BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi driver vår verksamhet på samma villkor som den kommunala hemtjänsten, vi har samma peng för hemtjänsttimmarna, men vi lyckas göra en vinst och det ska vi straffas för, medan kommunen gör underskott och tvingas höja avgifterna och försämra servicen till de äldre, säger hon.
Att begränsa vinsterna, som har föreslagits i regeringens utredning, skulle drabba både personal och kunder, menar Emelie Söderström.
– Vinsterna använder vi för att utveckla verksamheten. Det handlar om att satsa på vidareutbildning för personalen men också att ge våra kunder lite att se fram emot, bland annat bjuder vi på sommar- och jullunch och vi har också ordnat med bio för de äldre i Njurunda.
Ett vinsttak skulle innebära att Emelie Söderström lägger ner.
– Vi kommer inte att kunna ge kunderna den kvalitet och omvårdnad de behöver. Vi kommer inte heller att kunna göra nödvändiga satsningar på personalen. Vi måste också ha vissa marginaler. Nu har vi till exempel tappat flera kunder på kort tid, tre har flyttat till äldreboende och en avlidit, men vi har kvar kostnaden för personalen.
Stor skillnad
Hemtjänsten Ditt liv är ett lönsamt företag. Vinstmarginalen de senaste boksluten har legat mellan 18 och 31 procent.
Emelie Söderström har räknat ut att med välfärdsutredningens förslag skulle vinsten minska till 0,74 procent, från 1,4 miljoner kronor till 36 775 kronor för räkenskapsåret 2014/2015.
– Det går inte att driva en långsiktigt hållbar verksamhet med en så liten marginal.
Under 2016 blir vinsten betydligt lägre, enligt Emelie Söderström, eftersom socialnämnden har gjort besparingar inom hemtjänsten och bland annat minskat tiden och därmed betalningen för vissa insatser.
– Tyvärr har socialnämnden tagit dåliga beslut som drabbar de äldre, nu senast också om att höja avgifterna. Det är olyckligt, de äldre får betala mer men får sämre service. Jag är också orolig för hur vi ska kunna locka personal till omvårdnadsyrken i framtiden.
Många obetalda timmar
Som ägare har hon också kunnat plocka ut utdelning från sitt bolag på 100 000 kronor de två senaste boksluten. Men Emelie Söderström påpekar att lönsamheten inte fanns från dag ett.
– Det första halvåret levde jag på sparade pengar och tog inte ut någon lön. Första två åren hade vi kontor och lokal för personalen hemma för att spara kostnader. Det var också många timmar av pappersarbete och möten som jag inte fick betalt för. Och jag har bara haft fyra veckors semester sammanlagt under de fem år jag har drivit företaget.
Emelie Söderström tycker att det är bra med alternativ inom vården – både för de äldre och för vårdpersonalen, att det finns flera aktörer att välja på.
– Vi har visat att vi kan driva hemtjänst med bra kvalitet och vi har väldigt duktig personal som brinner för detta. Politikerna borde köra med öppna kort – vill man ha alternativ inom vården så måste vi också få förutsättningar att driva en bra verksamhet, säger hon.