Annie Lööf öppnar för att sitta i regering ledd av Magdalena Andersson. Är det bra eller dåligt? Och vad händer då med Vänsterpartiet? Dagens ETC frågade fem tyckare med örat mot Socialdemokraterna.
Alexander Jacobsson
Göran Greider
Dagens ETC & Dala-Demokraten
– En knepig fråga. Magdalena Andersson har gjort det redan kan man säga. Jag tycker idealet borde vara en ren sosseregering, där S förhandlar med övriga tre (V, MP och C). Jag tycker att S-ledningen borde vara tuffare mot C och säga ”ni är ett litet parti ni kan inte ställa sådana långtgående krav”, annars får ni SD i regeringsställning istället. För att S ska få V:s stöd måste förslag släppas igenom om att höja någon skatt typ beredskapskatten. Den ekonomiska politiken blir det svåra att komma överens om, C är det mest liberala partiet av alla i riksdagen.
Anders Lindberg
Aftonbladet
– Ja, men med förnuft. Det är förtidigt att svara på den frågan innan det finns ett valresultat. Jag ser det som naturligt att S, MP, C och V gör upp om regeringsmakten efter valet. Jag skulle tro att C och S tänker att man samarbetar med MP med stöd från V. Politikens innehåll är troligtvis viktigare än ministerposter för V. C måste acceptera skattehöjningar till bättre välfärd och marknadsskolor tror jag de kommer kasta under bussen. Men jag förstår C:s logik att hålla V utanför, för man är ett borgerligt parti. Helst önskar jag en rödgrönregering med S, V och MP men den konstellationen är inte realistisk.
Lotta Ilona Häyrynen
Nya Mitten
– Helst inte. Men uttalandet säger något om närheten som vuxit fram mellan S och C under den här mandatperioden. Än så länge har inte S aviserat några direkt tydliga röda linjer, eller några alls, inför eventuella regeringsförhandlingar som jag tror man främst vill ro hem. Man kommer inte säga något alls om V:s roll innan allt är över. Alla frågor som kommer bli problematiska för C ur ett vänsterperspektiv är fackliga frågor kring arbetsrätten, privatisering av Arbetsförmedlingen, där har du las, karensdagen. Spontant skulle jag säga att LO-kollektivet blir förlorarna.
Linn Svansbo
Reformisterna
– Jag tycker vi borde invänta ett valresultat innan vi besvarar den frågan. Då och om den utsträckta handen finns kvar efter valet från Annie Lööf borde det vara en politisk avvägning om att ta emot den. Vi socialdemokrater har inte råd att inte driva en mer jämlikhetsskapande ekonomisk politik längre. Jag vill se en regeringspolitik efter valet som är socialdemokratisk. Hur Annie Lööf och Nooshi Dadgostar sedan ska komma överens, det får Nooshi och Annie fundera över.
Karina Cubilla
Arbetet
– Egentligen inte. Det innebär reella försämringar för LO-kollektivet. Det känns som om Annie Lööf varit ministersugen länge. Det är inte konstigt att vi hamnat här, det är sex–sju procent övervikt för de som röstar höger i Sverige. Det som är bra är att man kan utkräva ansvar, vilket man inte har kunnat efter januariavtalet. Hur Sverige fortsättningsvis ska styras är det dåliga. Där det skaver som mest mellan V och C är vinster i välfärden och inställning till fack och arbetsmarknadspolitik. Jag tror S här får ta rollen som sträng förälder.