Carl Bildts åtta år vid posten som utrikesminister avslutades med ett av många mediala blåsväder. Strax före valet avslöjade Aftonbladet hur Georgiens regering överfört 20 miljoner till den moderatanknutna pr-byrån Kreab under ett år. Bildt värvade den georgiska regeringen som kund till Kreab 2006, och har i rollen som utrikesminister stöttat presidenten Micheil Saakasjvii politiskt. Att Bildt hanterat Georgien både via Kreab och som utrikesminister har kritiserats även inom alliansen.
Kontroverserna kring Bildts tidigare näringslivsengagemang och hans knepiga förhållande till sitt eget departement, UD, har den tidigare svenske ambassadören i Georgien, Hans Gunnar Adén, fått erfara. 2008 skrev han en UD-rapport om den georgiska regeringens misstänkta valfusk, blev uppkallad till kabinettssekreteraren och fick höra att utrikesministern var missnöjd med rapporteringen: Den stämde inte överens med internationella rapportörers beskrivning av valet, och Bildts positiva bloggande om valet. De internationella observatörerna ändrade några månader senare sin beskrivning och påpekade att det förekommit valfusk.
Men Hans Gunnar Adén fick lämna sin post utan annan motivering än att utrikesministern var missnöjd med rapporteringen.
– Bildt är oerhört engagerad i Georgien och hade sina källor och sina förtrogna när det gäller landet. Han och Kreab var involverade i Georgien tidigare. När jag rapporterade från Georgien på det traditionella UD-viset passade det inte, säger Hans Gunnar Adén som numera arbetar på en annan post inom UD.
– Bildt har varit en väldigt självständig utrikesminister som i stor utsträckning har valt att inte använda sig så mycket av den expertis som finns på UD. Det finns många som varit missnöjda med att deras kompetens inte kommer till användning. Många kollegor har pratat om en ”privatisering” av utrikes-politiken på UD, att den blivit en privat sak för utrikesministern, säger Hans Gunnar Adén.
Ingen debatt
Bildts enmansrace, och problemen med de gamla näringslivskopplingarna till Lundin Petroleum, Vostok Nafta och Kreab har löpt som en röd tråd under tiden som utrikesminister. Det är svårt att definiera vad som utmärker Bildts arbete som utrikesminister, menar Jesper Bengtsson, chef för den S-märkta tankesmedjan Tiden, och med lång erfarenhet som journalist med fokus på utrikesfrågor.
– Mycket av utrikespolitiken har förekommit i hans huvud. Många som arbetar med UD säger att de inte är klara över Sveriges linje i olika frågor. Carl Bildt har tyckt och sedan twittrat om det. Det har inte förts någon utrikesdebatt under hans tid som minister. Utrikespolitiken har förts mycket via EU och deras utrikesministrar. Något som särskiljer honom från tidigare utrikesministrar är ett stort fokus på östra Europa och ett närmande till Nato.
Svenska freds ordförande Anna Ek är inne på en liknande linje i sin utvärdering av Bildts arbete.
– Det går inte att komma ifrån att han varit engagerad, har rest runt mycket och har ett brett kontaktnät. Sedan kan man känna att han har varit mer som en kringresande kommenterande journalist. Han gömmer sig ofta bakom EU:s gemensamma linje och väljer sina engagemangsområden utifrån storpolitikens agenda. Där amerikanska presidenten just har varit vill han också vara. Afrika har han helt delegerat till biståndsministern.
Godtyckligt engagemang
Anna Ek menar också att Bildt varit godtycklig i sin attityd gentemot diktaturer.
– Han har sagt att det inte är fel att sälja vapen till Saudiarabien, trots att vi inte ska sälja vapen till länder som är i krig eller kränker mänskliga rättigheter. Men i andra fall, som när det gäller att beväpna kurder i Irak för att bekämpa IS, då passar det att följa regelverket. Han är engagerad i nedrustningsfrågor, men bara när det gäller frågor som inte påverkar Sverige, säger Anna Ek.
Vilka förändringar är då att vänta med en ny utrikesminister? Statsvetenskaplig forskning visar att just på det utrikespolitiska området brukar skillnaderna mellan S- och M-ledda regeringar vara förhållandevis små. Socialdemokraterna har i sin valplattform påpekat att Bildt dragit ned på Sveriges engagemang i FN, och vill stärka Sveriges roll i organisationen, bland annat genom att hjälpa till med fredsbevarande styrkor.
– Bildt lämnar över ett stort behov av att Sverige blir mer aktivt i FN, och att utrikespolitiken blir mer en fråga för offentlig debatt. Men han har också givit Sverige ett ganska starkt namn i EU, säger Jesper Bengtsson.
Hans Gunnar Adén, som går i pension senare i höst, har åtminstone en förhoppning på Bildts efterträdare.
– För mina kollegor som är kvar kan jag hoppas att de får en utrikesminister som är mer närvarande, mer intresserad av deras arbete och kompetens.