Blev vittne till skjutning – nu lär Pär andra stoppa stora blödningar
Pär Plüschke är initiativtagare till Gatans förband i Bredäng. På en workshop fick deltagarna lära sig hur de stoppar blödningar från exempelvis skjutningar.
Bild: Emanuel Hendal (montage)
Dagens ETC
I spåren av gängskjutningarna startades föreningen Gatans förband för att lära vanligt folk, som oftast är de som är först på plats, att stoppa en akut blödning och rädda ett människoliv.
– Ju fler som har kunskapen för att kunna agera och stoppa en katastrofblödning, desto fler människor har chansen att överleva till dess att ambulansen är på plats efter en skjutning, säger initiativtagaren Pär Plüschke.
Måndagen den 20 maj sköts ytterligare en person ihjäl i anslutning till ett flerfamiljshus i Bredäng. Bara en dryg månad hade gått sedan en pappa kallblodigt sköts ihjäl framför sin son i grannförorten Skärholmen. En dödsskjutning i området påverkar inte bara offrets anhöriga, utan hela lokalsamhället. Med den motiveringen bjöd föreningen Gatans förband under förra helgen in till en workshop i det gamla Värmeverket i Bredäng som idag fungerar som kultur- och aktivitetshus.
Nio engagerade och kunskapstörstande lokalbor i alla åldrar dyker upp. De sitter utspridda på mörka liggunderlag på det ljusa trägolvet runt instruktörerna Pär Plüschke och Robin Romberg som är här för att lära ut vad man kan göra för att stoppa en akut blödning och rädda ett människoliv om man är först på plats efter en skjutning.
Vill kunna hjälpa
Det de flesta visar sig ha gemensamt under presentationsrundan är att de tycker mycket om sin förort och att de vill kunna hjälpa till om de råkar vara på plats när något händer.
Daniel, en man i 50-årsåldern, berättar att hans dotter var på plats och råkade bevittna den senaste dödsskjutningen som skedde i anslutning till en fotbollsplan.
– Det var klockan sex på morgonen så man förstår ju att det här kan hända lite när och var som helst, säger han.
Pär Plüschke, som är initiativtagaren till Gatans förband, berättar hur det hela började.
– Jag satt på min lokala pizzeria i Skarpnäck. Det var i april för två år sedan. Det var en solig vårdag med mycket folk på torget och jag satt och väntade på min mat när jag plötsligt hörde en serie höga smällar utanför.
Fick tunnelseende
Pär tittar ut genom fönstret och ser att det ligger en ung kille på marken.
– Jag får som tunnelseende och ser bara den person som ligger där. Jag tänker inte utan bara agerar.
Eftersom Pär är prepper, en person som har ett stort intresse av att förbereda sig för kriser och katastrofer, har han en del förkunskap i akut krishantering. Han kopplar in sina lurar i telefonen och samtidigt som han går ut ringer han till 112 och får ledsagning i vad han ska göra.
– Killen på marken har blivit skjuten med flera skott i huvudet, ansiktet och halsen. Luvan han har är full med blod. Jag är helt fokuserad på den här unga killen som ligger där, pratar med larmoperatören och säger att jag inte känner någon puls.
Tunnelseendet bryts först när offrets vänner kommer rusande och skriker i förtvivlan.
– De skriker lämna mig inte och drar i honom. De bryter ihop runt omkring mig. Det är verkligen smärtsamt att se, den här hjärtskärande sorgen och maktlösheten.
Förblöder på plats
Inget går att göra för att rädda den unga killen som skjutits i Skarpnäck. När ambulanspersonalen kom till platsen kunde de inte göra annat än att dödförklara honom. Blodförlusten var för stor.
Kvällen efter hålls en minnesstund för killen på Skarpnäcks torg, där Pär Plüschke träffar hans vänner igen. Några av dem kommer fram och vill prata med mannen som försökt rädda livet på deras kompis.
– Jag frågade om jag inte kunde få ordna en förstahjälpen-workshop för dem, så om något liknande hände igen skulle de inte stå lika handfallna. De kanske kan rädda livet på en person nästa gång. De nappade och på den vägen är det.
Vill nå ut till fler
Två år senare har Pär Plüschke och föreningskompisarna i Gatans förband varit i de flesta av Stockholms utsatta områden. På senare tid har de även fått förfrågningar om att komma till Uppsala, Gävle, Göteborg och Malmö för att hålla sitt livräddningsprogram.
– Vi ville nå ut till fler. Ju fler som har kunskapen för att kunna agera och stoppa en katastrofblödning, desto fler människor har chansen att överleva till dess att ambulansen är på plats efter en skjutning. Det är väl helt enkelt det som är tanken.
Att leva i ett område där var och en behöver lära sig att stoppa en akut blödning för att kunna rädda livet på en medmänniska vid en möjlig skjutning kan verka mörkt – men Pär Plüschke väljer att se det ur ett ljusare perspektiv.
– Jag kan se något väldigt hoppfullt i det. Om man lever i en samtid då det förekommer mycket skjutningar och sprängningar är det ju lätt att folk drar sig undan, man möter andra med misstro och så. Men här ser vi människor som vill se varandra som medmänniskor, som man både kan behöva hjälpa men som man också kan få hjälp av. Det tycker jag är fint.
Fem liter blod
På plats i Värmeverket i Bredäng lär sig deltagarna att stoppa en katastrofblödning både genom tryckförband och genom att plombera den blodåder som gått itu med hjälp av sitt eget finger. Instruktören Robin Romberg förklarar att människokroppen innehåller fem liter blod, som kan blöda ut på två till tre minuter.
– I Stockholmsområdet är ambulansen i genomsnitt inte på plats förrän inom 15 minuter. De som är först på plats och ibland kan rädda livet på en människa genom att stoppa en blödning är med andra ord vanligt folk som du och jag, understryker han.
Deltagaren Klara säger efter avslutad kurs att hon lärt sig mycket.
– Jag trodde jag kunde stoppa en blödning, men jag har fått jättemycket praktisk kunskap som jag inte kände till innan idag.
Hon tycker att alla borde gå gratisutbildningen som anordnas av Gatans förband, eller någon motsvarande.
– Många är rädda för utvecklingen i Stockholm och Sverige, med skjutningar och så, men jag känner att rädslan inte får ta över, den hjälper oss inte. Vi måste hjälpas åt.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.