Tanken med ”Bostad först” är att hemlösa först får ett eget hem för att sedan börja lösa andra problem som hemlösheten har medfört, till exempel skulder eller missbruk. Lägenheten ska ingå i fastighetsägarens ordinarie bestånd. I dag har projektet tio lägenheter hos Öbo, men behöver fler och hoppas även få kontrakt med privata fastighetsägare.
Önskar ”vanlig” lägenhet
Åsa Hallin har inte fått lägenhet genom ”Bostad först”, men hon önskar att hon hade fått det. Nu bor hon i en lägenhet som socialpsykiatrin har ordnat.
– Det är bara jag och gubbar som missbrukar tungt som bor där och lägenheterna har dålig standard. Det finns inte tv eller bredband och går inte ens att vädra, för fönstren går inte att sätta fast när man öppnar dem. Jag har varit ren från missbruk i tre år, det är en mycket dålig miljö för mig bo i. Jag tycker att det är otäckt och är ofta rädd, jag önskar att jag hade en ”vanlig” lägenhet.
Jour dygnet runt
Åsa Hallin missbrukade droger i över tio år.
– Jag var tvungen att sluta, jag orkade bara inte hålla på längre. Men det går inte att sluta rakt av, man måste trappa ned och få hjälp och stöd för att klara det.
Hon berättar att det är en lång process att ta sig tillbaks in i samhället efter många års missbruk.
– Man blir socialt missanpassad och vet inte hur det är att leva utan droger. Det är mycket svårt att anpassa sig till ett vanligt liv, utan hjälp är det lätt att falla tillbaks i missbruk.
På ”Bostad först” arbetar tre vägledare, som hjälper dem som har fått bostad via projektet.
– Vi har jour dygnet runt, det är en trygghet för de boende att vi alltid finns till hands, berättar Ola Bosshammar, en av vägledarna.
De boende ger vägledarna uppdrag och berättar vad de vill ha hjälp med.
– Myndigheter agerar ofta tvärtom, de säger åt de hemlösa vad de måste göra för att få hjälp. Att vi utgår från de boendes egna önskemål är en stor del av framgången, men det betyder inte att det är kravlöst att bo genom oss. De boende ansvarar själva för att hyran betalas i rätt tid och för att grannarna inte blir störda, men de kan få hjälp om de vill, säger Anna-Lena Lindqvist, verksamhetsledare för ”Bostad först”.
Projektet finansieras med hjälp av kommunen, men drivs av de ideella föreningarna Verdandi och Ria Dorkas. Det är på Ria Dorkas som jag träffar Åsa Hallin.
– Jag går hit varje dag, utan Ria Dorkas hade jag inte klarat mig. De hjälper mig med det jag vill ha hjälp med, på samma sätt som ”Bostad först” jobbar. Det fungerar mycket bättre än att bli tillsagd vad man ska göra som man blir av socialen, säger hon.
Kvinnor mer utsatta
”Bostad först” ska prioritera kvinnor, eftersom hemlösa kvinnor är mer utsatta än hemlösa män. Ofta tvingas kvinnorna bo hos män som utsätter dem för sexuellt, fysiskt och psykiskt våld för att få tak över huvudet.
– Men vi har färre kvinnliga sökande. Jag tror att det beror på att kvinnor känner större skuld och skam för sin situation och därför har svårare för att söka hjälp, säger Anna-Lena Lindqvist.
– Kvinnor är mer utsatta, det är lättare för män att ge sig på kvinnor än andra män. Det har jag egen erfarenhet av, säger Åsa Hallin.