– Det är huvudsakligen i år som vi har märkt av en ökad efterfrågan. Hus som har varit till salu i flera år har sålts i år. Nu har vi bara 40 objekt till salu i hela Kopparberg, det är färre än tidigare, uppger Linn Sander.
Slippa grannar
Hon berättar att det är flera faktorer som har drivit upp huspriserna i främst Ljusnarsberg. Den främsta orsaken är alltså en ökad efterfrågan på fritidshus i kommunen. I flera fall har det blivit budgivning mellan flera spekulanter på fritidshus, vilket har trissat upp slutpriset.
– Det finns gott om sjölägen i kommunen och det drar upp priserna. Andra vill ha en fritidsstuga i ett enskilt läge i skogen och slippa ha grannar inpå knuten.
En annan faktor är att det har sålts flera bergslagsgårdar med tillhörande mark under perioden.
– Vi har sålt herrgårdar för flera miljoner kronor. Det räcker med några sådana försäljningar för att påverka prisstatistiken i en mindre kommun som Kopparberg, eftersom det inte sker så många fastighetsaffärer per år där och priserna generellt är låga jämfört med många andra kommuner, säger Linn Sander.
Många stockholmare
Att huspriserna är lägre i Bergslagen jämfört med många andra ställen lockar också spekulanter. Stockholmare utgör den största gruppen köpare, däremot är det inte så vanligt att utländska medborgare köper fritidshus i området.
– Vi har haft ganska många kunder från Stockholm som har köpt fritidshus i Ljusnarsberg. Av dem är det flera som närmar sig pensionsåldern och har tänkt använda huset som fritidshus först för att sedan flytta dit permanent när de går i pension. Bland annat för att få ett billigare boende och på så sätt få mer pengar över till annat, säger Christina Kemperyd på Skogs- och villamäklaren.
Hon berättar att de också har märkt av ett ökat tryck efter permanenta boenden i Ljusnarsberg det senaste året.
– Efterfrågan på åretruntbostäder i Kopparberg har ökat. En del av dem köps av personer som ska använda dem som fritidshus, men inte alla, säger Christina Kemperyd.
Linn Sander säger att det även har blivit allt svårare att få tag på en ledig lägenhet inne i Kopparberg.
I Lindesberg har priserna ökat med 43 procent under samma femårsperiod, den näst största ökningen i länet.
– Men där är det främst permanenta bostäder som har drivit upp priserna. Lindesberg har ett annat läge på bostadsmarknaden än Kopparberg. Det bor mer folk där, det finns fler arbetstillfällen och det är närmare att pendla till andra städer som Örebro. Det är snarast bostadsbrist där, så det är inte riktigt jämförbart, säger Linn Sander.
Däremot har inte prisboomen spridit sig till Hällefors, där har priserna faktiskt gått ner med 15 procent sedan 2010. Men det finns en förklaring.
– Där finns också gott om natursköna och eftertraktade lägen, men det säljs betydligt färre hus i Hällefors än i Ljusnarsberg. I Hällefors ägs merparten av fritidshusen i sjönära lägen av hälleforsare och de stugorna säljs inte, de går i arv och stannar i släkten, säger Linn Sander.
Pendlare
Att Kopparberg har en tågstation med många avgångar är en annan förklaring till prisboomen. Båda mäklarna berättar att det även har flyttat dit personer som pendlar till jobb på andra orter, bland annat i Örebro.
– Huspriserna är så mycket lägre än i exempelvis Örebro att många tycker att det är värt att pendla. Tågen går ofta och det tar drygt en timme att pendla till Örebro, men många pendlar även till jobb i Dalarna. Plus att all service man behöver finns i Kopparberg och så är det nära till en mängd olika fritidsaktiviteter i bland annat Kloten och Gillersklack.