Han tycker att det var Centerpartiet som stod för hugget i ryggen i förra veckans politiska drama. Han är bekymrad över att Magdalena Anderssons klimatpolitik tycks bygga på gamla MP-beslut. Och han tycker att det blir skönt att slippa den munkavle som regeringsmedverkan innebär. Dagens ETC har pratat med Miljöpartiets språkrör Per Bolund efter avhoppet från regeringen.
Per Bolund, var det något som gick enligt plan förra veckan?
– Haha, jag önskar att vi hade haft förutsättningar att sitta kvar i regeringen. Men det var ett stort steg i fel riktning när oppositionens budget gick igenom. Vi kunde inte acceptera att sitta kvar och driva igenom politik som förhandlats fram av SD.
Vad var mest svårsmält med oppositionens budget, miljöslakten eller att SD varit där och kladdat?
– Det var en kombination. Jag hade precis kommit tillbaka från klimatkonferensen i Glasgow – där världens länder enades om att höja klimattempot, där vi alla lovade att vi vill mer – till ett Sverige där klimatarbetet istället backar. Det kommer att förstöra vårt rykte och färre kommer att se Sverige som ett föredöme. Det är oerhört sorgligt att man låter det hända.
Hur svårt att ta var beslutet om avhoppet?
– Dels handlar det om att stå upp för sina grundvärderingar, att hålla högerextrema krafter utanför svensk politik. Det handlar också om att vi vet hur akut klimatläget är, och att vi inte kan dra ned på tempo i arbetet. Vi har visat att det går som land att bli bättre och starkare med grön politik. Vi har skapat tusentals gröna jobb. Men ändå väljer den brunblå oppositionen att backa detta arbete.
Valet är tio månader bort. Påverkade det?
– Inte alls. Vi hoppade av för att det inte finns förutsättningar att driva grön politik. Hade något liknande hänt tidigare under mandatperioden hade vi gjort samma sak. Vi har gjort vad vi kan för att hitta lösningar, med januariavtalet, med samarbete med C, för att driva igenom politik som är bra för Sverige. Men C högg oss i ryggen genom att driva undan den skogspolitik vi precis kommit överens om.
Vad hände förra veckan egentligen?
– Vi drog helt enkelt fel slutsats angående C. Vi trodde att det skulle vara otänkbart för dem precis som för oss med oppositionens budget. Det är klart att det blev en stor besvikelse och överraskning.
Vad kände du när talman Andreas Norlén i torsdags mer eller mindre lade skulden för onsdagens regeringskaos på er i MP?
– Jag har stor respekt för talmannen, men jag blev förvånad. Hade han frågat oss hade vi berättat vad som ledde fram till vårt beslut. Det som hände var inget vi önskade, men heller ingen katastrof. Magdalena Andersson tillträdde lite senare än planerat. Jag tycker ”kaoset” har överdrivits.
Vad kommer ni att driva hårdast nu när ni står utanför regeringen?
– Vi kommer att driva klimat- och miljöarbetet stenhårt, men även frågor inom social rättvisa. Jag är orolig för att tempot i klimatarbetet nu kommer att sakta ned betydligt. Regeringsförklaringen signalerade inte direkt ökad kraft, utan att klimatarbetet kommer att vila på gamla MP-beslut. Det duger inte och det behövs mycket mer. Inom skogspolitik och artutrotning kommer vi att lägga fram en motion om att avsätta det som krävs för att skydda värdefull natur. Vi kommer också att fokusera på en politik som håller ihop samhället socialt.
Hur ser du på det fortsatta klimatarbetet nu när regeringen inte har MP att komma överens med och istället kan förhandla med andra?
– Vi har i regeringsställning förhandlat med största möjliga motstånd i dessa frågor. Det är bara på grund av MP som klimatpolitiken förverkligats. Det inger inte trygghet och vi riskerar att förlora tid som vi inte har. Det är väldigt bekymmersamt, men jag hoppas att nästa val ger oss den kraft som behövs.
Har du ordnat en överlämning åt din efterträdare Annika Strandhäll?
– Vi har inte haft någon kontakt men jag är så klart tillgänglig för samtal. Det jag känner oro över närmast är frågan om slutförvaring av kärnavfall. Det är ett beslut som påverkar oss 100 000 år in i framtiden och jag är rädd att det pressas fram ett beslut som inte ger svenska folket den trygghet de förtjänar.
Hur utvärderar du er insats i regeringen de senaste sju åren?
– Jag konstaterar att vi sett mer grön politik under dessa sju år än under tidigare 50 år i politiken. Vi har sett enorma industrisatsningar, påbörjat elektrifieringen av bilparken, och vi har visat att visioner och idéer kan överföras till den politik som behövs.
Ni har också åkt på bakslag, som med Vattenfall och brunkolet. Hur har de känts?
– Det är klart att det varit tuffa perioder, som med migrationskrisen och pandemin, men vi har visat att vi klarat att bära regeringsansvar under tuffa förhållanden och ändå drivit igenom klimatpolitik. Just därför är vi i ett guldläge där vi kan använda de lösningar som vi ser funkar.
Men hur har bakslagen känts?
– I regering kommer man inte att vinna alla frågor. Det måste alla vara medvetna om. Vi har tagit så enorma steg framåt som jag är så stolt över att det har varit värt alla svårigheter.
Det finns förhoppningar om ett mer radikalt MP utanför regeringen. Tankar kring det och på hur det skulle kunna påverka opinionen?
– Det är många som känner stor oro och vill ha partier som säger som det är. Där kan MP visa vägen till ett grönt och solidariskt samhälle. Annars så kommer det att kännas skönt att nu kunna prata med en klar grön röst.