Jonas Nilsson, cancerforskare vid Umeå universitet, har tillsammans med ett forskarteam i Amsterdam upptäckt att man kan använda blodplättar, eller trombocyter, för att diagnostisera cancer. I en nyligen publicerad studie identifierades nästan samtliga cancerfall. För patienter med tidigt upptäckt cancer var siffran 100 procent.
– Det är enastående bra siffror och visar att trombocyter är en ovanligt bra källa till biomarkörer för cancer, säger Jonas Nilsson.
Att upptäcka cancer via blodprover är inte unikt. Exempelvis cirkulerar DNA från tumörer i blodet och det bedrivs omfattande forskning runt om i världen på olika källor till biomarkörer för att identifiera cancer.
– Vilka metoder som kommer att användas inom vården framöver får tiden utvisa, men jag tror att trombocyter kommer att vara en av de biokällor man kommer att använda, säger Jonas Nilsson.
”Stor nytta”
Ett blodtest kommer aldrig helt ersätta vävnadsprov från tumören, men kan fungera som ett viktigt komplement. Jonas Nilsson beskriver metoden som ett fönster in till tumören, som ger viktig information men inte nödvändigtvis hela bilden.
– Metoden kan också göra stor nytta när det gäller tumörer som är svåra att komma åt och ge en bättre bild av tumörer som inte är homogena, säger Jonas Nilsson.
Exempelvis lyckades forskarna identifiera vissa särskilda typer av mutationer i tumörer hos lungcancersjuka.
– Vissa behandlingar fungerar på tumörer med vissa mutationer, andra inte. Med tidig information om tumören kan rätt behandling sättas in fortare, säger Jonas Nilsson.
Tidigare upptäckterEn annan stor fördel är att metoden ger möjlighet att följa hur tumören förändras, dag för dag eller vecka för vecka. Blodanalyser går att göra ofta. Men den viktigaste nyttan, om forskningsresultaten visar sig hålla, är ändå möjligheten till tidig upptäckt av sjukdomen.
– Resultaten ser lovande ut, men vi är fortfarande på forsknings- och utvecklingsstadiet. Om det fungerar som tänkt så kan testet nog börja användas i vården inom tre till fem år, säger Jonas Nilsson.