BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det regnar in annars, förklarar Maria.
På insidan har hon försökt isolera fönstren med lakan.
Marias husvagn står på en åker i Baggböle tillsammans med ytterligare ett 20-tal vagnar. Men åkern ska nyttjas till ett vägbygge och nu måste de flytta. Det är måndag morgon, två grader varmt och grått. Det rör på sig i lägret. Ett gäng har samlats runt en brasa i en uttjänt trädgårdsgrill, bara för att värma sig och ur en bil strömmar uppiggande rumänsk musik.
– It’s cold, konstaterar en man med händerna över elden.
"Jobben" som tiggare
I bilar skjutsas folk iväg till "jobben" som tiggare. Husvagnscampen är i sin eländighet deras hem, men snart rycks den lilla tryggheten upp med rötterna. De måste flytta.
– Vi har faktiskt ingen aning om vart vi ska åka eller vad som ska hända. Olika parkeringsplatser, kanske. Vi måste flytta ofta, kanske varje dag. Men vi gillar Umeå. Folk är snälla här, säger Maria.
Svenska kyrkan har tagit stort ansvar för lägret i Baggböle. De håller bland annat med markutlåning, renhållning, sanitet, markstädning och sängkläder.
Vad tycker ni om det här som bostad?
– Det är helvetet på något sätt, men det finns grader i helvetet. En husvagn med en fungerande gasolbrännare är ju oerhört mycket bättre än att sova under en gran. Men jag skulle aldrig själv vilja bo så här, säger Linnéa Sjöström, delprojektledare för Digniti Omnia – Värdigare liv för alla.
Kyrkans samordnare
Johannes Noord är kyrkans samordnare för migrationsarbetet i Umeå. Han hyllar ett koncept som Gotland antagit.
– De har en tak-över-huvudet-garanti. Där har man ordnat uppställningsplats och det gillar jag, säger Johannes Noord.
I Umeå finns ett natthärbärge som öppnar inom kort. Det kommer att kunna husera en del av EU-migranterna i Baggböle, men inte alla.
– Ingen ska behöva hamna i en situation där man inte har någonstans att bo, så en nattgaranti borde vara en miniminivå, säger Noord.
Hur kan det bli så här?
– Jag tror att samhället ser husvagnsläger som tillfälliga problem, trots att det inte är det. Om man tänkte om, och utgick från att det är en långsiktig fråga, så skulle de som agerar göra det på andra sätt. Vi skulle få andra lösningar än att som nu flytta husvagnar mellan olika parkeringar.
De boende i de risiga husvagnarna i Baggböle måste flytta senast den 15 november. Det är Luleå stift som äger marken. Kyrkan i Umeå fick, när det behövdes en uppställningsplats, låna marken mot villkoret att man lämnade tillbaka den när Trafikverket sade till. Och det har man gjort nu. Åkern ingår i Västra länken och snart börjar vägarbetet.
Så alla är med på att det redan från början var en tillfällig lösning. Umeå kommun saknar skuld. Men har ni en plan för vart de ska ta vägen?
– Nej, det pågår inget sådant arbete. Kommunen har ingen skyldighet att ordna uppställningsplats, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd.
Hans Lindberg förklarar att barnfamiljerna kommer att få härbärge och att han har informerat kranskommunerna om situationen.
– Men jag har inte upplevt att det har varit något stort intresse från kranskommunerna att organisera en uppställningsplats, säger Lindberg.
Vid en rundringning får ETC Umeå en annan bild.
– Är det så att några från lägret flyttar till Nordmaling så ska vi hjälpa till. Det är viktigt att alla människor tas om hand. Man ska behandla alla lika, oavsett nationalitet, säger Madelaine Jakobsson (C), Nordmalings kommunalråd.
Hon tycker att Hans Lindberg visar på en "märklig syn på hur man behandlar människor".
Även i Vännäs är man frågande.
– Jag tycker att man borde ha någon form av dialog innan man går ut med sådana uttalanden. Vi har ännu inte haft något möte om detta i Umeåregionen, säger kommunalrådet Johan Söderling (S) och fortsätter:
– Men kommunen och frivilligorganisationerna har en beredskap och en vilja att hjälpa till.
Vad tänker du om uppställningsplatsen i Baggböle?
– Som privatperson tycker jag det är förfärligt och jag känner stor uppgivenhet.
Goda grannar
Debatten har tidvis varit skarp, inte minst i politikerled. Umeås förre kommunalråd Lennart Holmlund hade åsikter om hur romer bajsade utomhus. Han bad senare om ursäkt, men temat återkommer. Ledande Umeåmoderater påstod nyligen på partisajten Nyheter i Västerbotten att folk hade smetat bajs på väggarna i järnvägsstationen, eldat på perrongen och skrämt folk. Sajten pekade ut EU-migranter, men polisen i Umeå gick senare ut och dementerade påståendena.
– Det måste vara andra som har gjort det. Det var inte vi, förklarar Maria Pruteanu.
ETC passar under reportaget på att pejla läget i grannskapet för att ta reda på vilka problem de boende har haft med husvagnsgruppen. Det är bara en slumpmässig och inte alls särskilt omfattande dörrknackning. Bortsett från någon fortkörning har de inga klagomål att rapportera, romerna har helt enkelt varit goda grannar. En man säger lite upprymt att han är glatt överraskad.
– Jag har haft två cyklar olåsta på gården hela sommaren. Jag brukar titta på dem när jag har varit borta och är lite beredd på att de ska försvinna.
Han sneglar över axeln.
– Men du ser ju själv. De står kvar.