Men förslaget möter kraftig facklig kritik: tolkavgift försämrar vården, blir mer kostsamt i längden och äventyrar vårdpersonalens legitimationsansvar och etiska riktlinjer. Det säger Camilla Perland som är ordförande för Vårdförbundet i regionen och jobbar som sjuksköterska inom den palliativa vården.
– Vi ser att detta drabbar en redan utsatt grupp. Det ska vara en rättighet med jämlik sjukvård, säger hon.
Barn kan behöva tolka
Vårdförbundet har tagit emot en mängd klagomål från medlemmar om förändringen. Men facket har inte fått möjlighet att lämna sina kommentarer till regionen. Konsekvenserna kommer att bli allvarliga, menar förbundet.
När regionfullmäktige inom kort röstar om frågan väntas det gå igenom utan hinder. Camilla Perland tycker att det är beklagligt.
– Om vi upplever att det finns ett tolkbehov men patienten inte kan betala, hur ska vi göra då? I värsta fall kan en anhörig, som någons barn, behöva tolka. Det följer inte de etiska riktlinjerna som vi har att följa. Att anhöriga behöver tolka kan slå särskilt hårt mot patienter som är utsatt för hedersrelaterat våld eller våld i nära relationer.
Blekinge är den första regionen som leds av Sverigedemokraterna. Förslaget om tolkavgift är lyft och kopierat från Tidöavtalet mellan SD och regeringen. Utgångspunkten i Tidöavtalet är att den enskilda individen i första hand betalar själv för tolktjänster.
Redan fått tragiska konsekvenser
Regionens regionjurist Magnus Jonasson menar att förslaget strider mot flera lagar och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
– Oavsett om du talar svenska eller ett annat språk så ska du kunna ta del av dina rättigheter i svensk sjukvård, säger Magnus Jonasson till P4.
Enligt facket leder en tolkavgift till dyrare vård eftersom det kan bli fler vårdbesök om man inte förstår varandra. Jonas Ahlstedt, vd på tolkföretaget Transervice, delar den bilden.
– Om det är en ekonomisk fråga kommer det här inte att bli lönsamt alls. Det kostar mer om patient och vårdpersonal inte förstår varandra. De uppenbara riskerna är ju att den här utsatta gruppen människor inte kommer att ha råd eller ha möjlighet att förstå den här kostnaden, säger Jonas Ahlstedt till Dagens ETC.
– Frågor måste besvaras och utan tolkhjälp blir det omöjligt att bedriva verksamheten på ett säkert sätt.
Han lyfter specifikt fallet med åttaårige Adil på Sjumilaskolan som hösten 2022 ramlade ner från ett berg och senare dog på grund av språkförbistringar som ledde till missförstånd och en felaktig vård
– Vi har redan sett förlängda vårdprocesser eller till och med tragiska konsekvenser av uteblivna tolksituationer, säger Jonas Ahlstedt.
SD: Två år ska räcka
Asylsökande, personer inne i etableringsprogrammet, akut sjukvård och de nationella minoritetsspråken och teckenspråk är undantagna från den föreslagna avgiften. Till P4 Blekinge säger SD:s gruppledare Björn Nurhadi att tolkavgift handlar om att lära sig svenska.
– Hur lång tid är det rimligt att man ska få på sig att lära sig det svenska språket? Vi tycker en etableringstid på två år. Då bör man lära sig, om man har intresse, så pass mycket svenska att man ska kunna kommunicera, säger Björn Nurhadi till radion.
Dagens ETC har sökt Sverigedemokraterna.