– Du ser hur jag bor, jag har mycket grejer överallt. Jag har ingenstans att ta vägen om jag måste flytta under renoveringen. Men jag hoppas Botrygg har en lösning för det, säger han.
Botrygg vann i markvisning
Fastighetsbolaget Botrygg blev för några år sedan vinnarna i en markvisning, därmed nya ägare till Södra Gårda och tog då över från Göteborgs stad. I en tät dialog med hyresgästerna har de enats om att en varsam upprustning av fasader och en sparsam renovering i de boendes hem är den bästa vägen att gå. På det viset kommer fastighetsbolaget att kunna behålla de låga hyrorna.
Det har gått drygt en vecka sedan den första byggnadsställningen ställdes upp vid husfasaden till kvarteret Eken på Södra Gårda. Nu väntas en försiktig renovering av områdets omkring 100 bostäders yttre för att skydda och bevara de omkring åtta decennier gamla landshövdingehusen.
Under 2019 väntas fastighetsbolaget Botrygg utföra så kallade individintervjuer med de boende för att kartlägga allas behov. I samma byggnad som Barrie, ett stenkast bort, bor Filip Laurits i en tvåa sedan tio år tillbaka.
– De senaste åren har varit de värsta. Lägenheterna har bara stått och förfallit. Det är så synd för det är fina lägenheter som man borde ha tagit vara på tidigare, säger Filip Laurits som också är ordförande för Gårda boendeförening.
Renoverat själv
Lägenheten har han under åren renoverat och målat om på egen hand. Både toalett och dusch finns, för hans del är det mindre grejer som behöver rustas upp.
–Alla lägenheter har ju olika mycket behov, vi har alla kämpat för att rädda våra hem. De senaste tre, fyra åren sedan det klubbades att Botrygg skulle ta över så släppte fastighetskontoret allt. De drog in på det mesta, som trappstädning och att det har inte funnits någon direkt närvarande fastighetsskötare. Man gjorde nästan ingenting innan heller men de lade ner i princip allting, så att husen har ju verkligen förfallit ännu, ännu mer sedan dess. Så att nu är det verkligen i hög tid att man tar sig an det, i sista sekund känns det som, säger Filip.
Ytterligare lite längre ner på gatan, i byggnaden bredvid, bor Anders Sandin sedan 40 år tillbaka. Han håller med Filip.
– De senaste tre fyra åren har varit som att vänta på något bättre, det ska hela tiden vara nya ägare men det har inte kommit till skott. Alltså jag har alltid trott att det skulle ordna sig på något sätt och det har det ju gjort. Hundra kan man aldrig vara, men nu är det ju så, säger Anders skrattandes.
Fanns inget badrum
Han bor tillsammans med sin fru Veronica, även de har renoverat och gjort om i sitt hem. I början fanns inget badrum, både toalett och dusch stod utanför. Det kunde trilla in okända människor som använde toaletten, medan det bara var paret som använde den bland hyresgästerna. Efter en diskussion med grannarna kom de fram till att paret kunde ta toaletten.
Enligt Anders fick de ingen respons från fastighetskontoret när de ska ha gjort en förfrågan, så de rev och gjorde om. Flera av de boende berättar att de trivs i sina hem, det finns mycket att rusta upp men att kärnan ligger i att ha en god kontakt med hyresvärden.
För Barrie James Sutcliffe blev känslan av att vara osynlig som tydligast för drygt tre år sedan när han genomgick en tuff ekonomisk kris och inte kunde betala hyran på cirka två månader.
– Jag fick ingen påminnelse, inga problem. Jag tänkte bara okej... Jag kan betala den nu men jag fick ingenting, säger han.
Luftförorenad plats
På grund av den tungt trafikerade motorvägen runt Gårda är området ett av de mest luftförorenade platserna i hela staden. För några år sedan fick Barrie problem med astma och enligt honom beror det till stor del på trafiken i närheten.
Främst upplever de boende problem med Fabriksgatan som går längs husen, det saknas övergångsställe och bilarna kör fort. Det gör det svårt för äldre samt barn att våga korsa vägen.
– Om det kör en lastbil i hög fart så skakar lägenheten och det bullrar så mycket. Det kan väcka mig om nätterna, säger Barrie.
Nu hoppas hyresgästerna på att de tillsammans med Botrygg kan komma överens om en lösning för gatan.
”Stor glädje”
När byggnadsställningen kom upp förra veckan var det till stor glädje för de boende. Plötsligt kunde de fysiskt se att förändring var på väg.
–Det är klart det är stor glädje, det är ju detta som har varit vårat mål. Inte bara att husen ska stå kvar utan att alla kan bo kvar: Med fortsatt låga hyror och att dom inte heller lyxrenoverar utan att man renoverar på en nivå som gör att originaldetaljer från 30-talet inte renoveras bort. Så gott som alla våra mål har ju uppfyllts, berättar Filip Laurits.
Bakom glädjen finns det även en fastnålad skepsis kvar bland de boende som efter all den tid de jobbat med frågan utan att få svar är svår att släppa.
– Det känns riktigt svårt att tro på. Efter flera år av att ha varit ignorerad till en så snabb aktion. Man blir chockad och inser att det är så här det borde ha varit från början. Det känns som att något faktiskt händer nu. Det känns som att någon faktiskt bryr sig och har lust att bevara och ta hand om våra hus, säger Barrie.