Stor efterfrågan
Efterfrågan på utbildningarna har varit stor sedan de först drog igång 2014, menar Bergqvist, som sedan dess har utbildat över 1 600 personer. Psykisk ohälsa bland äldre är nämligen relativt utbrett. Enligt en ny sammanställning från Socialstyrelsen är psykisk ohälsa vanligare bland personer över 65 år än bland personer mellan 18 och 64.
– Många tror det hör till åldrandet, men det gör det inte. Äldre har ofta svårt att beskriva sin psykiska ohälsa, den sätter sig ofta i kroppen. Många beskriver att de har ont i magen, men magen är inte tarmen utan snarare själen. Men man har inte ord för det. Flera uttrycker det som att ingen förstår, säger hon.
Dessutom är det många äldre som saknar tidigare erfarenhet av psykisk ohälsa, menar Agneta Bergqvist. När livet har fungerat väl och man har varit upptagen med jobb och vänner har tillvaron sett annorlunda ut.
– Men när skörheten kommer och man blir mer ensam kommer även den psykiska ohälsan som en ytterligare belastning som kan vara svår att hantera.
Svårt fånga upp ensamma
Ingela Ekholm, vice ordförande i PRO Göteborg, har en liknande bild av psykisk ohälsa och ensamhet bland äldre. PRO försöker att fånga upp äldre som är ensamma, men det är svårt, menar hon.
– Ofta är det de som redan har ett socialt nät som hittar till våra aktiviteter. Det är verkligen inte lätt att nå de som är ensamma. Jag tror att sjukvården måste bli bättre på att fånga upp äldre som är isolerade och mår dåligt. Det gäller särskilt sjuksköterskor och undersköterskor som är de yrkesgrupper som oftast möter äldre.
Förutom PRO anordnas också en hel del träffar för äldre i Göteborg av andra arrangörer. Bland annat har många kyrkor aktiviteter, dessutom har Göteborgs stad träffpunkter i varje stadsdel.
– Göteborg har ett väldigt bra utbud av träffar för äldre och många är väldigt glada över träffpunkterna. Det är bara att komma dit, sitta ner och bara vara. Det förväntas ingenting av dig – förutom att svara ja på frågan om du vill ha en kopp kaffe.
Osäker andel drabbade
Ingela Ekholm menar att det har börjat pratas allt mer om psykisk ohälsa bland äldre.
– Det har varit ganska tabubelagt att prata om sin psykiska ohälsa som äldre, vilket jag tror hör till vår generation. Att bryta ett ben är okej, men depression är inte det. Men det här har förändrats, tycker jag. Vi pratar allt mer om psykisk ohälsa eftersom vi förstår att det måste pratas om.
Det är idag oklart hur många äldre som är drabbade av psykisk ohälsa, men man uppskattar att siffran uppgår till 5–15 procent – vilket innebär att psykisk ohälsa är lika vanligt som demens i åldersgruppen. Enligt en ny sammanställning från Socialstyrelsen är Västra Götalandsregionen en av tre regioner i Sverige med högst andel äldre – nästan 40 procent – som vårdats för psykisk ohälsa eller använt psykofarmaka under 2016. Enligt Margda Waern, professor och överläkare inom allmän psykiatri och suicidologi på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, behöver det dock inte nödvändigtvis innebära att regioninvånarna skulle må sämre än någon annanstans.
– Det där kan tolkas på olika sätt. Ett sätt, vilket jag hoppas stämmer, är att vi faktiskt har bättre psykiatrisk vård för äldre i regionen än på många andra ställen i och med att en hög andel har behandlats. I Västra Götaland har vi flera mottagningar som specialiserar sig på psykisk ohälsa bland äldre, mer än på många andra ställen i Sverige. I den här statistiken får man inte med de som sitter hemma och mår dåligt, utan de som faktiskt har fått komma i kontakt med vården.
Finns ett mörkertal
Enligt Waern finns det ett mörkertal gällande äldre och psykisk ohälsa – något som märks genom de självmord som begås av äldre där ingen kontakt med psykiatrin funnits.
– Det är svårt att veta hur många som mår dåligt, men vi kan se att vid en del äldresjälvmord har vård sökts strax innan, men då för något helt annat såsom huvudvärk eller bensmärtor. Därför måste vårdpersonal veta vilka frågor som ska ställas för att kunna ta reda på hur det står till med den psykiska hälsan.
Främst psykofarmaka
Äldre personer som lider av psykisk ohälsa behandlas främst med psykofarmaka – i långt större utsträckning än i yngre åldersgrupper där även psykoterapi är vanligt. Enligt Waern går idag över en femtedel av alla personer över 75 på antidepressiva.
– Det forskas tyvärr väldigt lite om äldre och psykisk ohälsa i Sverige. Särskilt lite finns det skrivet om äldre och psykoterapi – där tror jag att det finns en ålderism kring att äldre inte kan lära sig nya saker. Inom psykoterapin pratar man mycket om att förändra tankesätt och till och med Freud menade på att det inte var något för äldre. Men det behöver verkligen inte vara sant, det börjar komma studier som visar lovande resultat för äldre.
Framöver kommer en ny studie att startas av Margda Waerns team vid Sahlgrenskas suicidstudier med fokus på äldre, där man kommer att utreda och testa terapi för äldre som har haft självmordstankar eller försökt att begå självmord.
– Det är ett måste att fokusera på den här typen av studier eftersom befolkningen blir allt äldre, vi måste helt enkelt vara rustade för att hjälpa människor i alla åldrar, säger Margda Waern.