BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Efter händelsen utfärdade vaktbolagets skyddsombud arbetsstopp. "Bevakningspersonal i arbetet riskerar att utsättas och utsätts för hot om våld, grov misshandel, våldsamt upplopp mot bevakningspersonal. Stoppet läggs på grund av risk för hot och våld, och fara för eget liv", går det att läsa i beslutet. Arbetsmiljöverket har utfärdat ett vite om 100 000 kronor i fall vaktbolaget skulle skicka ordningsvakter till Rymdtorget innan de har vidtagit åtgärder. Polisen har för närvarande gjort bedömningen att det krävs fast bevakning på platsen.
Har varit lugnare
Ica-butikens ställföreträdande handlare, Roula Fakih, hade bara jobbat en vecka i butiken då händelsen inträffade. Hon säger att det ibland är lite stökigt på kvällarna på Rymdtorget, men att det har varit lugnare sedan misshandeln inträffade.
– Polisen är ju här varje kväll nu, så det har varit lugnare.
Hon berättar att personalen i vanliga fall inte brukar ha eskort av ordningsvakterna för att gå till sina bilar, men att det just under denna kväll varit oroligt på torget. Men Roula Fakih betonar också att stökigheterna aldrig sker inne i butiken och att Ica-butikens personal inte är otrygg i sitt arbete.
– Vi fokuserar på kunder och försäljning, det som händer har ingenting med oss att göra.
På en lekplats utanför butiken åker Emma Albinsson och hennes dotter Mira rutschkana i solskenet. Emma Albinsson arbetar på ett bibliotek i Bergsjön, men bor inte här.
– Jag är inte här på kvällar och nätter, men jag har aldrig upplevt att jag känner mig orolig, säger hon och fortsätter:
– Det är klart att det ibland kan vara stökigt på biblioteket eftersom många barn och unga möts där. Men jag känner mig aldrig otrygg, varken på jobbet eller i området.
Katastrofsituation
Men det finns de som inte delar den bilden. Gemensamt för dem alla är att ingen av dem vill synas på bild, eller att vi skriver deras namn i tidningen. Vi börjar prata med tre kvinnor på Rymdtorget. De vill vara anonyma alla tre eftersom de bor och jobbar här, och känner många i området. De är djupt kritiska till hur situationen i Bergsjön har utvecklats.
– Jag är uppvuxen här och det har bara blivit värre sedan jag var ung. Situationen som vi har nu är ohållbar, det är katastrof. Du ser ju själv, polisen är här varje dag, säger en av dem och pekar mot en polisbil som står parkerad några meter bort.
Hon fortsätter med att berätta om en kväll då hon såg hur ungdomar sprang runt med Ica-butikens kundvagnar på torget och var allmänt bråkiga.
– Polisen var här och såg vad som hände, men de gjorde ingenting åt det. De gick fram och pratade lite med dem, men gjorde ingenting för att stoppa det. Jag fick ringa och bli hämtad den dagen, för jag vågade inte ställa mig vid busshållplatsen där ungdomarna var.
De tre kvinnorna tror att problematiken i Bergsjön är svår att lösa. Men ingen av dem har något förtroende till att Göteborg stads politiker kommer kunna hantera det.
– Det kommer hit och leker fina framför kameran, men de gör ingenting. Det behövs nationellt riktade insatser och ett mer långsiktigt tänk. Någon som säger att så här ska vi jobba under 15 år för att komma till bukt med problemen, oberoende av om kommunen styrs av det röda eller blåa blocket. Det behövs stabilitet och trygghet, säger en av dem och de andra två nickar medhållande. Hon fortsätter:
– Det kanske låter hemskt, men jag tror inte att vi kommer få se någon förändring under vår livstid.
Konsekvenser för alla
Farid sitter på en bänk vid busshållplatsen. Vi får skriva hans förnamn, men han vill inte vara med på bild eller att vi skriver hans efternamn. Han har dock mycket att säga om situationen på Rymdtorget och runt om i Bergsjön. Precis som de tre kvinnorna vi tidigare pratade med är hans tillit till samhällets institutioner låg. Han menar att det krävs mer disciplin i skolorna för att situationen ska förbättras.
– Lärarna har ingen kontroll över barnen, de står ute och röker och går med i gäng i stället för att vara med på lektionerna. Jag tycker inte att skolan ska vara så öppen som den är i dag, det behövs mer disciplin och moral.
Själv känner han sig inte särskilt otrygg. Han tror att det är värre för de som är föräldrar till unga barn.
– Det är inte bara här på torget som det påverkar, det blir konsekvenser för alla. Småbarnen tar efter de äldre och så blir de upplockade av gängen. Polisen kan inte, och vågar inte, göra sitt jobb här, säger Farid.
Hans telefon ringer. Han ska möta upp en kompis. Innan vi skiljs åt säger han:
– Jag har upplevt krig tidigare, och det är så det känns här. Det känns som att det är krig.