Att hyra ut hotellägenheter är ett sätt för fastighetsägare att ta ut ockerhyror och komma runt hyresgästers rättigheter. Men nu sätter hyresnämnden stopp i all fler fall, visar en genomgång av tidningen Hem och hyra.
– Rättsystemet börjar inse hur lagstiftningen kringgås och hur utbrett det har blivit, säger Adam som hotades att kastas ut på gatan men vann i Högsta domstolen.
Det är ingen företeelse på marginalen det handlar om. Idag är så kallad blockuthyrning – uthyrning av lägenheter via en mellanhand – ett givet inslag på bostadsmarknaden. I Stockholm rör det sig enligt Hyresgästföreningen om minst 15 000 lägenheter som tagits ut från den vanliga hyresmarknaden och hyrs ut som hotellägenheter. Hyresgästerna får inte sällan punga ut med skyhöga hyror samtidigt som de står utan besittningsskydd och när som helst kan bli av med sin bostad.
Men nu tycks något ha hänt. För att få ägna sig åt blockuthyrning – och därmed ställa sig utanför de regler som annars gäller på hyresmarknaden – krävs dispens i hyresnämnden. Nu visar en genomgång från Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra att Stockholms hyresnämnd allt oftare säger nej. 2018 biföll hyresnämnden 106 ansökningar och avslog endast tre. Ifjol avslog man 23 och biföll 51.
Ett viktigt skäl kan vara att hovrätten efter en lagändring 2019 kan pröva hyresnämndernas beslut. I flera domar sedan dess har hovrätten gjort klart att blockuthyrning inte får användas av vilka skäl som helst, utan ska användas för att ordna bostad åt särskilda grupper. Exempelvis kan det handla om bostäder för vårdpersonal eller LSS-boenden.
HD-dom efter tvättmaskins-tvist
Och kanske kan det bli än svårare för fastighetsägarna att kringgå lagen framöver. Det hoppas den före detta diplomaten Adam som strax före nyår vann i Högsta domstolen över bolaget som hyrde ut hotellägenheten han bor i. 2017 fick han se sitt hyresavtal rivet efter ett mejl till värden om den tvättmaskin som hörde till lägenheten och aldrig lagades. Mer än fem år senare gav HD honom rätt till kontraktet – och slog fast att de 23 000 kronor i månaden han betalat i hyra skulle ha varit 8 000 kronor enligt bruksvärdessystemet. Att avslagen i hyresnämnden blivit fler redan innan domen i HD gör honom glad.
– Jag har hopp om att rättsystemet börjar inse hur lagstiftningen kringgås och hur utbrett det här har blivit, säger Adam som inte vill framträda med sitt efternamn.
Samtidigt som medvetenheten om problemet växer och de juridiska möjligheterna att få rätt har ökat befarar han att blockuthyrningen kan breda ut sig än mer när fler får svårt att betala hyran i lågkonjunkturens spår.
– Risken finns att oseriösa aktörer kommer kasta ut de som behöver någonstans att bo och omvandla dem till hotellägenheter, säger Adam.
Hotar modellen
Enligt Hyresgästföreningen är det ett måste att få stopp på blockuthyrning som ett sätt att kringgå reglerna på hyresmarknaden. Annars hotas i förlängningen den svenska modellen på hyresmarknaden. De höga hyrorna smittar också av sig på exempelvis uthyrning av bostadsrätter, menar Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
– Det fungerar inte att 15 000 lägenheter i Stockholm inte ingår i det system som är tänkt, säger han.
Roger Höög uppmanar den som utnyttjas av blockuthyrare att ta hjälp av juridisk expertis, exempelvis hos Hyresgästföreningen. Även Adam vill ingjuta mod i den som blivit oschysst behandlad. Det finns sätt att få rätt även om man inte har de ekonomiska muskler Adam hade att driva sitt fall på egen hand.
– Läs på så mycket du kan om vad som gäller och lyssna inte på vad hyresvärden säger. Det finns sätt att få dina rättigheter tillgodosedda, säger Adam.
Enkät
I bostadskrisens Stockholm har minst 15 000 lägenheter tagits från den vanliga hyresmarknaden för att hyras ut som hotellägenheter. Dagens ETC frågade fem personer som bor i staden hur de har fixat sitt boende.
Anders Reonn, 82, Stockholm, pensionär
– Jag har bott i samma lägenhet i 30 år. Då flyttade jag in hos min tjej som redan hade bott där i 15 år. Det var en hyreslägenhet då, men 2009 blev det bostadsrätt. Nu bor jag tyvärr där själv sedan min fru dog, och ska bo kvar där tills hennes son ärver den.
Lina Bogström, 30, Stockholm, student på Konstfack
– Jag bor i en studentlägenhet som jag fick efter att ha stått i bostadskö i sex år. Det var jättesvårt att hitta lägenhet, jag letade konstant varje dag i flera månader. Till slut hade jag tur med bostadskön. Jag får bo kvar så länge jag är student, sen får vi se.
Diva Cruz, 44, Stockholm, musiker
– Jag och mina barn bor i en bostadsrätt. Det var en lång process att söka bostadslån, men till slut fick vi det och har nu bott där i tio år.
Karl Persen, 24, Stockholm, vikarie på förskola
– Nu bor jag med familjen. Vi bor i första hand och fick lägenheten som ett arv. Själv har jag stått i bostadskö i sex år, det är mycket svårare att hitta boende än vad det borde vara. Just nu är jag nöjd med att bo med familjen, det är väldigt centralt.
Åsa Backman, 67, Umeå/Stockholm, jobbar med fastigheter och skog
– I Umeå har jag en förstahandslägenhet som jag har bott i sedan 1987, där trivs jag bra. I Stockholm har jag sedan tre år tillbaka en bostadsrätt som övernattningslägenhet, det var inte så svårt att få tag i den.