– Det är samma typ av faktorer som gör att fler skiljer sig efter semestern. Att man umgås väldigt mycket. Att man har levt i en relation som inte varit så bra, men man har levt separata liv och inte haft tid att reflektera över det ordentligt, men nu är man hemma hela tiden och då märks det tydligare, säger Sandra Lindström, legitimerad psykolog och föreläsare som driver hemsidan Jämställd vardag.
– I grunden är det ju något bra att det finns möjlighet att skilja sig, jag tycker inte att man ska leva kvar i en relation om man inte trivs i den eller älskar varandra.
Var tredje stannar
Men en skilsmässa påverkar privatekonomin väldigt starkt. Kostnaderna blir plötsligt fördubblade för den enskilde individen, och eftersom kvinnor tjänar mindre än män, oftare jobbar i yrken med lägre löner och fortfarande tar ut runt 70 procent av föräldraledigheten, så är det också kvinnor som drabbas avsevärt hårdast av en skilsmässa eller separation. Ekonomin och möjligheterna att hitta en ny bostad gör att många kvinnor tvingas kvar i relationer de egentligen vill lämna.
I en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Länsförsäkringar uppger 35 procent av de tillfrågade kvinnorna att svårigheten att skaffa en ny bostad är en anledning till att stanna i en relation de vill lämna.
– Jag tror att problemet är större än vad många vill erkänna, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
– Vi ser undersökningar som gång på gång visar att kvinnor känner sig hindrade både av sin nuvarande ekonomi och av hur en framtida ekonomi ska te sig. Bostaden är en stor del av det. Det är inte förvånande, men upprörande. Att kvinnor tvingas stanna i relationer som de egentligen vill lämna. Jag kan inte tänka mig något värre öde än att behöva göra det, säger Emma Persson.
Vanligt dilemma
Sandra Lindström känner igen dilemmat från sin vardag som psykolog.
– Jag har sett jättemånga kvinnor som sitter fast i den här sitsen, att man vill lämna sin partner men inte kan av ekonomiska orsaker, säger hon.
– Det är fruktansvärt allvarligt. Det kan också handla om kvinnor som är utsatta för våld och som inte kan ta sig ifrån den våldsamma partnern. Det är en stor svårighet för väldigt många kvinnor att man vill kunna upprätta ett självständigt liv, men hindras av det på grund av ekonomiska orsaker och bostadsmarknaden. Det bidrar till ohälsa och ger konsekvenser för att kunna leva ett värdigt liv.
Inom kvinnojoursrörelsen märks problemet tydligt, berättar Olga Persson, förbundsordförande för Unizon.
– Vår målgrupp, kvinnor som är utsatta för våld, har en helt annan förutsättning att lämna relationer när samhället befinner sig i en pandemi. När alla människor uppmanas att inte söka vård och inte belasta samhällsfunktioner om det inte är väldigt allvarligt. Då är det svårt att föreställa sig att det ens finns någon hjälp att få, att nå fram till dem. Inom jourrörelsen har vi jobbat mycket med att berätta att vi faktiskt har öppet, att man har rätt få hjälp och att man ska söka stöd även om samhället i stort är i den här exceptionella situationen, säger hon.
Hon är inte förvånad över siffrorna i undersökningen, och tror snarare att det finns ett stort mörkertal.
– Jag tror egentligen det är många fler. Bostadssituationen är en av de största hindrande faktorerna, när det inte finns samma möjligheter att få förtur hos de kommunala bostadsbolagen längre och hela det ekonomiska systemet runt bostadsmarknaden bygger på att du ska ha väldigt mycket egna pengar, säger Olga Persson.
– Den ekonomiska kontrollen har ofta varit en del av våldet. Att man inte fått ha egna pengar, att mannen haft all kontroll över ekonomin. Framförallt för dem med utländsk bakgrund, som inte heller kan språket. De har det jättesvårt att ta sig in på bostadsmarknaden, som redan är otroligt svårt för de allra flesta idag.
– Sedan har vi alla andra-, tredje- och fjärdehandskontrakt som är väldigt otrygga. Många som söker andrahandslägenheter blir utsatta för sexuella trakasserier, hot och utpressning.
Störst problem i storstäder
Problemet att hitta bostad är störst i storstadsregionerna, där priserna är högst och efterfrågan störst på de få hyresrätter som är tillgängliga, menar Emma Persson på Länsförsäkringar.
– Om skilsmässorna ökar under pandemin så kommer vi också se fler kvinnor som ställs inför den här krassa ekonomiska verkligheten. Arbetslöshet kan också komma i spåren, vilket gör det ännu svårare för många. Jag tror att kvinnor är extra utsatta nu, säger hon.
Psykologen Sandra Lindström tycker att det är fel att lägga det på individnivå.
– Det är jättesvårt eftersom det är ett samhällsproblem. Det borde vara en självklar rättighet för alla ha möjlighet att separera och kunna hitta en värdig bostad.
Bostadsfrågan är en av de mest svårlösta politiska frågorna, med lösningar som är väldigt långsiktiga, anser Olga Persson.
– Det handlar om att bygga billigt, värna allmännyttan och de förturer som behövs, att styra upp andrahandsmarknaden och att hålla fastighetsägare ansvariga. Bostadspolitiken måste vara anpassad för alla människors villkor, inte bara för dem som är rika. Det är oerhört allvarligt, och ovärdigt Sverige 2020 att det ska se ut på det sättet.
Så mycket egna pengar måste du ha för att flytta
Två personer som har två barn skiljer sig. Det här är vad var och en av dem måste tjäna för att kunna köpa sig en ny lägenhet på 70 kvadrat för sig själva och sina barn.
Om de bott tillsammans i bostadsrätt och kan sälja den tidigare lägenheten med vinst:
Stockholms innerstad
För att få lån till en lägenhet på 70 kvadrat måste de tjäna 63 000 kronor vardera – inkluderat beräknad vinst på 2,5 miljoner från försäljning av tidigare ägd lägenhet om 100 kvadrat.
Eskilstuna
Det krävs 25 000 kronor i månadslön var för att kunna köpa 70 kvadrat. Inkluderat beräknad vinst från försäljningen av den gemensamma lägenhet på 780 000 kronor.
Om de bott tillsammans i hyresrätt:
Stockholms innerstad
Det krävs en kontantinsats om 15 procent av värdet på en lägenhet om 70 kvadrat som kostar 6,7 miljoner kronor. Det är 1 005 000 kronor. För att låna till resten behövs en månadslön på ungefär 140 000 kronor
Eskilstuna
Här måste du ha en månadslön på 34 000 kronor för att köpa motsvarande storlek på lägenhet. Kontantinsatsen blir 243 600 kronor av inköpspriset 1 624 000 kr.