VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Panthjälpen fungerar så att Pantamera placerar ut pantkärl på olika platser runtom i Norrköping, till exempel i butiker, på företag och kontor. När ett pantkärl är fullt, hämtas säcken och lämnas på Returpack. Pantsäckarna vägs sedan, och för en säck får Panthjälpen ungefär 200 kronor. Säckarna har en unik streckkod som scannas, och därefter droppar pantpengarna in på Panthjälpens konto.
För pantpengarna delar Panthjälpen ut bidrag till andra ideella organisationer i Norrköping. Back Up och Kvinnojouren har fått varsitt bidrag på 5 000 kronor. Tanken är också att pengar ska kunna betalas ut till enskilda barn och ungdomar som gör något positivt i området där de bor. Främst vänder sig Panthjälpen till ungdomar och barn som bor i socioekonomiskt utsatta områden.
– För oss är det viktigt att stötta och uppmärksamma enskilda personer och andra ideella organisationer som gör något gott för sin omgivning. Positiva handlingar föder positiva handlingar, säger Christian Karlström.
Letar efter frivilliga
Drömmen är att få in tillräckligt med pantpengar för att kunna driva ett kollo för barn och ungdomar. För att kunna förverkliga Panthjälpenkollot krävs det att flera platser i Norrköping kan stötta Panthjälpen genom att ha ett pantkärl hos sig. Man letar också efter frivilliga som kan hjälpa till att köra fulla pantsäckar till Returpack.
– Vi kan tyvärr inte kan åka och hämta pant överallt, med familj och jobb är det svårt att hitta tiden. Om vi vore fler skulle man bara behöva åka en gång i månaden och hämta en pantsäck var, säger Christian Karlström.
Behövs ni?
–Ja, det gör vi. Tyvärr. Vi ska inte behöva existera men som det ser ut nu gör vi det. Så länge samhället inte tar sitt fulla ansvar för alla människor, måste ideella organisationer existera, säger Christian Karlström.
För Christian Karlström ligger det nära till hands att hjälpa andra unga. 1991 flyttade han själv från Skövde till Finspång, där han var placerad på ett ungdomshem. När han så småningom lämnade ungdomshemmet fick han uppleva hur det är att hamna utanför samhällets skyddsnät.
– Jag blev hemlös och fick hitta egna lösningar för att klara av min tillvaro, säger Christian Karlström.
”Sett många unga det har gått illa för”
Fotbollen hjälpte Christian Karlström att hamna på rätt bana, i fotbollslaget blev han sedd, uppmuntrad och fick förebilder.
– Jag har sett många unga som det har gått illa för. Jag har en känsla om att ifall personer blir sedda har de större möjligheter att inte hamna snett, äger Christian Karlström.
Christian Karlströms vilja att kombinera nytta med nytta genomsyrar Panthjälpen.
När barnen inte kan somna brukar han gå en promenad med vagnen.
– Likt en skata söker jag upp allt som blänker. Det som är pant hamnar i vagnen.
Förutom insamlingen från pantkärlen, tar Panthjälpen gärna emot pant från grannar och andra håll. All pant de kan komma åt är en hjälp.
– Det bästa är att alla pantburkar är värda något för oss, även de platta söndertrampade, till och med pantburkarna utan pant. Folk som inte vet vad de ska göra med burkarna från tysk exportöl, släng dem inte, ge dem till oss på, säger Christian Karlström.