Brotorget i Bollnäs har sedan det stod färdigt varit den naturliga samlingsplatsen för Bollnäsborna. Där bedrevs torghandel, det fanns en målad och utsmyckad scen för konserter, en fontän och en restaurang och i ena hörnet stod den kända Snoddasreliefen. Men i september 2007 sålde kommunen torget till det danska fastighetsbolaget Sjaelsökoncernen. Planen var att Sjaelsö skulle bygga en affärsgalleria på torget. Köpesumman var på 162 000 kronor, 60 kronor per kvadratmeter. Ett år senare rev kommunen och fraktade bort allt som fanns på torget. Kvar blev en 2 700 kvadratmeter stor öde grusplan mitt i centrum.
Planerna grusades
Så kom finanskrisen, Sjaelsö drog sig ur och fortfarande idag finns ingenting annat än asfalt på det forna torget. Hur kunde det ske? Journalisten Linda Carlsson har gjort en dokumentär som berättar hela den rafflande historien om politiska intriger, demokratiska övertramp och smarta affärsmän.
– Jag tycker att det är en symbolisk historia med flera olika nivåer. Att sälja ett torg, själva symbolen för demokrati, den plats där medborgarna samlas, till det privata näringslivet – två idévärldar möts där, säger Linda Carlsson.
Marknad vs demokrati
– Hela affären gick snabbt, eftersom företagen är snabba. För dem är tid pengar. Det kunde ske på bekostnad av den demokratiska processen som är, och ska vara, långsam, fortsätter hon.
Det som förvånade henne mest var att ingen på kommunen kunde, eller ville, berätta vem som beslutade att torget skulle rivas en mörk natt i november 2008. Det är fortfarande oklart, och finns inte dokumenterat någonstans.
– Så får det inte gå till. Byggstart är ett juridiskt begrepp och får inte inledas innan alla detaljer kring bygget är klara och klubbade, och det var de inte, säger Linda Carlsson.
Köpte tillbaka
Efter många turer köpte kommunen tillbaka torget efter valet våren 2011, till ett betydligt högre pris, drygt 4 miljoner kronor. Notan för kommuninvånarnas nya torg beräknas landa på omkring 16-20 miljoner.
Idag heter kommunfullmäktiges ordförande i Bollnäs Stefan Permickels (S). Han ångrar att han gav sitt stöd till affären när det begav sig 2007.
– Ett torg ska ägas av det allmänna. Det är nog det politiska beslut jag ångrar mest av alla, säger han.
Varför är Brotorget fortfarande efter tre år bara en tom asfaltsplan?
– Detaljplanen för det nya torget klubbades i maj-juni i år. Det tar tid, den här gången ska vi följa regelverket, förhoppningsvis har vi lärt oss en del av den här historien, säger Stefan Permickels.
Ingvar Persson (M) är oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Bollnäs. Vid tiden för affären var han tekniska nämndens ordförande, och en av pådrivarna för ett nytt köpcentrum på Brotorget.
– Vi moderater vill fortfarande ha ett affärscentrum på torget. Brotorget saknar kulturhistoriskt värde, det har stått bostäder där tidigare, säger han.
Att bygget av det nya torget inte kommit igång än beror, enligt Ingvar Persson, på att dagens kommunledning har svårt att komma till skott.
Men detaljplanen klubbades för bara några månader sedan?
– Det går alltid att lösa. Men det saknas pengar också, bara i år går kommunen 50 miljoner back. Ett nytt affärscentrum skulle locka folk utifrån och ge inkomster till kommunen, säger han.
Det är inte alltid lätt att vara politiker, konstaterar Linda Carlsson.
– De politiker som tog över efter valet vill göra om torget med full insyn, det ska gå rätt till. Och nu får de kritik för att det går för sakta, säger hon.