I söderförorten Bagarmossen vittnar hyresgäster om en spirande oro över att deras hem ska komma att omvandlas till potentiella miljonaffärer på Stockholms bostadsmarknad. Enligt Stockholms bostadsborgarråd Dennis Wedin (M) är detta ännu inte aktuellt, eftersom kartläggningen över vilka bostadsområden som ska omfattas av de kommande ombildningarna fortfarande pågår. ”Vi kommer att börja med att gå igenom vilka områden som skulle kunna vara aktuella, utifrån kriteriet att det ska handla om ytterstadsområden där allmännyttan är dominerande”, skriver han i ett mail.
Men nu kan Dagens ETC avslöja att ombildningskampanjerna redan är i full gång. På Torsbygatan i söderförorten Farsta har några av de boende, i det allmännyttiga Familjebostäders fastigheter, hunnit med att bilda bostadsrättsförening samt anlita en konsultfirma, vars uppdrag i detta skede är att övertyga tveksamma hyresgäster om att rösta för en bostadsrättsombildning.
Kort efter maktskiftet
Daniel Harc är en av de boende i fastigheterna som motsätter sig en ombildning. Efter att ha fått ett brev om den planerade bostadsrättsombildningen tog han tillsammans med sin granne Mika McIntosh initiativ till en motståndskampanj. På Facebook skrev Daniel Harc i ett inlägg som omedelbart fick stor spridning: ”56 dagar tog det innan lappen om ombildning kom upp i porten. Tack de blågröna! (Obs ironisk) För min del innebär det att jag måste lägga tid på att försöka stoppa ombildningen i stället för att i lugn och ro bo i min hyresrätt”.
– Brevet från bostadskonsulterna kom väldigt snabbt efter maktskiftet i Stockholms stadshus. I det brevet finns formuleringar om att hyresgästerna kommer att kunna göra miljonvinster på en ombildning, eftersom de kommer att få köpa sina lägenheter för priser långt under marknadsvärdet. Men det går ju rakt på tvärs mot vad bostadsborgarrådet har sagt, säger han.
”Vi är såklart oroliga”
Dagens ETC träffar Daniel Harc hemma i det julpyntade köket, där ett dussintal tomtar står uppställda i fönstret mot gatan.
– Vi har ju flyttat hit för att vi vill bo i hyresrätt. Men nu är vi såklart oroliga för att grannar ska ställas mot varandra i det här, säger han.
Hur stort intresset för en ombildning är i fastigheten vet han inte ännu.
– Jag och Mika har avvaktat med att kalla till möte eftersom vi först vill invänta vad Familjebostäder har att säga i frågan, säger Daniel Harc.
”Alla ska ha råd att bo”
De båda grannarna (Daniel och Mika) har engagerat sig mot bostadsrättsombildningen i huset för att de vill bo i hyresrätt.
– Vi har ju valt att bo i hyresrätt. Hade jag velat bo i bostadsrätt hade jag gjort det, säger Daniel Harc.
Men det finns en ytterligare aspekt bakom engagemanget.
– Det fina med allmännyttans hyresrätter är ju att det är ett boende för alla, högt som lågt – för att alla ska ha råd att bo. Därför är det viktigt att de får finnas kvar, avslutar Daniel Harc.