Kristdemokraterna behåller också finansministerposten. Men vad tar då S? Dels utrikesministerposten. Socialdemokraternas partiledare får dessutom bilda ett nytt "superdepartement" (eller näringsdepartement om vi ska använda mindre superlativa ord) som bland annat har ansvar för "Energiwende" dvs Tysklands stora satsning på inhemsk förnybar energi och energieffektivisering.
I koalitionsöverenskommelsen sägs bland annat att förnybart ska öka till 40-45% år 2020 och med ytterligare 15% till år 2035. Idén är att växthusgaserna ska minska med 40% om sex år.
Samtidigt är man överens om att inte tillåta skiffergas i Tyskland.
Men det finns en annan sida av överenskommelsen. Redan den 27 november förklarade Merkel att landet ska fortsätta satsa på det smutsigaste kolet. Brunkol (som framförallt Vattenfall äger). Konsessioner för kolbrytning ska inte stoppas. Det är en ny S aktör som fått inflytande och som han säger "skapat precision" i överenskommelsen. Ulrich Freese. Han sitter i Vattenfalls styrelse som löntagarrepresentant och är glad över de nya kolkonsessionerna som gör att Vattenfall kan fortsätta ta upp mera kol.
"Jag gör det inte för pengar" säger Freese enligt Bloomberg. "Jag använder mitt inflytande för att stödja det som är bra för löntagarna".
S i Tyskland blir alltså en garant för mer kol med i grunden samma argument som S i Sverige alltid varit garanten för fortsatt kärnkraft.
Det gröna partiets talesperson kring energi Sylvia Kotting-Uhl kallar överenskommelsen för en "negation av allt som Energiwende står för".
Samtidigt går Mueller, ledaren för lobbygruppen BDEW och säger att man "välkomnar det starka stödet för fossila kraftverk". I BDEW sitter bland annat Eon, Vattenfall och RWE.
Kampen om Energiwende, den största ekonomiska omställningen i Europa, fortsätter med andra ord.
Den fossila sidan ser S intåg som ett framsteg. De gröna är oroliga.
Men som alltid avgörs utvecklingen av vad de många medborgarna gör. Tyskland är det stora experimentet när det gäller förändring - eller låtsasförändring - av klimatpolitiken.
Men det är också det land där vanliga människor varit mest aktiva i energiomställnignen själva.