Boende i utsatta området: ”Polisens lista skapar ingen trygghet”
Årby ligger granne med centrala Eskilstuna med motorvägen som gräns åt ena hållet och genomfartsleden åt andra.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Ett område hamnar på polisens lista över utsatta områden och blir riksnyhet. Men vad betyder det? Inget, säger polisen. Inte mer resurser till ett redan resurskrävande område, säger kommunalrådet. Dagens ETC besöker Årby i Eskilstuna som hamnat i gängkrigets epicentrum – och där de boende hoppas att en öppen fritidsgård, fotboll och kanske odlingslådor ska kunna rädda barnen.
– Man måste hjälpa de yngre så att de inte blir som oss.
Amir står med luvan uppdragen utanför butiken i centrum och tar ut pengar i bankomaten. Händerna blir kalla i snålblåsten. Vi får skriva vad han heter men vi får inte ta bild. Han har precis kommit ut från fängelset, säger han. Narkotikabrott och rån. Nu ska han försöka sköta sig. Men han är tillbaka hemma igen där allt började. Utan jobb, utan pengar, i Årby, som precis har hamnat på polisens lista över utsatta områden.
– Jag ser att ungarna drar runt precis som vi gjorde, kollar in de äldre, plockar fimpar och så blir de som jag och värre, säger han.
De behöver saker att göra, saker som inte kostar.
– Deras föräldrar har precis som våra inga pengar. Vi visste redan när vi var små att det inte var någon idé att fråga, för det fanns inga, säger Amir.
– Men den enda som kämpar här är Maria, fortsätter han
Maria är Maria Chergui. Vänsterpartist i Eskilstuna men i det här sammanhanget framför allt Årbybo och den drivande kraften i föreningen Årby-M. Nu går hon i grova snökängor, mössa och täckjacka med den rosa nattvandrarvästen ovanpå mellan höghusen. Det är fredagkväll och nattvandrarna håller koll på centrum och tunneln som leder till skolan. Årby är egentligen inte en förort, men är ändå en egen värld där motorvägen utgör gräns åt ena hållet och genomfartsleden åt andra. I skolans idrottshall håller Eskilstuna FC öppet för alla barn som vill komma och spela fotboll eller bara hänga.
– När de slutar vid halv nio står vi tunneln och ser till att de går hem efter att de har handlat sitt fredagsmys i butiken, säger Maria.
Det är det viktigaste nu, säger hon, att bryta nyrekryteringen till gängen som ligger bakom den våldspiral som har placerat Årby på listan över utsatta områden. Att se till att ungarna inte bara drar runt som Amir gjorde. Inte dras in kriget om kontrollen över narkotikahandeln. Förra året var det elva skjutningar här i det här området. I den mest uppmärksammade träffades en femårig pojke av en kula i samband med en skottlossning vid en lekpark mitt på dagen. I år hittills tre skjutningar. Den senaste i september.
Fritidsgården stängde
Att området hamnar på listan i år är ingen överraskning. Inte för någon. Det säger i alla fall Peter Sigurd, kommunpolis i Eskilstuna. Och det kommer inte heller förändra hur polisen arbetar.
– Vi kan inte ha mer resurser där än vad vi redan har. Det handlar nog mer om att vi behåller resurserna där över tid.
Så varken mer eller mindre av polisens kraft kommer att läggas på Årby. Vad är då syftet med att klassa det som utsatt?
– Det får du fråga beställaren, alltså regeringen, om, säger Peter Sigurd.
Maria Chergui vet vad hon vill ha. En fritidsgård som är öppen efter klockan 16 när ungarna är ute. Fritidsgården i området stängde i mars förra året, när våldet var som mest intensivt. Kommunen hänvisade till säkerheten för personalen.
– Vi har erbjudit oss att hjälpa till från föreningen, att stärka upp med vuxna som är där ideellt för att kunna ha mer öppet, säger Maria Chergui.
– Men inget händer.
Nu är det föreningarna som på egen hand, med en del pengar från kommunen, ordnar nattvandringarna, lovaktiviteterna, tjejkvällar och fotbollen i hallen.
Några få kastar skugga
Vid halv åtta på kvällen har de yngsta barnen redan gått hem. Kvar i hallen är ett 40-tal killar som jagar en neongul inomhusboll. Shaiwan Hadar är där för att hålla koll. Hon är 16 år och anlitad av föreningen som så kallad förebild. Hon kommer själv från Årby och tillsammans med andra ungdomar hjälper hon till att hålla aktiviteterna igång här och i stans andra utsatta områden.
– Jag märker inte så mycket av våldet. Jag är ju hemma, i skolan och så här på våra aktiviteter. Men det märks att det har blivit mindre att göra i Årby sedan jag var liten. Då var det fullt med människor, fullt med aktiviteter. Så vi försöker få fram så mycket vi kan, säger hon.
Labinot ”Labbe” Halimi är den som har rekryterat Shaiwan och de andra förebilderna. Han är ungdomsansvarig i Eskilstuna FC och säger att det är tråkigt, men kanske ett nödvändigt ont, att placera Årby på listan över utsatta områden.
– Det är några få som kastar sin skugga på hela Årby. Folk utifrån får kanske en bild av området som helt öde och laglöst. Men för ungdomarna här så det är det deras vardag. Inget har förändrats för dem av att Årby hamnar på polisens lista. Det de skulle märka är om det plötsligt började dyka upp en massa saker att göra, säger han.
S: ”Ljuger eller är korkad”
Högst ansvarig för vilka resurser som satsas i Årby är kommunalrådet Jimmy Jansson (S). Han säger att han sitter lite trångt till när vi frågar om vad det innebär för kommunen att området har hamnat på polisens lista. Sedan skickar han ändå flera sms med olika svar. 6000 tecken totalt. Han är uppenbart provocerad av att boende och föreningar i Årby klagar på att fritidsgården är stängd på kvällstid.
”En kommun har ett arbetsgivaransvar och är hotbilden och arbetsmiljön tillräckligt dålig måste arbetsgivaren styra om verksamheten så att den fungerar. Bara för att en fritidsgård inte är öppen som vanligt betyder det inte att det inte görs enorma insatser”, skriver han. Och:
”Om föräldrar gjort vad som krävs för att komma in i samhället, gett sina barn en vettig uppfostran, normer, regler och ramar så hade stora summor pengar kunnat användas till att nå hela Eskilstunas behov istället. För det finns fler människor i Eskilstuna som har behov, även om ingen ännu skjutit på varandra just där de bor. Över 50 miljoner ytterligare om året lägger vi nu på omhändertaganden av barn och ungdomar. Det är inte ovanligt att de barnen bor i Årby. Så den som säger att samhället inte satsar på Årby ljuger eller är korkad”, fortsätter han.
Vem är kriminell?
Jimmy Jansson säger också att föreningen Årby-M och Maria Chergui är ifrågasatta för att ”en hel del av de kriminella i området tillåts vistas i hennes förenings lokaler”.
– Det var en grov anklagelse, svarar Maria Chergui.
Vi tar oss ned för den oplogade betongtrappan där 500 skolbarn passerar varje dag. Bristen på skottning har felanmälts av nattvandrarna flera gånger utan att det ha hänt något.
– Sen är ju frågan vem som är kriminell för Jimmy Jansson. Är en tretton-, fjorton- eller femtonåring kriminell? Vem bestämmer det? Ska man få bort ungdomar från kriminaliteten eller se till att de inte dras in i rekryteringen, då måste man göra det här jobbet vi gör nu, man måste vara ute, man måste ha trygga ledare som är på plats. Är kommunen på plats? Är Jimmy Jansson här? Om man inte släpper in dem, om man inte har kontakt med dem, då kommer man aldrig vinna över dem till den här sidan, säger Maria Chergui.
Besviken på polisens lista
En Jimmy som är på plats i Årby ikväll är Jimmy Palmqvist. Han har bott i området sedan 1972. Sedan ett halvår tillbaka går han de här rundorna på fredagskvällarna med nattvandrarna. Han säger att det måste göras mer mot den öppna drogförsäljningen.
– Det kanske ska vara kameror på vartenda hus. Det kanske behövs visitationszoner. Det ska vara besvärligt för dem som håller på. Och självklart ska polisen vara här, helst gå ur bilarna också och prata med ungarna, säger han.
Men han är besviken på att polisens lista blir en så stor affär i alla medier.
– Kan de inte ha den här listan som ett internt dokument? Får inte Årby bara ett ännu sämre rykte av att man sätter området på en lista och gör den offentlig? Det skapar i alla fall ingen trygghet att man säger att det är ett utsatt område.
Jimmy Palmqvist satt i ett möte med de andra nattvandrarna i föreningens lokal när han hörde en av skjutningarna i Årby. Flera höga skott borta på idrottsplatsen. Och i september blev en man skjuten precis under en av nattvandrarnas balkong. Så visst finns det problem. Men det finns också en massa vanliga människor som nu blir”utsatta” när de berättar var de bor.
”Kvar när andra packar ihop”
Det är de vanliga människorna som har fått Rabab Anan att komma hit och nattvandra, trots att hon själv inte bor i området. Hon undrar varför hon inte får sällskap av fler från andra delar av stan. Av politikerna.
– De kommer inte hit för att de känner sig rädda, rädda för sina liv. Men livet för de som bor här, väger de inte lika tungt.
Rädslan. Den finns där. Det märker Aydin Cetin som driver pizzerian i centrum. Han kämpade sig igenom pandemiåren, sedan kom skjutningarna och nu polisens lista.
– Vi tappar kunder på grund av det här. Folk vågar inte komma hit. Jag har försökt satsa på utkörning, men så fort folk hör att vi kommer från Årby så tror de att vi alla är dumma eller kriminella eller något, säger han.
Han vet vilka det är som ställer till det. Ibland äter de hos honom. Och de hänger utanför butiken som ligger vägg i vägg, Rojan food. Förut var det en Coop-butik här men den lade ner förra året. Då tog Rojan över.
– Vi vill satsa här. Vi vill vara kvar när allt annat packar ihop och släcker ned, säger Ivan Raundusi som tillsammans med sin bror driver bolaget som öppnar butiker i områden som andra lämnar.
Men att Årby hamnar på polisens lista är inte någon succé för affärerna, hur man än vrider och vänder på det. De boende kommer fortfarande hit, men det avskräcker dem som kommer utifrån. De som skulle kunna välja att handla här på väg in till stan och de andra områdena.
– Det är ett bakslag. Men vi kämpar vidare, säger hon.
Sveriges fulaste parkering
Maria Chergui upplever också bakslag. Hela tiden. Hon vill gärna prata om det fina. Att fastighetsägaren Victoriahem äntligen har börjat satsa på området. Målat fasader. Serverar mellis till barnen efter skolan. Hon vill prata om rymdlekparken som lockar familjer från hela stan. Om att det ska bli en drakfestival för barnen här i sommar. Och om konstverken i tunneln gjorda av den lokala konstnären. Men så kommer nya slag mot området. Ibland från oväntat håll. Som när Naturskyddsföreningen, dagen innan polisens nya lista publicerades, utnämnde parkeringen här till Sveriges fulaste.
– Ja, ja. Nu kanske de kommer hit och lagar potthålen i alla fall, säger hon lite uppgivet.
Parkeringen såldes ut av kommunen för några år sedan och idag är det privata bolag som sköter underhållet. Potthålen är så stora att bilar kan köra ner i dem och fastna.
– Nu kanske vi kan börja prata om vad vi skulle kunna göra istället. Bygga den där simbassängen som barnen vill ha. Eller ställa ut 700 pallkragar och låta människor odla, säger Maria Chergui.
Hon vill ha mer. Nu. Men Jimmy Jansson säger att Årby redan får massor. Tiotals miljoner om året av skattebetalarnas pengar. Han vill framför allt få fler kriminella att bli inlåsta och hoppa av.
– Jag vill få fler föräldrar att inte skydda sina uppenbart kriminella unga. Få fler att ha god tillsyn över sina barn så de inte rekryteras. Och allt det jobbar vi med. Med ganska stor framgång faktiskt. Men det tar tid, säger han.