högre risker, med enorma bolån.
De som tjänar på den rådande krisen på bostadsmarknaden är, enligt forskarkollektivet Crush, mäklare, banker, arkitekter, fastighetsbolag, hyresvärdar och byggföretag.
Forskarkollektivet Crush är ett samarbetsprojekt mellan Malmö högskola och Lunds, Göteborgs och Uppsala universitet. I den nya boken 13 myter om bostadsfrågan slår forskarkollektivet hål på de förhärskande myterna som de menar upprepas åter och åter igen, som ”vedertagna sanningar” i diskussionen om hur vi får fart på bostadsbyggandet.
– De här myterna har blivit till ”sanningar” som cirkulerar i debatten, trots att det inte finns några egentliga belägg för dem. Vi ville därför med den här boken sticka hål på dem och ta tillbaka problemformuleringen, säger Carina Listerborn, en av bokens författare.
Myterna menar hon till stor del lever sitt eget liv och har därmed ingen specifik avsändare. Men de som tjänar på att de sprids som den rådande ”sanningen” är framför allt bostadsmarknadens aktörer, som byggföretag och fastighetsbolag, säger Carina Listerborn.
– Fokus i debatten ligger väldigt mycket på marknadsfrågor, avregleringar och friare hyressättningar, men det är inte synd om bostadsbolagen.
Det behöver byggas bostäder, framför allt bostäder till lägre priser, i den frågan är så gott som alla parter överens. Byggföretagen och bostadsbolagen vidmakthåller dock att för att det ska kunna ske måste regelverken lättas upp.
– Det finns också mycket planlagd mark, men byggföretagen och bostadsbolagen vill kunna garantera vissa avkastningar. De har allt för höga krav på vinster, säger Carina Listerborn.
En fråga hon saknar i dagens samhällsdiskussion är frågan om ”rätten till en bostad”, vilket hon menar är ett tydligt utslag av i vilken riktning debatten har vridits.
– Har man bra med pengar är det inte svårt att få tag på en lägenhet. Bostadsfrågan är därmed en fråga om ojämlikheten i dagens Sverige, säger Carina Listerborn.