Just nu bor 344 personer på asylboenden i Norrköping, varav 180 bor på Bollen. Enligt Migrationsverkets egna prognoser ska samtliga asylsökande ha fått besked om uppehållstillstånd fram till årsskiftet och boendena ha avvecklats. Samtidigt har Hyresbostäder gått ut med planer för nybyggnation på den tomt där Bollen står och meddelat att arbetet ska påbörjas någon gång efter sommaren.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi som bor här har inte fått någon officiell information om planerna för Bollen. Det jag vet har jag läst i lokaltidningarna eller hört ryktesvägen, säger Isam Hakim.
Flytta i september
Enligt ryktena ska de boende flytta i september eller november. Att lämna Bollen i sig är inte det som bekymrar Isam Hakim. Det som oroar är att han kan placeras i en annan del av Sverige.
– Flera av mina kompisar har flyttats till Lund till exempel. Jag vill verkligen inte lämna Norrköping! Jag har bott här i snart två år och har byggt upp ett nätverk här och har ett timanställningsjobb, berättar han.
Att tvingas att flytta skulle vara som att börja om från noll.
– De flyttar oss flyktingar runt runt i Sverige och sedan klagas det på att vi inte integrerar oss? säger han och suckar.
Migrationsverket har avtal om asylboendet Bollen som löper till den 1 november i år.
– Så länge vi har ett behov av tillfälliga asylboenden jobbar vi för att människor trivs där de bor i dag, avtalet med Bollen kan förlängas om behovet kvarstår efter november, säger Mirsad Slavotic, boendekommunikatör, på Migrationsverket.
Inte något beslut
Något beslut om när Bollen ska stängas finns således inte i dag. Enligt Migrationsverkets egna prognoser ska dock båda asylboendena i Norrköping och det i Valdemarsvik avvecklas till årsskiftet, då Migrationsverket vid tidpunkten bedömer att lediga boendeplatser finns i mer långsiktiga boendelösningar som är bättre än de tillfälligt upphandlade.
Hur långt i förväg de boende kommer att aviseras om en eventuell stängning kan Mirsad Slavotic inte säga.
– Vi ger inga besked om avveckling eller flytt förens vi tömt ut alla alternativ och säkerställt att de boende har någonstans att bo, att flytta någon mellan boenden är något vi helst undviker. Måste vi det försöker vi först att hitta ett annat boende på orten, sedan i regionen och först därefter någon annanstans i Sverige, säger han.
En dov kryddig doft sprider sig från köket på Isam Hakims våningsplan. Där står två kvinnor och lagar mat. En man med en liten pojke passerar i korridoren. Isam Hakim visar in till sin lilla lägenhet. Slår sig ner i en skinnfåtölj han köpt för pengarna han tjänat på timanställningen.
– Jag betalar redan skatt. Jag har egna kontakter, jag pratar flera språk. Det enda jag behöver för att kunna komma igång på riktigt med mitt liv i Sverige är ett personnummer, säger han.
Har inte träffat sin dotter
Isam Hakim är 33 år och kommer från Syrien. Innan han kom till Sverige jobbade han inom turism i Dubai där han bodde med sin fru. När hans visum gick ut hade kriget redan brutit ut i Syrien och det var omöjligt att återvända. Isam Hakim hamnade i Sverige medan hans gravida fru hamnade i Ukraina. Dottern på snart 1,5 år har han ännu inte träffat. Får han uppehållstillstånd är det första han ska göra att resa till Ukraina för att träffa dem.